Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

Ευρωπαϊκό ψήφισμα για τη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας σε Ίμβρο - Τενέδο


Ίμβρος-παραλία

Αντιδράσεις Τούρκων βουλευτών προκάλεσαν τα μέτρα για τη διατήρηση του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα των νησιών.

Ίμβρος-Μάρμαρος

«Να γίνουν η Ίμβρος και η Τένεδος οι απτές αποδείξεις του σεβασμού της Τουρκίας στα δικαιώματα των πολιτών της και πρότυπο της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας», είναι η φιλοδοξία που εξέφρασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τένεδος

Τη σχετική έκθεση παρουσίασε ο Ελβετός βουλευτής, Ανδρέας Γκρος, από την ομάδα των σοσιαλιστών και, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι απόρροια της κοινής πρωτοβουλίας που ξεκίνησαν το 2005 η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Μurat Mercan, τότε επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, οι δύο επικεφαλής πραγματοποίησαν «ιστορική επίσκεψη» στα δύο νησιά και κατέθεσαν στη συνέχεια πρόταση ψηφίσματος που αποτέλεσε τη βάση για το σημερινό ψήφισμα, όπως εξηγεί στο σχετικό υπόμνημα ο εισηγητής.

Με παρέμβασή του, ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Γκρος υπογράμμισε «την ελληνική προέλευση και την ελληνική ταυτότητα των νησιών».

Μία "συνηθισμένη" πόρτα ενός ελληνικού σπιτιού

Μίλησε, επίσης, με έμφαση για τη φυσική ομορφιά των δύο νησιών αλλά και για «τη ζοφερή εικόνα που δίνουν ορισμένα χωριά - φαντάσματα, όπως είπε, εντελώς εγκαταλελειμμένα, σαν να έχει γίνει πρόσφατα πόλεμος».

Το παράθυρο ενός σπιτιού

Το σπίτι όπου γεννήθηκε Έλληνας της Ίμβρου

Με το κείμενο του ψηφίσματος, η Επιτροπή κατακρίνει τα μέτρα που πήρε η τουρκική κυβέρνηση, κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, που είχαν ως συνέπεια την ερήμωση των νησιών. Γίνεται αναφορά στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, στις απαλλοτριώσεις γης και κατασχέσεις περιουσιών, καθώς και σε διαφόρων μορφών παρενοχλήσεις των κατοίκων. Συνέπεια της όλης κατάστασης σε συνδυασμό με τον οικονομικό μαρασμό που ακολούθησε ήταν η μετανάστευση του ενεργού πληθυσμού που άφησε πίσω του στα νησιά μόλις 250 κατοίκους ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους.

Ίμβρος-To εξωκλήσι "Άγιος Κωσταντίνος" στο Σχοινούδι. Μία εικόνα χίλιες λέξεις...

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση χαιρετίζει τις τελευταίες «θετικές προσπάθειες» που έχουν γίνει με τις πρόσφατες ανακαινίσεις της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Ίμβρου, την προγραμματισμένη ανακαίνιση του καθεδρικού ναού Αγία Μαρίνα και του καμπαναριού της κοινοτικής εκκλησίας στην Τένεδο.

Ρημαγμένη και λεηλατημένη εκκλησία στην Ίμβρο

Ίμβρος-ποτάμι

Προτρέπει, όμως, την τουρκική ηγεσία «να αναλάβει θετικές δράσεις με στόχο τη διατήρηση του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα των νησιών και να υιοθετήσει θετική προσέγγιση προς τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους και τους απογόνους τους».

Μεταξύ των μέτρων που επείγει να ληφθούν άμεσα είναι:

- Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση με το άνοιγμα τουλάχιστον ενός σχολείου στην ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

- Να αποδοθούν στους πρώην ιδιοκτήτες οι περιουσίες τους (γη ή κτίρια) με εξαίρεση αυτών που χρησιμοποιούνται για δημόσια χρήση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στους πρώην ιδιοκτήτες ισοδύναμη έκταση γης.

Τοπίο της Ίμβρου

- Να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επαναπόκτηση των τίτλων στο εθνικό κτηματολόγιο.

- Να προγραμματισθούν οι ανακαινίσεις ναών και μνημείων που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών.

- Να δοθεί η τουρκική εθνικότητα στους πρώην κατοίκους που για διάφορους λόγους την έχουν χάσει.

- Να ανακαινισθεί το λιμάνι του Κάστρου στην Ίμβρο και να ξεκινήσουν οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα.

Περπατώντας στους δρόμους του χωριού Σχοινούδι. (το μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου)

Με τροπολογίες, διευκρινίσθηκαν εκφράσεις που μιλούσαν για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ύστερα από αίτημα των Τούρκων βουλευτών.

Ύστερα από ελληνική παρέμβαση, η Ολομέλεια συμφώνησε τελικά με την έκφραση «μουσουλμανική μειονότητα με άτομα τουρκικής καταγωγής, πομάκους και ρόμα», απορρίπτοντας την έκφραση «τουρκική μειονότητα».

Με άλλη ελληνική τροπολογία εγκρίθηκε η πρόταση να εξετασθεί η δυνατότητα «να αποδοθούν τα δημόσια κτίρια που ανήκαν στις εθνικές κοινότητες, καθώς και οι χώροι λατρείας αλλά και οι περιουσίες που ανήκαν στα θρησκευτικά ιδρύματα».

Ίμβρος-Μία πηγή από όπου ανέβλυζε αγίασμα από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας "Παναγιά" στο χωριό Σχοινούδι. Τώρα χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για το πλύσιμο των ρούχων τους!

Οι βουλευτές ζητούν τέλος από την Ολομέλεια να καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, για να εξετάσουν διμερώς όλα τα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η εν λόγω τροπολογία εγκρίθηκε, παρά την παρατήρηση της Άννας Μπενάκη ότι είναι άτοπη καθ' ότι έμμεσα ζητείται να ξανασυζητηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι βουλευτές ζητούν να οργανωθεί σειρά συζητήσεων ανάμεσα στην τουρκική ηγεσία και τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων.

Αντίδραση Τούρκων βουλευτών

Με την ευκαιρία του ψηφίσματος για τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις από τους Τούρκους βουλευτές κατηγορώντας τον εισηγητή για μη ισορροπημένη έκθεση, κάνοντας πολλές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν μιλώντας αρνητικά για την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη που δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ε.Ε.».

Υπερασπιζόμενος την έκθεσή του και μιλώντας για «ισορροπίες», ο εισηγητής κ. Αντρέας Γκρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά Κω και Ρόδο, για να συντάξει δεύτερη έκθεση σχετικά με «τις τουρκικές μειονότητες» που ζουν στα νησιά αυτά.

«Ο Έλληνας πρέσβης μου έδωσε το πράσινο φως, είπε, και η δεύτερη αυτή έκθεση για τις τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα θα είναι απτή απόδειξη της αμεροληψίας της Επιτροπής».

Στρεφόμενος στη συνέχεια προς τους Τούρκους συναδέλφους του, είπε χαρακτηριστικά: «Προτού μιλάτε θα πρέπει να ακούτε και αυτά που έχουμε να σας πούμε, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το κοινό στοιχείο αναφοράς.
Υπάρχει διάβρωση δημογραφική σε πολλά άλλα νησιά, όταν όμως υπάρχει και μονομερής πολιτισμική διάβρωση το πρόβλημα είναι μεγάλο, και για αυτό το πρόβλημα συζητούμε σήμερα. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να μη βάζετε τις φωνές σε κάποιον ο οποίος προσπαθεί να αναζητήσει και να δείξει την αλήθεια».

Αντρέας Γκρος

Για τον κ. Γκρος «οι διαφωνίες αφορούν την ιστορία».

«Η βία που ασκήθηκε και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, δε θα ξεχασθεί ποτέ, γι' αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης και να εστιασθούμε στις κοινότητες του σήμερα και στη συμφιλίωση των λαών», κατέληξε ο κ. Γκρος.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παίρνοντας το λόγο δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής στην έκθεση του κ. Γκρος, η οποία «χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τη βελτίωση μιας κατάστασης προς το όφελος των πολιτών και συγχαίρει τον εισηγητή αλλά και την κ. Παπαδημητρίου και τον Τούρκο κ. Μερτσάν που συνέβαλαν στη σύνταξη αυτής της έκθεσης».

Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: