Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια για τη «Μακεδονία»


Ουάσιγκτον

Την ίδια χρονική στιγμή της συναντήσεως της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της κυρία Κοντολίζα Ράις στο Βερολίνο στις 24 Ιουνίου και της αφίξεως του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια έγινε η κατάθεση στην Αμερικανική Γερουσία του υποψηφίου Αμερικανού Πρέσβη στην ΠΓΔΜ. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και άλλες πληροφορίες ο κ. Φίλιπ Ρίκερ καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας τοποθετήθηκε περισσότερο υπέρ της χώρας στην οποία τοποθετείται.

Ο κ. Ρίκερ που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στη Βαγδάτη και επί ένα μεγάλο διάστημα διετέλεσε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενος στη διαφορά Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία του κρατιδίου, σε σχέση με τη λήψη πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε:

«Δεν θεωρούμε ότι η διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία της «Μακεδονίας» πρέπει να εμποδίσει τη «Μακεδονία» από το να λάβει πρόσκληση. Πιέσαμε πάρα πολύ για την προετοιμασία στο Βουκουρέστι, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και «Μακεδονίας» και με το διαπραγματευτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, στο να βοηθήσουν τα μέρη στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν». Και συνέχισε πάνω σ’ αυτό το επίμαχο σημείο:

«Στο Βουκουρέστι οι σύμμαχοι απεφάσισαν ότι η «Μακεδονία» πρέπει να ανταποκριθεί στα πρότυπα λειτουργίας του ΝΑΤΟ, για να λάβει πρόσκληση το συντομότερο, όταν επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Μπους «η θέση της Αμερικής είναι ξεκάθαρη:

Η «Μακεδονία» πρέπει να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατόν». Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία του ΟΗΕ, στο να βοηθήσουμε τη «Μακεδονία» και την Ελλάδα να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά της ονομασίας το ταχύτερο δυνατόν».


Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων πάνω σ’ αυτό το σημείο ο γερουσιαστής Μενέντεζ ρώτησε τον κ. Ρίκερ αν οι πρόσφατες εκλογές στα Σκόπια, με τον τρόπο που διεξήχθησαν, αποτελούν μια ένδειξη πως η χώρα αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρίκερ απάντησε ότι υπήρξαν προβλήματα, αλλά, παρά ταύτα, η χώρα πρέπει να δεχθεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση του γερουσιαστή Μενέντεζ τι έχει να πει για τη συνεχιζόμενη προπαγάνδα που ακολουθούν τα Σκόπια με το έντυπο υλικό όπως χάρτες και εγχειρίδια κατά της Ελλάδας ο κ. Ρίκερ απάντησε ότι τέτοιου είδους προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση λύσης για την απάλειψη τέτοιων προβλημάτων. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει την οικονομική συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες. Τα ίδια περίπου είπε ο κ. Ρίκερ και στην ερώτηση του γερουσιαστή Κάρτινγκ, όταν του ζήτησε να σχολιάσει την προκλητική ενέργεια των Σκοπιανών στην αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου.

Πηγή:greekinsight

Δεν υπάρχουν σχόλια: