Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ για το ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ στην ΕΕ

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 15 Ιανουαρίου του 2014, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ένα ψήφισμα για την εξάλειψη των εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής. Το ψήφισμα περιλαμβάνει την υποχρεωτική καταστροφή των αποθεμάτων ελεφαντόδοντου που κατασχέθηκε στα κράτη μέλη. Η Βρετανία δεν γνωρίζει ακόμη τις ποσότητες ελεφαντόδοντου που κατέχει από κατασχέσεις, ούτε που βρίσκονται. Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή επιτροπή να αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα - εναρμόνιση των ποινών για το έγκλημα άγριας ζωής και βελτίωση της επιβολής του νόμου - την οργανωμένη εγκληματική δολοφονία των ρινόκερων, των ελεφάντων και των άλλων αγρίων ζώων με σκοπό το κέρδος.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 647 ψήφους υπέρ, 14 κατά (υπήρχαν και 10 αποχές)

το ψήφισμα συνέταξε ο Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL)

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα, τον Φεβρουάριο του 2014 και θα διοργανώσει ένα συνέδριο για το έγκλημα κατά της άγριας ζωής στις 10 Απριλίου.
το λαθρεμπόριο άγριας ζωής (αγρίων ζώων και προϊόντων τους) είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, μετά από το εμπόριο ναρκωτικών, των όπλων και την εμπορία ανθρώπων.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων θεωρείται ότι έχει εκτιμώμενο ετήσιο κύκλο εργασιών 19 δισ. δολαρίων.

Υπάρχει ευρωπαϊκό δίκτυο λαθρεμπορίας άγριας ζωής και η ΕΕ φαίνεται να είναι σημαντικός προορισμός για την αγορά τους.
το κέρατο ρινόκερου είναι πιο ακριβό από την κοκαΐνη και το χρυσό, ενώ είναι εύκολο να περάσει λαθραία με χαμηλό κίνδυνο για την ανίχνευσή του. Οι κυρώσεις εφόσον επιβληθούν δεν λειτουργούν αποτρεπτικά δήλωσε ο επίτροπος περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik.

Η ΕΕ οφείλει να ενσωματώσει σε όλες τις πολιτικές της –εξωτερικής βοήθειας και ανάπτυξης- την προστασία της άγριας ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία πρέπει να έχουν υγιείς πολιτικές προστασίας της άγριας πανίδας πριν από τη λήψη κεφαλαίων από την Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Potočnik δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Επιτροπή θέτει συστηματικά το θέμα αυτό στην πολιτική της ΕΕ –εμπόριο και διμερείς σχέσεις- με τις σημαντικότερες χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη,
Μάλιστα υποσχέθηκε να πράξει το ίδιο σε επερχόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Αφρικανική Ένωση.

Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν ορισμένες αφρικανικές χώρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα στην καταστροφή των αποθεμάτων τους σε  ελεφαντόδοντο.

Κάλεσαν επίσης τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν όλες τις πωλήσεις ελεφαντόδοντου τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην εγχώρια αγορά. Η απαγόρευση θα καλύπτει όλες τις πωλήσεις ελεφαντόδοντου έως ότου ο αριθμός των ελεφάντων επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την αυστηρότερη των ποινών για τους εγκληματίες της άγριας ζωής και την εναρμόνιση αυτών των ποινών σε όλη την ΕΕ.  Ζητούν επίσης να συσταθεί μια εξειδικευμένη ομάδα εισαγγελέων για το έγκλημα άγριας ζωής, για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου προβλήματος.

Wildlife crime: MEPs call for tougher penalties Plenary Session Press release - Environment − 15-01-2014

Tougher penalties, mandatory destruction of illegal ivory and better training of police and prosecutors are needed to combat trophy hunting and the organised criminal killing of rhinos, elephants and other wildlife for profit, say MEPs in a resolution voted on Wednesday.
πηγή
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140110IPR32425/html/Wildlife-crime-MEPs-call-for-tougher-penalties 

 
15-1-14 European Parliament calls for automatic destruction of seized ivory stocks

While Britain still does not know how much seized ivory it holds – or where it is – the EU are pushing on with ways to protect rhino and elephants from poachers.
πηγή http://wildlifenews.co.uk/2014/eu-calls-for-automatic-destruction-of-seized-ivory-stocks/

ALDE Group – Liberals and Democrats in the European Parliament
Every 15 minutes an elephant is killed by poachers. A rhino horn is worth half a million €. Each year fewer tigers, pandas and rhinos are left living in the wild. The world needs urgent action to save not only the most iconic species of our planet, but also to fight rebel groups and terrorists who use the huge profits from poaching to finance weapons and other criminal activities. Wildlife crime is a €14 billion business. ALDE MEP Gerben-Jan Gerbrandy was the co-rapporteur of a report dealing with Wildlife Crime that was voted on last week in the Parliament's Environment Committee.

Δεν υπάρχουν σχόλια: