Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Μαϊμούδες ως βοηθοί ατόμων με αναπηρία στο Κεντάκι


ΗΠΑ, πολιτεία Kentucky.  Γερουσιαστής συνέταξε πρόταση νόμου, για να συμπεριληφθούν οι μαϊμούδες στα εκπαιδευμένα ζώα οδηγούς, για άτομα με ειδικές ανάγκες ( under the American with Disabilities Act (ADA) ) από το Μάρτιο του 2011,  ο νόμος επιτρέπει μόνο σκυλιά σαν ζώα οδηγούς για άτομα με αναπηρία.

Η οργάνωση «Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled» στη Βοστόνη, εκπαιδεύει μαϊμούδες από το 1979.

Εκπαίδευσε περισσότερες από 93 μαϊμούδες –κυρίως θηλυκούς καπουτσίνους- για να βοηθούν ανθρώπους με παράλυση ή αναπηρία σε προγράμματα διάρκειας 2-3 χρόνων.
Οι μαϊμούδες δεν αναγνωρίζονται ως ζώα - οδηγοί ατόμων με ειδικές ανάγκες - under the Americans with Disabilities Act- αλλά μερικές πολιτείες αποτελούν εξαίρεση, είπε ο γερουσιαστής.


Στην κατεξοχήν αγροτική πολιτεία των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής John Schickel (R-Union, Kentucky state Senator) κατέθεσε το νομοσχέδιο «monkeys as service animals» στην επιτροπή Senate Agriculture Committee προς συζήτηση.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Sen. Paul Hornback, R-Shelbyville, δήλωσε πρόθυμος, να εισάγει αυτή την πρόταση νόμου σε δημόσια διαβούλευση, και είπε πως, θα διαβάσει τις προτάσεις

αλλά και τις αντιρρήσεις γιατί δεν έχει γνώση του θέματος.

Η οργάνωση «Helping Hands: Monkey Helpers in Boston» γράφει στην ιστοσελίδα της για την Hellion, την πρώτη μαϊμού που χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός –για απλές οικιακές εργασίες- και πέρασε 28 χρόνια με τον άνθρωπο που συντρόφευε, μέχρις ότου, ο άνθρωπος πέθανε το 2007.
Η διευθύντρια Megan Talbert (the group's executive director) λέει πως,  υπάρχει 35 χρόνων ιστορία της οργάνωσης Helping Hands,  με προσφορά ασφαλούς υπηρεσίας από θαυμάσιους φίλους, για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
Η οργάνωση εκπαιδεύει 8 έως 12 μαϊμούδες κάθε χρόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς να τα επιβαρύνει οικονομικά. Η εργασία των εκπαιδευτών της υποστηρίζεται από δωρεές ιδιωτών και επιχορηγήσεις.
Οι καπουτσίνοι πίθηκοι είναι μικρόσωμοι και φθάνουν τα 3-4 κιλά όταν ενηλικιωθούν. Ενήλικα άτομα πιθήκων, εκπαιδεύονται για αρκετά χρόνια σε επαναλαμβανόμενες απλές οικιακές εργασίες, πετούν αντικείμενα στον κάδο απορριμμάτων, ανοίγουν και κλείνουν διακόπτες, γυρίζουν τις σελίδες των βιβλίων και φέρνουν το μπουκάλι με το νερό στον ιδιοκτήτη τους.
Δεν εκπαιδεύονται για ανάγκες προσωπικής φροντίδας. Κάνουν καλή παρέα στους ιδιοκτήτες τους και συνδέονται συναισθηματικά μαζί τους.

Η οργάνωση  "Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled"  παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της, τον 10χρονο καπουτσίνοToby, με την εκπαιδεύτριά του Alison Payne.
Επίσης παρουσιάζει τον 10χρονο καπουτσίνο Aila, που εξυπηρετεί τον παραπληγικό (quadriplegic) Travis Roy στη Βοστώνη, στο χώρο που στεγάζεται η οργάνωση.


Ο γερουσιαστής Schickel συνέταξε την πρόταση νόμου κατόπιν σχετικού αιτήματος μιας οικογένειας. ήθελαν να αποκτήσουν μια μαϊμού, για να βοηθάει την παράλυτη από αυτοκινητικό ατύχημα, κόρη τους. Ωστόσο διαπίστωσαν πως στο Κεντάκι οι μαϊμούδες δεν αναγνωρίζονται ως service animals under the Americans with Disabilities Act (ADA)

Με την πρόταση νόμου οι πίθηκοι ως «service animals» θα εκτελούν καθήκοντα για παράλυτους ενήλικες, εντός του οικιακού περιβάλλοντος και δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους, σε δημόσιους χώρους. 

 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης νόμου για τις μαϊμούδες -βοηθούς «monkeys as service animals», υπήρξαν έντονες αντιδράσεις συλλόγων για να μπλοκάρουν το μέτρο.


«Οι μαϊμούδες δεν ανήκουν στα ανθρώπινα σπίτια είτε ως pets είτε ως service animals» λέει η διευθύντρια Sarah Baeckler Davis,του καταφύγιου  πρωτευόντων θηλαστικών North American Primate Sanctuary Alliance.
Η Davis που έχει εργαστεί με χιμπατζήδες, λέει ότι οι μαϊμούδες είναι άγρια ζώα και πρέπει να κοινωνικοποιούνται με άτομα του είδους τους.

Η April D. Truitt, ιδρύτρια και διευθύντρια του κέντρου διάσωσης πρωτευόντων θηλαστικών που βρίσκεται στο Nicholasville (Primate Rescue Center, based in Nicholasville in central Kentucky) είπε πως,  το σχέδιο του νόμου μπορεί να έχει καλές προθέσεις αλλά υπάρχει παρανόηση. Μπορεί να εκθέσει τόσο τις μαϊμούδες όσο και τους ιδιοκτήτες τους σε κίνδυνο.
Οι μαϊμούδες δεν είναι -και δεν πρόκειται να γίνουν ούτε σε 20 γενιές- κατοικίδια ζώα.

Το Primate Rescue Center έγινε σπίτι για 50 ανεπιθύμητες μαϊμούδες και πιθήκους, και ανάμεσά τους βρίσκονται ζώα που χρησιμοποιήθηκαν από 'helper' training programs και έπειτα εγκαταλείφθηκαν.
Στα αμέτρητα γκρουπ που εναντιώνονται στην πρόταση νόμου, περιλαμβάνεται και η American Veterinary Medical Association που προειδοποιεί για κινδύνους ασθενειών και ασφάλειας.

21-1-14 Well I'll be a monkey's uncle! Kentucky pushing bill that will allow 'service monkeys' to help paralyzed people around the house
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2543421/Well-Ill-monkeys-uncle-Kentucky-pushing-bill-allow-service-monkeys-help-paralyzed-people-house.html#comments


22-1-14 Kentucky debates use of 'service monkeys' for disabled residents

πηγή
http://rt.com/usa/kentucky-service-monkeys-help-paralyzed-984/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: