Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

10 Απριλίου 1826: Η έξοδος του Μεσολογγίου


Θ. Βρυζάκη, "Η Εξοδος του Μεσολογγίου" -
Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ 2008

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Απριλίου 2008 και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια θα κορυφωθούν στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης Επετείου της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για να αναδείξει το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων διοργανώνει εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω διάχυση των διαχρονικών μηνυμάτων της Αυτοθυσίας και του αγώνα για την προάσπιση του αγαθού της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, την Κόρινθο αλλά και σε πόλεις του Καναδά, των Η.Π.Α., της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας από τους εκεί ομογενειακούς συλλόγους και οργανώσεις.

Στις φετινές εκδηλώσεις τιμώμενη φιλελληνική χώρα είναι η Πολωνία.
Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνονται εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις και αθλητικές συναντήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις
Γιορτές εξόδου 2008 εδώ

Πηγή:Δικτυτακή Πύλη Ι.Π. Μεσολογγίου

H ΈΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

E. de Lunsac "Σκηνή από την Εξοδο" -
Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η Ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

Η θυσία του Μεσολογγίου που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά άλλη ελληνική νίκη: πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς και τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου. Πραγματικά σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής οι φλόγες του Μεσολογγίου και η συνειδητή θυσία των αγωνιστών θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων λαών και τους ξεσήκωσαν σε μία αληθινή σταυροφορία για την απελευθέρωση ψυχικής αντοχής.

Οι φλόγες του Μεσολογγίου και η συνειδητή θυσία των αγωνιστών θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων και τους ξεσήκωσαν σε μια αληθινή σταυροφορία για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

Ο εθνικός μας ποιητής ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ , εμπνεύστηκε το κορυφαίο έργο της ποίησης του, τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους», από τον αγώνα των εγκλωβισμένων στο Μεσολόγγι και την ηρωική τους έξοδο, παρουσιάζοντας τους αγωνιστές να φτάνουν στο επίπεδο της αγιοποίησης μέσα από το διαρκή αγώνα για την ελευθερία και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.


Πολύ χαρακτηριστικά αφήνει να διαφανεί ένα ανυπέρβλητο εθνικό και ανθρωπιστικό μήνυμα από τη θυσία των μαρτύρων της Εξόδου: η προσήλωση στο χρέος της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας είναι αυτή που καταξιώνει τον άνθρωπο ως ανώτερη ύπαρξη επιβεβαιώνοντας το ηθικό του βάθος και τη δυνατότητα για την προσέγγιση της αυτοσυνειδησίας.

Αθανάσιος Ραζηκότσικας - Αρχηγός Μεσολογγιτών - Σκοτώθηκε κατά την Έξοδο

Σήμερα που οι λέξεις ΕΘΝΟΣ και ΠΑΤΡΙΔΑ τείνουν να μπούν στο περιθώριο καθώς το παγκόσμιο αρχίζει να υπερκαλύπτει το εθνικό, ως Έλληνες οφείλουμε να σκεπτόμαστε το εθνικό και ιστορικό μας χρέος απέναντι στους προγόνους μας, έχοντας ως οδηγό ζωής στην ψυχή μας τους μάρτυρες της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Η σημερινή επέτειος όπως και κάθε επέτειος, πρέπει να είναι αφορμή για να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας ιστορίας. Πρέπει να αναζητήσουμε, πόσο μέλλον έχει το παρελθόν μας και πόσο σημαντικό είναι για μας, σήμερα να το αναδείξουμε και να το προστατεύσουμε, όχι ως μουσειακό είδος αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, ως πρότυπο προς μίμηση.

Όλες οι μορφές αυτοεπιβεβαίωσης συνδέονται με μία έντονη ανάγκη συνέχειας. Είναι η αναγκαιότητα να ενταχθεί σε μια συνέχεια η οποία βυθίζει τις ρίζες της σ’ένα απόμακρο παρελθόν και μπορεί έτσι καλύτερα να εγγυηθεί πώς έχει και μέλλον. Μέλλον έχει μόνο όποιος κατορθώνει να είναι ελεύθερος μέσα σε ένα κόσμο που επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται κοινότυπα και να θεωρούνται αυτονόητα. Σε καιρό όμως ειρήνης και ελευθερίας η υπόμνηση των αυτονοήτων εξασφαλίζει το υπέρτατο αυτονόητο αγαθό, την ίδια τη ζωή και τις αξίες της.

Έχοντας κατά νου , το εθνικό και ανθρωπιστικό μήνυμα της Εξόδου, ας το κάνει ο καθένας μας οδηγό για την καθημερινή του ζωή. Η ηθική και εθνική ελευθερία είναι τα προαπαιτούμενα της αξιοπρέπειας που δυστυχώς τόσο λείπει από τις συμπεριφορές της εποχής μας.

Νικόλαος Σπανάκος
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.
Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών

Πηγή:i-m-patron.gr

Διαβάστε περισσότερα για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου στους ακόλουθους συνδέσμους:
http://www.ime.gr/chronos/12/gr/1821_1833/polemos/06.html
http://users.ach.sch.gr/akalant/net/mesologi/exodos.htm
http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=2848&Itemid=53

Δεν υπάρχουν σχόλια: