Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

Τουρκία:Δικάζονται παιδιά για... προπαγάνδα!


Στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας διεξάγεται η δίκη

Τα παιδιά, μέλη κουρδικής χορωδίας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης επιδή τραγούδησαν εμβατήριο στα κουρδικά

Σε δίκη προσάγονται παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών στη νοτιοανατολική Τουρκία με την κατηγορία της... προπαγάνδας.

Τα παιδιά, μέλη κουρδικής χορωδίας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης μετά το κατηγορητήριο που συντάχθηκε με αφορμή την εμφάνιση της χορωδίας σε διεθνές φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο τα παιδιά τραγούδησαν ένα εμβατήριο στα κουρδικά.

Σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία, το εμβατήριο είναι ο ύμνος του PKK και η χορωδία την ώρα της παράστασης ξεδίπλωσε την κουρδική σημαία, κάτι που σύμφωνα με τους δικαστές στοιχειοθετεί την κατηγορία της προπαγάνδας.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το να τραγουδάει κανείς έναν ιστορικό ύμνο δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τη δημόσια τάξη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ελεύθερης έκφρασης.

Ένα από τα παιδιά δήλωσε στο BBC ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι σε ένα παλιό τύπο της κουρδικής γλώσσας τον οποίο το ίδιο και οι φίλοι του ούτε καν καταλαβαίνουν.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της χορωδίας ήταν να δείξει τον κουρδικό πολιτισμό κι όχι να εμπλακεί στην πολιτική.

Τρεις κατηγορούμενοι θα δικαστούν άμεσα από το δικαστήριο ασφαλείας, που είναι και δικαστήριο ενηλίκων στο Ντιάρμπακιρ, ενώ άλλα έξι θα δικαστούν μέσα στον Ιούλιο, επίσης από δικαστήριο ανηλίκων

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: