Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Τα στραβά μάτια κάνουν οι ΗΠΑ για το εμπόριο παιδιών και γυναικών στην ΠΓΔΜ


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

Το δίκτυο διακίνησης ανθρώπων, που επιδίδεται και σε άλλες δραστηριότητες, «ακουμπά ακόμη και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι» λένε κύκλοι σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες
Τα Σκόπια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη, και σίγουρα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, υπογραμμίζουν ενήμεροι δυτικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι τοις πάσι γνωστόν», λέγεται χαρακτηριστικά και αποκαλύπτεται πως οι σχετικοί μηχανισμοί διακίνησης γυναικών και παιδιών «ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες» της Σλαβομακεδονίας.

Το πλέον ενδιαφέρον, ωστόσο, και αρκούντως σκανδαλιστικό, έγκειται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι γνωρίζουν τη «δραστηριότητα» συγκεκριμένης μερίδας των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος που έχει άμεση ανάμιξη στη διακίνηση ανθρώπων.

Παρά ταύτα, για έναν καθ' όλα περίεργο λόγο είναι πρόδηλο ότι αποσιωπούν και αποκρύπτουν το γεγονός, εκτός βέβαια αν το «αξιοποιούν» κατά το δοκούν...

Τρανταχτή απόδειξη της δημόσιας αμερικανικής σιωπής αποτελεί η περικοπή για τη «Μακεδονία» στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση ανθρώπων, όπου όλα παρουσιάζονται ρόδινα για τη γείτονα και τοποθετούμενη στην 1η κατηγορία (άριστη) σημειώνεται πως «η κυβέρνηση της Μακεδονίας συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα στάνταρ για την εξάλειψη της διακίνησης (ανθρώπων) και... έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο κατά την πρόσφατη χρονιά...».
Κατά τους ενημερωμένους κύκλους, το δίκτυο διακίνησης ανθρώπων που επιδίδεται και σ' άλλες δραστηριότητες «ακουμπά ακόμη και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι», δεδομένου ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή αποδίδονται στον πρώτο του ξάδελφο, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Αντικατασκοπίας, Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος.

Οι Αμερικανοί που «αλωνίζουν» στα Σκόπια είναι εύλογο να παρακολουθούν τις σχετικές δραστηριότητες από «πολύ κοντά» και παρά την επιφανειακή επίδειξη μιας περίεργης ανοχής, είναι προφανές ότι δεν διαφεύγουν την προσοχή τους προσωπικές και άλλες ενέργειες του συγκεκριμένου περιβάλλοντος που, μεταξύ άλλων, άπτονται και «μαγειρέματος μετοχών» στο χρηματιστήριο των Σκοπίων.

Εξ αφορμής όλων αυτών, επαναφέρονται στο προσκήνιο πληροφορίες για «πόλεμο χαρακωμάτων» των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων για τις οποίες είχε γράψει η «Ε» (14/4/08), απόρροια της εκεί αναγκαστικής θεσμικής και πολιτικής συμβίωσης προέδρου και πρωθυπουργού -με τον κ. Τσερβένκοφσκι να ελέγχει την Υπηρεσία Κατασκοπίας και τον κ. Γκρούεφσκι να ελέγχει, μέσω του εξαδέλφου του τις υπηρεσίες Αντικατασκοπίας, Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος.

Είναι ενδιαφέρον δε ότι η συγκεκριμένη «φράξια» γύρω από τον κ. Γκρούεφσκι επιδίδεται σε έναν ακραίο εθνικισμό σε βάρος της Ελλάδας, προφανώς για να «καμουφλάρει τους σκελετούς στο σεντούκι της» και να «ακυρώσει» τυχόν κριτική για τις παράνομες δραστηριότητές της.

Οπως και να 'χει το πράγμα, ο κ. Γκρούεφσκι ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και έχει την πολυτέλεια να αγνοεί (σ.σ. «έως πότε;» αναρωτιούνται αμερικανικοί κύκλοι) τη δραστηριότητα που εκπορεύεται από το περιβάλλον του, στρέφοντας αλλού την προσοχή των αντιπάλων του, ζητώντας τους ενίοτε «πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης».

Επ' αυτού λέγεται πως ήταν ο κ. Γκρούεφσκι που επέβαλε στον πρόεδρο Τσερβένκοφσκι να «πετάξει» στην Αθήνα με τις «Μακεδονικές Αερογραμμές» επιδιώκοντας να τον εκθέσει στην περίπτωση που δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του, με απώτερο στόχο την ένταση με την Αθήνα και τις γνωστές τελικά συνέπειες μη μετάβασής του εκεί.

Εξάλλου, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο τεχνητής έξαρσης με τη συστηματική ενίσχυση του «μακεδονικού εθνικισμού» από τον Ντάνιελ Φριντ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ας σημειωθεί ότι ο πρωτοξάδελφος του Γκρούεφσκι πιστεύεται ακράδαντα πως ήταν πίσω από τα επεισόδια, προ διμήνου περίπου, κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια.
Παρά την αμερικανική συγκάλυψη για τα εκεί τεκταινόμενα, είναι προφανές, όπως έχει από μακρού γράψει η «Ε», πως η χώρα αυτή δεν πληροί τα κριτήρια ένταξής της στους ευρω-αντλαντικούς θεσμούς, λέγεται εγκύρως στις Βρυξέλλες.

Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: