Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Σε πύρινο κλοιό η Κύπρος




Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τις καμένες περιοχές στο βορειοανατολικό μέρος της Επαρχίας Λεμεσού. Δασώδεις περιοχές στην Ορά και την Ακαπνού έγιναν στάχτη. Η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου από τις τρεις τα ξημερώματα και περισσότεροι από 320 άνθρωποι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της, ενώ συνδράμουν επτά ελικόπτερα, 5 της Δημοκρατίας και 2 των Βρετανικών Βάσεων. Το απόγευμα στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς προστέθηκαν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφθασαν από την Ελλάδα.

Η Ορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, ενώ οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε μια προσπάθεια η φωτιά να περιοριστεί και να τεθεί υπό έλεγχο. Το μεγάλο ανεξέλεγκτο μέτωπο της φωτιάς εντοπίζεται μεταξύ των χωριών Ακαπνού και Κλωνάρι, ενώ δεύτερο μέτωπο μεταξύ Βίκλας και Κελλακίου έχει περιοριστεί.

Μικρός αριθμός ακατοίκητων σπιτιών έχουν παραδοθεί στο έλεος της φωτιάς στο χωριό Ακαπνού, τέσσερις εξοχικές κατοικίες έγιναν στάχτη στο χωριό Κλωνάρι, ενώ άμεσο κίνδυνο διέτρεξε και η Μονή Παναγίας Γλωσσάς, λίγο έξω από το Κελλάκι. Κάηκαν επίσης πετρινα σπίτια στο χωριό Βίγλα καθώς και εγκατελειμένο σχολείο, δύο εξοχικές κατοικίες μεταξύ Λάγιας και Οράς, κτηνοτροφικό υποστατικό από το οποίο απομακρύνθηκαν έγκαιρα τα ζώα, μεγάλες εκτάσεις

Οκτώ πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, μεταξύ των οποίων ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμους. Τους απεγκλώβισε ο ίδιος ο Διευθυντής της πυροσβεστικής όταν όρμησε με το αυτοκίνητο του μέσα από τις φλόγες. Τραυματίστηκαν όλοι ελαφρά, είτε λόγω εγκαυμάτων είτε αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ο κ. Χαραλάμπους υπέστη εξάρθρωση ώμου. Μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία και κρατήθηκαν για νοσηλεία.


Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των χωριών να τα εγκαταλείψουν, αφού η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους την εκκένωση ή αραίωση των κατοίκων των χωριών Ακαπνού, Κλωνάρι, Σανίδα και Βάσα Κελλακίου, σύμφωνα με τον περί Πολιτικής Αμυνας Νόμο και Κανονισμούς (Καν. 45). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν μαζί με την Πολιτική Αμυνα και την Αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της εκκένωσης.


Ηλικιωμένοι από χωριά που βρίσκονται περικυκλωμένα από τις φλόγες έχουν μεταφερθεί στο Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησίας, όπου στήθηκε κέντρο υποδοχής ενώ κέντρο συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης αναπτύχθηκε στο Κελλάκι.

Πέραν των 100 μηχανοκινήτων οχημάτων και 400 ανδρών, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Αμυνας, του Τμήματος Δασών και των Επαρχιακών Διοικήσεων, βρίσκονται σε κινητοποίηση για κατάσβεση του πύρινου εφιάλτη ενώ την όλη προσπάθεια ενισχύουν επτά πτητικά μέσα.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, με τη βοήθεια των δυνατών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής, που δυσκολεύει το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Πηγή:Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: