Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

Αμερικανός πρόξενος- Ο ειδικός στους διαμελισμούς κρατών


Συνέχεια από εδώ

Τη συνταγή Κοσόβου θέλει να πετύχει ο Αμερικανός πρόξενος

Ας δούμε ποιος είναι ο διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι και πώς «δουλεύει» και για το Κόσοβο. Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος που φέρεται να επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ένας διπλωμάτης που ξέρει να κάνει… Κόσοβο τη γη που πατάει!

Ο ειδικός στους διαμελισμούς

Πριν διοριστεί στην Ελλάδα υπηρέτησε στη Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Έφυγε όταν είχαν ήδη μπει σε τροχιά οι διαδικασίες ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου, της τελευταίας περιοχής που δεν είχε αποσχιστεί από την Σερβία. Ο κ. Γι υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις σε κάθε φάση του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έχει ιδιαίτερη πείρα στον τομέα.


Από δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (στο κέντρο ο πρόξενος)

Σύμφωνα με πληροφορίες της Presstime (αρ.φυλ.110, σελ 24) είναι γύρω στα 40, ηλικία μικρή για έναν διπλωμάτη και για κάποιον που υπηρετεί κατά κανόνα σε νευραλγικές περιοχές.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Ντιέγκο, ενώ δίδαξε διπλωματία στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. Ως διπλωμάτης άρχισε τη καριέρα του στο Πορτ-ο-Πρένς της Αϊτής, ως ακόλουθος και υποπρόξενος, το 1989. Από το 1991 έως το 1993 υπηρέτησε στην αμερικανική Πρεσβεία στο Παρίσι.

Αμέσως μετά, από το 1993 έως το 1994 διορίστηκε ειδικός βοηθός του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια, μέχρι το ΄96, στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Καναδικών Υποθέσεων για θέματα του ΝΑΤΟ του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Το ’96 διορίστηκε υποδιευθυντής του προσωπικού γραφείου του γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Μέχρι το ’99, οπότε και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να υπηρετήσει ως διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1999 πήρε εντολή να ξαναφύγει από την πατρίδα του και να πάει στην Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο. Εκεί, ως γενικός Πρόξενος επέβλεψε την τελευταία απόσχιση. Είχε έρθει η ώρα της Θεσσαλονίκης.

Στις 2 Αυγούστου του 2006, ο κ. Γι έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε διοριστεί γενικός πρόξενος. Γρήγορα εντυπωσίασε, αφού ύστερα από πέντε μήνες στην Ελλάδα μίλαγε άπταιστα ελληνικά και δήλωνε παντού «στη Θεσσαλονίκη νιώθω σαν στο σπίτι μου».

Τον πρώτο χρόνο – ο σπόρτσμαν και πάντα σε φόρμα- Αμερικανός πρόξενος ασχολούνταν με θέματα βίζας, τις δυνατότητες επενδύσεων από συμπατριώτες του στη Βόρεια Ελλάδα, τις υποτροφίες σε μαθητές και άλλα…διαδικαστικά.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2007 οπότε και έκανε επίσκεψη στη Φλώρινα. Εκεί, κατά δήλωση των μελών της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» (που υποστηρίζουν ότι …. υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα) συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους και είχαν, όπως έλεγαν, «την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής(!) σε σχέση με τις δυνατότητες που προφέρονται για διασυνοριακή συνεργασία. Ζητήματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων(!)».

Ακολούθησε «καταιγίδα» επιστολών και ανακοινώσεων της ομάδας «Ουράνιο Τόξο», αλλά και προσπάθεια… προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ο κ. Γι φέρεται να έχει φιλική επαφή με τα μέλη της ομάδας, να έχει αναθέσει σε ανώτερο διπλωματικό υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου να παραμένει ενήμερος στα θέματα της «μακεδονικής μειονότητας».

Αλλά και να έχει εκφράσει τον «θαυμασμό» και το «ενδιαφέρον» του για τον αυτόκλητο υπερασπιστή εν Ελλάδι «μειονοτήτων» (βουλγαρικές, τουρκικές, μακεδονικές, θρησκευτικές) Νικόλαο Στοΐδη.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Βουλγαρικά ανθρώπινα δικαιώματα» και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας bulgarmark.org , στην οποία αναφέρει αβασάνιστα μεταξύ άλλων ότι οι «Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων, αλλά Γρεκομάνοι, η Μακεδονία ανήκει στη Βουλγαρία» και άλλα τέτοια εμετικά, φαίνεται ότι έχει προσεγγιστεί από το αμερικανικό προξενείο.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι βουλγαρικοί και τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι στη χώρα μας τον έχουν παραγκωνίσει λόγω της «πληγείσας αξιοπιστίας του», όπως αναφέρει έγγραφο της ΕΥΠ. Τι προσπαθεί να κάνει λοιπόν ο κ. Γι; Προφανώς να «δημιουργήσει» μειονότητες και να τις κάνει να διεκδικήσουν τα «δικαιώματά» τους. Τη συνταγή του Κοσόβου άλλωστε τη γνωρίζει καλά!

ΥΓ. Πριν από μερικούς μήνες, πάντως, ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη αναστάτωσε την πόλη, αφού πρωταγωνίστησε σε ερωτικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, διατηρούσε στενή σχέση με κόρη επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας, η οποία μάλιστα είχε…. προχωρήσει.

Στους διπλωματικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης η ερωτική σχέση του πρόξενου με τη Θεσσαλονικιά νεαρή ήταν «κοινό μυστικό» μέχρι που το νέο έφτασε και στις ΗΠΑ. Και επειδή οι διπλωμάτες για λόγους πρεστίζ αλλά και εθνικής ασφάλειας (για να μην υπάρχει περίπτωση διαρροών) πρέπει να χειρίζονται λεπτά και με διακριτικότητα τα ερωτικά τους, για το θέμα ενημερώθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε μείζον θέμα και ερευνήθηκε, όμως έληξε ομαλά για τον πρόξενο, αφού ούτε επιπλήχθηκε, ούτε ανακλήθηκε στις ΗΠΑ, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: