Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

ΓΛΥΚΑ ΖΕΛΑΤΙΝΙΑ με ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ
H γερμανική εταιρία Χάριμπο (Haribo) που παρασκευάζει ζαχαρωτά και καραμελάκια σταμάτησε να πουλάει «ρατσιστικά» γλυκά ζελατίνια, με απεικονίσεις πρωτόγονης τέχνης της Αφρικής, της Ασίας ή ιθαγενών Αμερικάνων. Το προϊόν HARIBO SKIRRER MIX αποσύρθηκε στη Σκανδιναβία.
Τα μαύρα γλυκά ζελατίνια –με γλυκόριζα- σε σχήμα ανθρώπινων παραμορφωμένων προσώπων –όπως τα πρόσωπα από παραδοσιακές αφρικανικές μάσκες- προκάλεσαν μεγάλη διαδικτυακή διαμαρτυρία στη Δανία και τη Σουηδία.

Ο Ola Dagliden, επικεφαλής της Haribo στη Σουηδία, δήλωσε ότι, η εταιρεία δεν τα θεωρούσε προσβλητικά. Πωλούνται εδώ και χρόνια και η ιδέα της δημιουργίας τους, προήλθε από έναν ναύτη που είχε γυρίσει όλο τον κόσμο.

Η Haribo ( μεγαλύτερη παραγωγός καραμελών και ζαχαρωτών παγκοσμίως) δέχθηκε μεγάλη πίεση από καταναλωτές, για να αποσύρει αυτό το προϊόν της.

Ο Saam Kapadia, διαδικτυακός χρήστης στη Δανία, έγραψε πως τα ζελατίνια του θύμιζαν αποικιοκρατία και δουλεμπόριο. Στο τιτίβισμά του στο διαδίκτυο ρωτάει τι επιθυμεί να εκφράσει η Haribo «Πολυπολιτισμικότητα, αποικιακή κληρονομιά ή το δουλεμπόριο;»

Οι ρατσιστικές απεικονίσεις από Αφρική και Ασία έχουν πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια.

18-1-14 Haribo told to stop selling 'racist' sweets which 'depict primitive African, Asian or Native American art' by customers in Scandinavia
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2541696/Haribo-told-stop-selling-racist-sweets-customers-Scandinavia-depict-primitive-African-Asian-Native-American-art.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: