Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΠΟΨΕ 8.30-9.30. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ


Πολλά ακούσαμε τον τελευταίο καιρό για την Ώρα της Γης. Αναδημοσιεύσαμε μάλιστα και κάποια κείμενα από φίλους συνιστολόγους οι οποίοι διαφωνούν με αυτή την παγκόσμια εκδήλωση και με ομολογουμένως πολύ λογικά επιχειρήματα, γι αυτό και άλλωστε τα φιλοξενήσαμε στο ιστολόγιό μας.

Όμως εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτή την λογική της αντίδρασης για την αντίδραση και μάλιστα τα επιχειρήματα ήλθαν στην επιφάνεια τώρα που γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του μέσου ανθρώπου για το περιβάλλον. Κάποιοι υποστηρίζουν – και πολύ σωστά- ότι δεν είναι ο απλός κόσμος που ευθύνεται για την μόλυνση του πλανήτη.

Συμφωνούμε. Μπορούμε όμως να βάλουμε ένα λιθαράκι, κι ένα λιθαράκι από δισεκατομμύρια ανθρώπους ίσως να γίνει και βουνό που θα βρουν μπροστά τους οι μεγάλοι για να σταματήσουν τον βιασμό της φύσης.

Ίσως αυτή η κίνηση να είναι συμβολική αλλά φανταστείτε πόσοι θα βγούνε από τον λήθαργό τους. Κάποιοι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει έστω ανακύκλωση. Μία γειτόνισσα με ρώτησε μια μέρα γιατί δεν πετώ τα σκουπίδια στον κάδο που είναι δίπλα στο σπίτι μου αλλά τα φορτώνω στο αμάξι και τα πηγαίνω λίγο πιο κάτω. Της εξήγησα ότι τα πάω σε ειδικό κάδο που ανακυκλώνει μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί. Της είπα ότι τα σκουπίδια που πετώ στον συνηθισμένο κάδο είναι απειροελάχιστα μπροστά σε αυτά που πετώ στην ανακύκλωση.. της είπα ότι το εγγονάκι της θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα αν και αυτή και όλοι μας πράξουμε το ίδιο. Μπορεί να σας φανεί περιπτωσιολογία αλλά ένα θα σας πω. Οι κάδοι ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια γεμίζουν ανέλπιστα συχνά και το ειδικό απορριμματοφόρο τα μαζεύει δύο και τρεις φορές την ημέρα, σε αντίθεση με τους απλούς κάδους. Αυτό εμένα με κάνει ευτυχισμένη και ίσως να ακούγεται ρομαντικό ή και γραφικό, βλέπω τον κόσμο να ευαισθητοποιείται ολοένα και περισσότερο για θέματα οικολογίας.

Κάποιοι ξέρετε δεν γνωρίζουν καν γιατί πρέπει να πράξουν κάτι. Τους φαίνεται καινούριο. Δεν υπάρχει πληροφόρηση. Υπάρχει όμως καλή θέληση και αυτό το διαπιστώνω χρόνια τώρα από κινήσεις που συμμετέχω, είτε πρόκειται για δενδροφύτευση, είτε για καθαρισμό παραλιών είτε για ενημέρωση σε θέματα οικολογίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η χώρα μας είναι πρώτη σε συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Όλοι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή είναι καλοπροαίρετοι, θέλουν να παίρνουν μέρος σε τέτοιες κινήσεις αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Ας τους τον δείξουμε όλοι εμείς που ξέρουμε, και όχι μόνο σήμερα συμμετέχοντας συμβολικά στην Ώρα της Γης αλλά κάθε μέρα με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ενστάσεις για τους δημιουργούς της WWF έχουμε και εμείς. Αλλά δεν θα αφήσουμε τη γκρίνια και την μιζέρια να μας κυριεύσει όταν βλέπουμε ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Μπορούμε να ξεσκεπάσουμε την WWF και αύριο, μέρα είναι, και μάλιστα με τον πλέον καυστικό τρόπο. Όμως θέλουμε αντιπροτάσεις, όχι άρνηση για την άρνηση. Ας δούμε λοιπόν κατόπιν τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς την συμμετοχή της WWF από μόνοι μας, αλλά όχι να στηρίζουμε μηδενικές καταστάσεις . Η κριτική για την κριτική και η άρνηση για την άρνηση και μόνο είναι μονόδρομος που δεν αποφέρει κανένα όφελος.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται που προωθεί θέματα για το περιβάλλον. Συμμετέχουμε στην Ώρα της Γης και κλείνουμε τα φώτα στις 8.30 απόψε και για μία ώρα γιατί είναι στο χέρι όλων μας να αξιοποιήσουμε αυτή την κίνηση σε δράση ουσίας, να δώσουμε κατευθύνσεις εμείς οι απλοί πολίτες για μεγαλύτερες και πιο ουσιώδεις δραστηριότητες. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και η πληροφόρηση είναι το ξεκίνημα για αλλαγή νοοτροπίας, συνείδησης σε περιβαλλοντολογικά θέματα.

Λειτουργώντας στην σύνθεση και όχι στην αντίθεση καλούμε και όλους εσάς αυτή η μέρα να είναι το ξεκίνημα για την ενεργή δραστηριοποίηση όλων μας για πιο μεγάλα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: