Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Πάλι στο τραπέζι το «Gorna Macedonia»


Gorna Macedonia» («Βόρεια Μακεδονία») είναι το όνομα που μπορεί να αποδεχτεί -μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από συζητήσεις του με ξένους συνομιλ
ητές του. Σημειώνεται ότι με αυτό το όνομα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε φτάσει ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2002, αλλά η λύση δεν ήρθε, γιατί ξέσπασε η κρίση στο Τέτοβο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι εμφανίζεται (στα μηνύματα που μεταφέρει εκτός συνόρων) διατεθειμένος να αποδεχτεί σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση, αλλά θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κατοχύρωση στο πλαίσιο συμφωνίας «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, για την ικανοποίηση προεκλογικών αναγκών ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρεται επί του παρόντος με πολύ γενικό και αόριστο τρόπο στο πρόβλημα της ονομασίας, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, και δεσμεύεται για δημοψήφισμα προκειμένου να μην επηρεαστεί η πρόθεση ψήφου από φοβίες και εθνικές ανασφάλειες.

Η στρατηγική του κ. Γκρούεφσκι -η οποία, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, έχει αμερικανική σφραγίδα- θα εστιάσει στη διεκδίκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, που είναι επί της αρχής δημοφιλές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στα Σκόπια μπορεί να διαρκέσει, τυπικά, από 10 έως 40 μέρες. Στην Αθήνα κυριαρχεί η άποψη ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πολύ δύσκολο να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Εθνη επείγονται για την κατάθεση νέας πρότασης.

Αυτό σημαίνει ότι η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την ελληνική διπλωματία; Θα αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης (εκ νέου) πρόταση διπλής ονομασίας, που θα προβλέπει δηλαδή διατήρηση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση; Κι αν ναι, πώς θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα υιοθετήσουν το νέο όνομα; Αρκεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με παραινέσεις ή υποδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός
κ. Κ. Καραμανλής θα βρεθούν στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας την Τρίτη για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής. Συνάντηση, ασφαλώς, δεν προβλέπεται και η Αθήνα δεν θα ήθελε εκδηλωθούν υπερβολικές διαχύσεις (για άλλη μια φορά) μεταξύ του Σκοπιανού προέδρου και του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης θα είναι εκεί.

Αλλά ακόμη και αν δεν βρεθεί ο κ. Κ. Καραμανλής μπροστά σε μια τέτοια ενοχλητική εικόνα, όλοι γνωρίζουν ότι οι θερμότεροι προστάτες και συμπαραστάτες της ΠΓΔΜ στην παρούσα συγκυρία είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία.


Σχετικά με το θέμα διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια: