Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Μάθημα Ιστορίας από έναν «Ελληνα» εκτός συνόρων


Θέμα και στο Έθνος έγινε η απαντητική επιστολή του φιλέλληνα Στέφεν Μίλερ - την είχαμε δημοσιεύσει την 1 Μαρτίου (κλικ εδώ για να την διαβάσετε ολόκληρη) στο περιοδικό "Αρχαιολογία" όπου αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία".

«Σε όποια εθνικότητα και αν ανήκουμε, ξέρουμε ότι οι αληθινές μας ρίζες βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα».

Με τα λόγια αυτά, ο φιλέλληνας Στέφεν Μίλερ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ο οποίος ασχολείται με την Ελληνική Ιστορία από το 1970, απαντά στο προκλητικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Αρχαιολογία» με τίτλο «Γράμμα από τη Μακεδονία», σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια αποκαλούνται Μακεδονία που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Με μια εκτενή επιστολή-απάντηση προς τον εκδότη του περιοδικού, την οποία έστειλε επίσης στη Χίλαρι Κλίντον και την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αμερικανός καθηγητής με μια σειρά από επιχειρήματα προσπαθεί να αποτυπώσει στο χαρτί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στην προσπάθειά του να πείσει τον εκδότη του περιοδικού για τα αυτονόητα, προβάλλει ένα αντίστοιχο παράδειγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα του:

«Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλόριντα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες από τον κόσμο του Ντίσνεϊ, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη Μεγάλη Φλόριντα.

Ο Αμερικανός καθηγητής λέει ακόμα: «Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου είχε πιστοποιηθεί ως Ελληνας στην Ολυμπία, ενώ και ο Ηρόδοτος είχε πει "συμβαίνει να γνωρίζω ότι οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου είναι Ελληνες"».

Ο καθηγητής αναφέρεται ακόμη στον Φίλιππο και στους αγώνες τους οποίους είχε κερδίσει και που δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων. «Εάν ο Φίλιππος ήταν Ελληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιος του Αλέξανδρος Ελληνας;»

Ολο και λιγότεροι σας γνωρίζουν...

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Μίλερ λέει χαρακτηριστικά ότι η ιστορία και η κουλτούρα της Αρχαίας Ελλάδας διδάσκονται ολοένα και λιγότερο και τα ποσοστά του πληθυσμού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, που γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ιστορία έχουν μειωθεί κατά πολύ. Χαρακτηριστική είναι η φράση "αυτό είναι πολύ ελληνικό για μένα".

ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: