Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΤΗΣ EUROVISION


ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Eurovision ποντάρει στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης για το 12άρι της Eurovision και για να είμαστε πιο σαφείς στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως "Τούρκοι" της Θράκης.

Συναυλία λοιπόν ετοιμάζεται να δώσει στην Κομοτηνή στοχεύοντας στην ψήφο τους. Η τουρκάλα τραγουδίστρια επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον ανταποκριτή του τουρκικού καναλιού TRT Ιλχάν Ταχσίν στην Θράκη - ο οποίος μάλιστα εκδίδει και μία τοπική τουρκόφωνη εφημερίδα εκεί την "Birlik"- όλως τυχαίως...

Και όλως τυχαίως ακούσαμε τον κ. Ταχσίν να διαφημίζει αυτό του το "κατόρθωμα" στο πρωινό του Γιώργου Παπαδάκη πριν λίγες ημέρες. Οι τούρκοι θεωρούν την Θράκη ως αποικία τους και όποιος έχει να πει ότι το γεγονός είναι απλά μέσα στα "καλλιτεχνικά" πλαίσια ή εθελοτυφλεί ή απλά δεν γνωρίζει τα εκεί δρώμενα.

Η υπόθεση Eurovision και η προβολή των εθνικών συμμετοχών είναι γνωστό ότι απασχολεί ακόμη και τις... κεντρικές διπλωματικές υπηρεσίες κάποιων κρατών. Κι όχι βέβαια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Τουρκίας κι ό,τι έχει να κάνει με τη Θράκη εδώ και πολύ καιρό όλα υπηρετούν έναν κεντρικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένο στόχο κάθε φορά, που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να νιώσουν κάποιοι... εθνικό οίστρο και η μάχη για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της φανταχτερής Τουρκάλας τραγουδίστριας να αποτελέσει, όπως νομίζουν, ένα ακόμη πεδίο συσπείρωσης.

Το όνομα της Χαντισέ σημαίνει «γεγονός» και κάποιοι επιδιώκουν η παρουσία της στη Θράκη να αποτελέσει ένα γεγονός με σημασία.

«Μακάρι τέτοιες προσκλήσεις να ήταν εντελώς αθώες και να υπηρετούν τη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ομως υπάρχουν την ίδια ώρα ένα σωρό καταστάσεις που κάνουν ακόμη και την πρόσκληση της Χαντισέ από τη μειονότητα να αντιμετωπίζεται με καχυποψία», θα επισημάνει παράγοντας της Κομοτηνής.

Ο ίδιος θα μας θυμίσει με νόημα μια δήθεν «αθώα» ενέργεια που έγινε τις μέρες αυτές και επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί όταν υπήρξαν αντιδράσεις ως δήθεν τυπογραφικό λάθος.

Ο Σύλλογος Μουσουλμάνων Γυναικών του Αρσακείου Σαπών διοργανώνει τις μέρες του Πάσχα εκδρομή στην ΠΓΔΜ. Και η εκδρομή αυτή δεν θα είχε τίποτα το περίεργο αν δεν κυκλοφορούσαν ευρύτατα αφίσες που αναρτήθηκαν σε καφενεία, καταστήματα, δρόμους και πλατείες, στις οποίες η ΠΓΔΜ αναφέρεται φαρδιά-πλατιά στην κορυφή ως «Μακεδονία».

Είναι γνωστό βέβαια ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», ενώ όλο και περισσότερο κάποιοι ακραίοι κύκλοι της μειονότητας θέτουν θέμα όχι μόνο «τουρκικής» αλλά και «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Και η συγκεκριμένη αφίσα στη σημερινή πραγματικότητα στη Θράκη κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι φτιάχτηκε τυχαία.

Οπως καθόλου τυχαία σε κάθε μειονοτικό χωριό δεν στήνεται αυτή την περίοδο στο άψε-σβήσε ένας σύλλογος «Τούρκων Γυναικών». Η θέση της γυναίκας στα μουσουλμανικά χωριά και σε εντελώς συντηρητικές κοινωνίες ουδόλως αναβαθμίστηκε. Ομως ο πραγματικός στόχος είναι να καθιερωθεί παντού ο όρος «τουρκικός», σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ντε φάκτο κατάσταση, που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την περσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την αναγνώριση των δύο Ενώσεων της μειονότητας στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: