Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

Η ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ εμμένει σε διεκδικήσεις

11/05/08 15:36

Ακαμπτες θέσεις για Αιγαίο και Θράκη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ

ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ:Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΗΤΑΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

Το casus belli, οι «γκρίζες ζώνες» και άλλες διεκδικήσεις της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας παρουσιάζονται ανανεωμένες στην καινούρια ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μειονότητα στη Θράκη ζει σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βγήκε στον «αέρα» προ λίγων ημερών και σε αυτήν εμφανίζονται αναβαθμισμένες και επικαιροποιημένες διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας σε Αιγαίο και Θράκη.


Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια Ελλάδα που «διψάει για εδαφική επέκταση», που έχει αποκλειστικό στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας και φθάνει στο σημείο να εμφανίζει τη Θράκη ως σύγχρονο «απαρτχάιντ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ όχι μόνο επαναλαμβάνει τα περί casus belli, αλλά πλέον η Αγκυρα επιδιώκει να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για «τον καθορισμό της κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται χαρακτηριστικά:

α) Για το Αιγαίο: Για «δίψα που διακατέχει την Ελλάδα για εδαφική επέκταση πέραν των ορίων της Συνθήκης της Λοζάννης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων» κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο ως αποδεικτικό στοιχείο το επεισόδιο των Ιμίων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα με ειδικό κεφάλαιο επικαιροποιεί και επιμένει στις «γκρίζες ζώνες», όπου αναγνωρίζει ως ελληνικά μόνο όσα νησιά αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η «κυριότητα μικρών νησιών, βραχονησίδων και βράχων στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ορισθεί με σαφήνεια από τα διεθνή κείμενα, πρέπει να καθορισθεί με συμφωνία».

Για το casus belli δηλώνεται ότι «η οποιαδήποτε επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο είναι μη αποδεκτή από την Τουρκία». Επιπλέον, η Αγκυρα απειλεί ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα η διεύρυνση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο με μονομερείς ενέργειες».

ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ ΘΡΑΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

«Η Τουρκία για καιρό συνηγορεί ότι οποιαδήποτε κτήση νέων θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα, συνορεύουσες ζώνες, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλιευτική ζώνη κ.λπ.) θα πρέπει να είναι έντιμη, δίκαιη και βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση της Τουρκίας και της Ελλάδας» επισημαίνεται.

Αυτή είναι η σημαία των "τούρκων" της Θράκης που ορέγονται την περιοχή ανεξάρτητο κρατίδιο με τις ευλογίες της Άγκυρας

β) Για τη Θράκη: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το «ελληνικό έθνος βασίζεται στην αρχή ότι ανήκει στην ελληνική φυλή και στην ελληνορθόδοξη εκκλησία» και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής για «ομογενοποίηση» αρνείται την εθνική ταυτότητα σε άλλες ομάδες.

Τούρκοι κι Αβανοί χέρι χέρι. Οι γνωστοί και ως Τουρκαλβανοί.

Εκφράζεται μάλιστα η απορία για το ποια ήταν η «μοίρα των Αλβανών, των μουσουλμάνων Αλβανών, των Βλάχων, των Μακεδόνων, των Βουλγάρων, των Εβραίων και των Τούρκων» προκειμένου να επιτευχθεί η εθνική ομοιογένεια.


Τί ήθελαν οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι δυτικοθρακιώτες σε τελετή υπό την σκιά της σημαίας του ανεξάρτητου κρατιδίου Θράκης;

Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τους «Τελευταίους εγκλωβισμένους σε όλο τον κόσμο», προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες συνεχίζουν να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Θράκης και σημειώνεται ότι «όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην απαγορευμένη ζώνη έχουν μπλοκαριστεί από στρατιωτικά φυλάκια, οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να μετακινηθούν εντός και εκτός της Ζώνης πρέπει να επιδείξουν ειδική ταυτότητα, ενώ όποιος θέλει να επισκεφθεί την περιοχή πρέπει να εξασφαλίσει ειδική άδεια, μικρής διάρκειας».

Υποστηρίζεται, ακόμη, ότι «οι κάτοικοι της Ζώνης, ακόμη και αυτοί που κατέχουν ειδική άδεια, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χλμ από τη κατοικία τους».

γ) «Μύθος» η Γενοκτονία των Ποντίων: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του Ποντιακού ζητήματος, καθώς κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ η «Γενοκτονία των Ποντίων αφορά απλή προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας».

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι όχι μόνο αποτελεί μύθο η Γενοκτονία αλλά, αντίθετα, τα εγκλήματα έγιναν εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής. Προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Πόντος» φορτίστηκε με ιδεολογικά στοιχεία μετά τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, «με στόχο να πυροδοτηθούν τα εχθρικά αισθήματα εναντίον της Τουρκίας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες με την προβολή του Ποντιακού ζητήματος επιδιώκουν να «υπονομεύσουν τις πολιτικές και πολιτιστικές αρχές επί των οποίων στηρίζεται η σύγχρονη Τουρκία και συγχρόνως να το προβάλλουν ως πρόσχημα για να αναγκάσουν τα μέλη της τουρκικής μειονότητας να εγκαταλείψουν τη Δ. Θράκη».

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει μάλιστα ως «πρωταρχικό στόχο της Ελλάδας την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας», ενώ μιλά για προσπάθεια να «θαμπώσει» το προφίλ του Κεμάλ, να χρεώσει την ιστορία της Τουρκίας με Γενοκτονίες και να συμπράξει με το PKK σε κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας.

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις για το θέμα του FIR και των παραβιάσεων, καθώς και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σχολή της Χάλκης.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Απάντηση Ελληνικής πλευράς

12/05/08 15:41

Μέχρι και ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία...

Αβάσιμους ισχυρισμούς χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τα όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του.

«Πολλοί από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, είναι παντελώς αβάσιμοι» δήλωσε τη Δευτέρα η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του πρέσβη μας στην Αγκυρα και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αριστείδη Αγαθοκλή, προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Η κ. Μπακογιάννη συνέχισε λέγοντας ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου μελετούν τις αλλαγές που έχουν γίνει στην τουρκική ιστοσελίδα, αλλά σε κάθε περίπτωση «ελπίζουμε σε διόρθωση αυτών των αβάσιμων ισχυρισμών».

Καταλήγοντας η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Διαδίκτυο «είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά όχι μεταφοράς αβάσιμων ισχυρισμών».

Για το ίδιο θέμα, αλλά και για το εάν πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ρωτήθηκε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Ως προς το ζήτημα με την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση είπε ότι η χώρα μας δείχνει -και θα συνεχίσει- καλή διάθεση, πιστεύοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας περνούν και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα βοηθήσει να επιλυθούν μία σειρά ζητήματα -δεν μπαίνω σε κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα-ακόμα και υπερβολές λεκτικές ή άλλου τύπου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εμείς ευελπιστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση και τη στηρίζουμε» συνέχισε.

Σε ερώτηση αν όσα αναφέρονται για τη μειονότητα στη Θράκη συνδέονται με τις συμφωνίες για τους αγωγούς που θα περνούν από την περιοχή, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει θρησκευτική μειονότητα την οποία έχει αναγνωρίσει η χώρα μας κι ότι υπάρχει και πολιτική που δεν εξαντλείται μόνο στους αγωγούς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα εκεί που πρέπει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. «Τα πράγματα θα πρέπει να κρίνονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους συνολικά και σε βάθος χρόνου και όχι στατικά» κατέληξε.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: