Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

O Mενέντεζ εκφράζει ενστάσεις για το νέο υφυπουργό εξωτερικών ο οποίος βάφτισε την τουρκική εισβολή σε "τουρκική παρουσία" στην Κύπρο


Αβεβαιότητα επικρατεί μεταξύ των μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του υποψήφιου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε στην χθεσινή ακρόαση ο γερουσιαστής Μενέντεζ για το κατά πόσο θα έχει ισοζυγισμένες απόψεις και δεν θα υποστηρίζει την Τουρκία.

Ο κ. Μενέντεζ είχε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκόρντον, στην οποία ωστόσο ο πρώην ακαδημαϊκός του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και συγγραφέας πολλών άρθρων υπέρ της Τουρκίας, απέφυγε να πείσει το δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, ότι οι συμβουλές που θα δίδει στον πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών θα δεν θα είναι επηρεασμένες από τις απόψεις που εξέφρασε ως ακαδημαϊκός και αναλυτής.

Ο κ. Μενέντεζ σχολίασε αρνητικά άρθρα του κ. Γκόρντον κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Αρμενικής Γενοκτονίας, τις αντιδράσεις του για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους και τις απόψεις του για το ρόλο της Τουρκίας. Εκείνο ωστόσο που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση, ήταν όταν ο κ. Μενέντεζ διάβασε ένα απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα του Ομπάμα και ζήτησε από τον κ. Γκόρντον να το σχολιάσει.

«Συμφωνείτε με τη δήλωση που λέγει, «μία πολιτική διευθέτηση του κυπριακού που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση της νήσου …», ρώτησε τον κ. Γκόρντον ο Μενέντεζ.

Ο κ. Γκόρντον υποστήριξε είπε ότι συμφωνεί, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι την άποψη για κατοχή την έχει η κυπριακή κυβέρνηση και κάποιοι ειδικοί.

«Υπάρχει μία τουρκική παρουσία (σ.σ. η τουρκική εισβολή έγινε τουρκική παρουσία) στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η οποία δεν είναι αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που υποστηρίζουμε για λύση του κυπριακού», ήταν απάντηση του κ. Γκόρντον, ο οποίος δεν άλλαξε την τοποθέτησή του ούτε κι όταν ο κ. Μενέντεζ του υπέδειξε ότι πρόκειται για την διακήρυξη του ιδίου του προέδρου.

Ο γερουσιαστής Μενέντζεζ ζήτησε επίσης από τον κ. Γκόρντον να προσκομίσει στοιχεία για τα χρήματα που αυτός και οι οργανισμοί για τους οποίους εργάστηκε ως αναλυτής έχουν λάβει από χώρες στις οποίες θα έχει ευθύνη ως υφυπουργός.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - Strategy-Geopolitics - infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: