Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Η γάτα αναγνωρίζει τη φωνή σου, αλλά απλά την αγνοεί.


Η γάτα μας, αναγνωρίζει τη φωνή μας, αλλά απλά την αγνοεί.  Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας δείχνει πως,  οι γάτες δεν ανταποκρίνονται σε εντολές που δίνονται από τον άνθρωπο.
Οι γάτες αυτο-εξημερώθηκαν και η «ήμερη συμπεριφορά» τους δεν οφείλεται σε ανθρώπινες καθοδηγητικές εντολές
Παρά την ανεξαρτησία τους, είναι το ίδιο στοργικές με τους ιδιοκτήτες τους, όπως τα σκυλιά.

  Κάθε υπεύθυνος ζωόφιλος ξέρει ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διδάξει στο κατοικίδιο ζώο του είναι πώς να ανταποκρίνεται στο  όνομά του.

 Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, αν και οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, επιλέγουν να την αγνοήσουν όταν δέχονται το κάλεσμα, γιατί έτσι εξελίχθηκαν σαν είδος.

Έχουν φήμη ότι είναι απόμακρες και ανεξάρτητες σαν είδος, σε αντίθεση με τα σκυλιά.

Οι γάτες δείχνουν αδιάφορες στη φωνή του ιδιοκτήτη τους, γιατί δεν χρειάστηκε να δέχονται τις ανθρώπινες εντολές στην εξελικτική τους διαδικασία.

Οι γάτες , σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν έχουν εκπαιδευτεί να υπακούουν στις εντολές ενός ανθρώπου.

Στο πείραμα, οι ιδιοκτήτες κρύφτηκαν και φώναξαν τη γάτα τους με το όνομά της.
Οι γάτες έστρεψαν το κεφάλι τους προς την κατεύθυνση του καλέσματος και σε απάντηση άνοιξαν τ 'αυτιά τους

Όταν το ίδιο πείραμα διεξήχθη με τη φωνή ενός ξένου, οι γάτες βρέθηκαν να είναι πολύ λιγότερο δεκτικές.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι γάτες αναγνώρισαν το κάλεσμα και επέλεξαν να μην ανταποκριθούν σε αυτό.
 
Οι ερευνητές  Atsuko Saito και Kazutaka Shinozuka, που έκαναν τη μελέτη, δήλωσαν: «η σχέση της γάτας με τον ιδιοκτήτη της, διαφέρει  από τη σχέση του σκύλου, με τον ιδιοκτήτη του»


«Οι γάτες δεν ανταποκρίνονται με την επικοινωνιακή συμπεριφορά τους, φανερά, στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη τους όταν δεν τον βλέπουν, αν και μπορούν να διακρίνουν τις «φωνές» των ιδιοκτητών τους.

 Η μελέτη έγινε σε είκοσι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και αναλύθηκε η ανταπόκρισή τους σε κάθε κάλεσμα με τη μέτρηση της κίνησης, του παραγόμενου ήχου τους και της διαστολής των ματιών τους.
Ο λόγος για την αδιαφορία των γάτων πιστεύεται ότι είναι ριζωμένος στις αρχές της εξημέρωσης των ειδών.

«Ιστορικά μιλώντας, οι γάτες, σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν έχουν εξημερωθεί να υπακούουν τις εντολές των ανθρώπων» Αντίθετα, φαίνεται να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-γάτας ».

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι ο κοινός πρόγονος για τις σύγχρονες κατοικίδιες γάτες ήταν η Felis silvestris, μια μικρή αγριόγατα που ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο πριν από 9.000 χρόνια.

Το είδος στη συνέχεια εξημερώθηκε μόνο του, χωρίς να ανταποκρίνεται άμεσα σε ανθρώπινες εντολές.

Η πτυχή της συμπεριφοράς των γάτων που προκαλεί τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον ιδιοκτήτη της είναι ανεξερεύνητη.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν διαφέρουν από τους ιδιοκτήτες γατών, στο επίπεδο προσήλωσης στα κατοικίδια ζώα τους.


28-11-13 Your moggy DOES know your voice... but just ignores it: Evolution means that cats have no need to pay attention to owners

πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2514776/Your-moggy-DOES-know-voice--just-ignores-Evolution-means-cats-need-pay-attention-owners.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: