Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008

Επιχείρηση «Κόσοβο» στη Θράκη


Τη δημιουργία ενός τουρκικού Κοσόβου στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζει η Αγκυρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων διπλωματικών πηγών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κινήσεις της Αγκυρας στη Θράκη δείχνουν ότι το αυτονομιστικό σχέδιο δεν αποκλείεται να ξεδιπλωθεί ακόμη και μέχρι το τέλος του 2008.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαράσσει την πολιτική και ελέγχει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της, σημαντικοί Τούρκοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες και επιστημονικά ιδρύματα προσφέρουν τεχνογνωσία και νομική υποστήριξη για προσφυγές σε διεθνή fora.


Το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το φιλοϊσλαμικό κυβερνών κόμμα του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ) βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την κεμαλική γραφειοκρατία της τουρκικής διπλωματίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, κυρίως λόγω της ευαισθησίας του απέναντι στην πολιτική διάσταση του θρησκευτικού παράγοντα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μουσουλμάνοι μαθητές μειονοτικών σχολείων θα μεταβούν κατά εκατοντάδες το καλοκαίρι στην Τουρκία για να περάσουν εκεί τις διακοπές τους με έξοδα του τουρκικού κράτους και να μυηθούν στον «τουρκισμό».

Μουσουλμάνοι φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων λαμβάνουν κατά δεκάδες υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία και για εξειδίκευση κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάθε Σαββατοκύριακο τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται θρησκευτικές γιορτές σε μουσουλμανικά χωριά και η συμμετοχή ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 3.000. Γίνονται διαγωνισμοί στην απαγγελία του Κορανίου ενώ ο ψευδομουφτής βγάζει πύρινους λόγους για τη διατήρηση της «τουρκικής εθνικής ταυτότητας».

Κεντρική επιδίωξη της Αγκυρας είναι η δημιουργία στο αμέσως προσεχές μέλλον αμιγώς τουρκικών σχολείων με ιδιωτική χρηματοδότηση και ο πολλαπλασιασμός των «πολιτιστικών συλλόγων» που εργάζονται για τη συσπείρωση και τη συνοχή -δηλαδή για τον εκτουρκισμό- της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στις εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης που μεταδίδονται στη Θράκη και στις τουρκικές ιστοσελίδες για την ακριτική περιοχή, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, γίνονται συνεχώς αναφορές σε δύο υπουργούς του Κοσσυφοπεδίου που είναι τουρκικής καταγωγής.

Στην Τουρκία πολλαπλασιάζονται οι «δεξαμενές σκέψης» (think tanks) που ασχολούνται με το ζήτημα της Θράκης και εκπονούν επιστημονικούς σχεδιασμούς για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των «Τούρκων» που ζουν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η τουρκική πολιτική γίνεται εξαιρετικά επιθετική στο ζήτημα της Θράκης.

Τα μηνύματα που φθάνουν στη Β. Σοφίας μιλούν για προσπάθεια «γκετοποίησης» του μουσουλμανικού πληθυσμού, η οποία κλιμακώνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Κάποιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αποδίδουν το φαινόμενο στην εσωτερική αντιπαράθεση που μαίνεται στην Τουρκία μεταξύ του πολιτικού Iσλάμ και των κεμαλιστών.

Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή, μπορεί και σύντομα, η ελληνική διπλωματία θα είναι αναγκασμένη, εκ των πραγμάτων, να ασχοληθεί σοβαρά με το «τουρκικό κομμάτι» που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί εντός των ελληνικών συνόρων.

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: