Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Αμερικανοί: «Δώστε μας τους φακελωμένους Ελληνες»


ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΖΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα αποστολής του συνόλου των ποινικών αρχείων της Ελλάδας (δηλαδή όχι μόνο του μητρώου των καταδικασθέντων αλλά και των συλληφθέντων συμπολιτών μας) στις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, προκειμένου να καταργηθεί η έκδοση βίζας για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, εκφράζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το θέμα ετέθη προ καιρού, ως ερώτημα προς την Αρχή, από το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των χωρών χωρίς βίζα (Visa Waiver program).

Οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, όχι μόνο των καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά και των προσώπων που απλώς συνελήφθησαν, ανεξάρτητα από τα εάν τα πρόσωπα αυτά προτίθενται ή όχι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Αρχή δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της αποστολής όλων αυτών των δεδομένων, θεωρώντας την απαίτηση των Αμερικανών μάλλον υπερβολική και δυσανάλογη. Εάν η τελική απόφαση είναι αρνητική, εκτιμάται ότι θα προκύψει πλέον από ελληνικής πλευράς ένα νέο μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως έτσι κι αλλιώς έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα με ευθύνη της αμερικανικής πλευράς.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: