Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

23 μυστικά για το Κτηματολόγιο


Ξεκινά σήμερα η υποβολή των δηλώσεων με τους υποθηκοφύλακες να απεργούν και επιτήδιους να στήνουν "παραμάγαζα"

ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ

Ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων με τους υποθηκοφύλακες να απεργούν και πολλούς... επιτήδειους να ετοιμάζονται να στήσουν «παραμάγαζα» έξω από τα Γραφεία Κτηματογράφησης προκειμένου να κερδίσουν από την άγνοια των πολιτών. Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε χτες επανειλημμένα ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και πως δεν απαιτούνται πολλά δικαιολογητικά ακριβώς για να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, άλλα και να αποτραπεί η δημιουργία «παραμάγαζων», τα οποία αντί αντιτίμου θα αναλαμβάνουν να συμπληρώσουν τη δήλωση.

Μάλιστα κάλεσε και πάλι τους πολίτες να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή (η τελική ημερομηνία είναι 30 Σεπτεμβρίου) να υποβάλουν δηλώσεις και ξεκαθάρισε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα παράτασης, η οποία όπως είπε «εξυπηρετεί μόνο την αναβλητικότητα».

Επιτήδειοι


Στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ τόνιζαν χτες ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πέσουν θύματα αυτών των επιτήδειων και να συμπληρώσουν μόνοι τους τις δηλώσεις ή κατόπιν των συμβουλών των υπαλλήλων των Γραφείων Κτηματογράφησης.

«Η υποβολή της δήλωσης είναι μια απλή αντιγραφή των στοιχείων του συμβολαίου» έλεγαν χαρακτηριστικά. Υπογράμμιζαν ακόμη ότι η απεργία των υποθηκοφυλάκων που ξεκινά τη Τρίτη δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία, καθώς δεν απαιτούνται δικαιολογητικά πέραν των συμβολαίων. Τα υποθηκοφυλακεία, όμως, θα χρειαστούν σε περίπτωση απώλειας του συμβολαίου. Η διαδικασία για τη δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο έχει ως εξής:

Αρχικώς οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα και να πληρώσουν το τέλος Κτηματολογίου, το περίφημο «κτηματόσημο». Κάθε δικαιούχος πληρώνει 35 ευρώ συν 20 ευρώ, εάν δηλώσει αποθήκη ή γκαράζ που μπορεί να μεταβιβαστεί.

Το επόμενο βήμα γίνεται στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματολογίου, όπου θα πρέπει να συμπληρωθεί η δήλωση και να κατατεθεί μαζί με τα εξής δικαιολογητικά:

1.Δήλωση του νόμου 2308/1995 (είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και φωτοαντίγραφα του δημοσιευμένου σε ΦΕΚ κειμένου).
Απλό φωτοαντίγραφο των τίτλων (π.χ. συμβόλαια).
2.Το αποδεικτικό καταβολής του τέλους (παράβολο).
3.Απλό φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου και
4.Εκκαθαριστικό εφορίας ή λογαριασμός ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει το ΑΦΜ.
Παρ όλα αυτά, καλό είναι οι δικαιούχοι να έχουν μαζί τους, εφόσον φυσικά τα διαθέτουν, τα εξής:

1.Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του οικείου Υποθηκοφυλακείου.
2.Τοπογραφικό διάγραμμα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για αγροτεμάχιο ή ακίνητο που δεν διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση και ΤΚ.
3.Απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

Σε ειδικές περιπτώσεις:

1.Που το δικαίωμα (π.χ. η κυριότητα) έχει περιέλθει δυνάμει διαφορετικών τίτλων (π.χ. 25% δωρεά, 30% γονική παροχή και 45% αγορά) απαιτείται η κατάθεση όλων των τίτλων.
2.Που υπάρχουν γειτονικά ακίνητα του ιδίου ιδιοκτήτη η δήλωση του Ν 2308/95 υποβάλλεται τόσες φορές όσα και τα ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά δηλώνονται ως ένα ενιαίο ακίνητο, μόνο όταν η συνένωση προκύπτει από συμβολαιογραφική πράξη, η οποία έχει μεταγραφεί.
3.Που υπάρχει κληρονομιά, το δικαίωμα μπορεί να δηλωθεί ακόμα και ένα δεν έχει γίνει αποδοχή. Σε περίπτωση διαθήκης θα πρέπει να υποβάλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του κληρονομούμενου, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό μη αποποίησης κληρονομιάς. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, θα πρέπει να υποβάλονται όλα τα παραπάνω πλην του αντιγράφου διαθήκης, το οποίο αντικαθιστάται από πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών.
4.Που υπάρχει έκτακτη χρησικτησία πρέπει να υποβάλλονται έγγραφα (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, μισθωτήρια κλπ) που να αποδεικνύουν 20ετή νομή και κατοχή.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (17/6-30/9) γίνει μεταβίβαση ακινήτου, είναι υποχρεωτική η υποβολή του αποδεικτικού πληρωμής του τέλους τόσο για τον πωλητή όσο και τον αγοραστή. Αυτό διευκρινίστηκε χτες μετά και τη μικρή αναταραχή που προκάλεσε δήλωση του προέδρου της Κτηματολόγιο Α.Ε. περί παγώματος των αγοραπωλησιών, κάτι που διαψεύστηκε άμεσα.

Ο δικαιούχος κάνει τη συναλλαγή μέσω τραπεζών και επισυνάπτει το αποδεικτικό καταβολής στο έντυπο της δήλωσης που θα καταθέσει στο γραφείο κτηματογράφησης.

Υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όπου εκεί σκανάρονται όλα τα δικαιολογητικά και η πληρωμή του τέλους είναι δυνατή μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας.

Εν' τω μεταξύ, 24ωρη απεργία προκήρυξαν για την Τρίτη, πρώτη μέρα της διαδικασίας οι υποθηκοφύλακες Αθηνών και Πειραιώς ζητώντας την άμεση κάλυψη και αύξηση των κενών οργανικών θέσεων, βελτίωση υποδομών, φύλαξη και προστασία αρχείου, επέκταση της μηχανοργάνωσης, ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος. Οπως τονίζουν, θα προκύψουν τεράστια προβλήματα, καθώς μόνο στην Αθήνα οι ενεργοί τίτλοι ξεπερνούν το 1.500.000 κι όχι 700.000 όπως λέγεται

Για τις δασικές εκτάσεις

Κάλεσμα προς όλα τα κόμματα της Βουλής να συμφωνήσουν στην αλλαγή της χρονικής βάσης προσδιορισμού των δασικών εκτάσεων έκανε χτες ο Γιώργος Σουφλιάς μιλώντας σε ημερίδα για το Κτηματολόγιο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε «υποκρισία και δογματισμό» την άποψη να χαρακτηρίζονται οι δασικές εκτάσεις με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 καθώς, όπως υποστήριξε, μετά τον εμφύλιο χιλιάδες στρέμματα άλλαξαν χρήση. «Ήταν θέμα επιβίωσης. Τι θα κάνουμε σήμερα; Θα αποχαρακτηρίσουμε ολόκληρες πόλεις.

Θα αφαιρέσουμε τις ιδιοκτησίες από χιλιάδες οικογένειες»; Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι η καλύτερη λύση είναι «να βασιστούμε πλέον στις αεροφωτογραφίες του 1960 για τον χαρακτηρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά διαιώνιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας».

Εξι σημεία άξια προσοχής

1.Ολα τα πεδία συμπληρώνονται με κεφαλαία γράμματα.
2.Τα πεδία με γκρι χρώμα συμπληρώνονται από τον φορέα.
3.Οπου στο έντυπο της δήλωσης υπάρχει πεδίο «παρατηρήσεων», αυτό συμπληρώνεται από τον δικαιούχο, εφόσον το επιθυμεί.
4.Στο επάνω αριστερό μέρος του εντύπου, συμπληρώνετε τον Δήμο, το τοπικό διαμέρισμα ή την κοινότητα και τον νομό που βρίσκεται το ακίνητο επί του οποίου δηλώνετε το δικαίωμά σας.
5.Τα στοιχεία που αφορούν στο γεωτεμάχιο συμπληρώνονται υποχρεωτικά και στη συνέχεια συμπληρώνετε ανάλογα με την περίπτωσή σας, την ενότητα ΚΤΗΡΙΑ (Β3) ή ΔΙΗΡΗΜΕΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (Β4).
6.Σε περίπτωση δήλωσης βοηθητικών χώρων με χιλιοστά στο οικόπεδο συμπληρώνετε ξεχωριστή δήλωση.

Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: