Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Ο Σπέκχαρτ ξαναχτύπησε


Σπέκχαρντ: Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν καθορίζονται από τις σχέσεις με τρίτες χώρες

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε ομιλία του στο Κέντρο Woodrow Wilson της Ουάσιγκτον, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σχετικά με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μεταβεί στην Τουρκία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ενίσχυση της Τουρκίας και την προσέγγισή της με την Ευρώπη.

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει έμφαση στη συνεργασία στο πλαίσιο πολυμερών προσεγγίσεων και διεθνών οργανισμών κάτι που πρέπει να ικανοποιεί την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, που αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς 25 χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες εισήλθαν πέρυσι παράνομα στη χώρα μας, σε σύνολο 140 χιλιάδων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος με τη μη θεώρηση διαβατηρίων για τους Ελληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στα δυο από τα τρία σχετικά έγραφα και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές που αφορούν το τρίτο. Υπενθύμισε εππίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι κλίντον, και η Ελληνίδα ομόλογός της, Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα προτεραιότητα.

Τέλος, ενώ σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι είναι θέμα στο οποίο δεν παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, παρά μόνον στο βαθμό που ζητούν κάποια διευκόλυνση τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ο οποίος είναι από τους λίγους που το γνωρίζουν σε βάθος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: