Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

η Deutsche Welle στην Αθήνα, μαζί με καλλιτέχνες του δρόμου, που δίνουν χρώμα σε εγκαταλειμμένη γειτονιά της πόλης, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Heart of Athens" ζήτησε από φοιτητές τέχνης των ΤΕΙ να δώσουν πνοή στη γειτονιά, που βρίσκεται η επιχείρησή του.

o PETE ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Heart of Athens", που άνοιξε πρόσφατα, στην Αθήνα  (μόλις ένα χιλιόμετρο από το ελληνικό κοινοβούλιο)  ζήτησε από καλλιτέχνες του δρόμου "Street art conservators"  να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους, για να μετατρέψει τη μονότονη γειτονιά, που βρίσκεται το ξενοδοχείο του, σε ένα φωτεινό και πολύχρωμο χώρο.

όπως  αναφέρει ο ανεξάρτητος Ιταλός δημοσιογράφος Giovanni Piazzese, η περιοχή αυτή εγκαταλείφθηκε και συχνάζουν μόνο έμποροι ναρκωτικών, αλλά τώρα με την εξαιρετική προσπάθεια των "Street arts" ξαναζωντάνεψε  και πήρε χρώμα "a new lease of life"

η εργασία των καλλιτεχνών έγινε με τη σχετική αδειοδότηση και την επίβλεψη της κ.Μαρίας Χατζηδάκη Καθηγήτριας Εφαρµογών στο Τµήµα Συντήρησης Αρχαıοτήτων και Έργων Τέχνης. Σ.Κ.Σ., του Τ.Ε.Ι. Αθήνας  (TEI of Athens, Department of Conservation of Antiquities and Works of Art, Faculty Member)
οι νέοι καλλιτέχνες (κυρίως φοιτητές στο τμήμα έργων τέχνης του ΤΕΙ) έδωσαν με την τέχνη τους, τα δικά τους μηνύματα για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, αφού ότι συμβαίνει στην κοινωνία, αποτυπώνεται συχνά, στους τοίχους των δρόμων. το έργο τους που κινδυνεύει από βανδαλισμό, είναι εκτεθειμένο και δεν θα υφίσταται μόνιμα, αλληλεπιδρά με τον κόσμο, αυτό άλλωστε επιδιώκεται με τη "street conservation of public murals" (διατήρηση στις δημόσιες τοιχογραφίες, σεβασμός και προστασία της τέχνης του δρόμου)
οι δημόσιες τοιχογραφίες και τα γκράφιτι είναι μορφές της σύγχρονης τέχνης που ευδοκιμούν στο αστικό περιβάλλον.
Η τρέχουσα κοινωνικοοικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα έχει καταστήσει την Αθήνα ένα ζωντανό καμβά,
είναι η  πόλη που προσελκύει καλλιτέχνες, τους λάτρεις της τέχνης, τους νέους, τους τουρίστες, τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους.
εξαιρετικό το βίντεο του Giovanni Piazzese, που ανήκει στην DW.
πηγή 4-5-17

http://www.dw.com/en/greek-street-artists-bring-back-color-to-athens/av-38677826

η σχετική μας ανάρτηση
Γκράφιτι στα Μουδανιά Χαλκιδικής, μηνύματα με μυστικούς κώδικες?   ο παγκόσμιος χρωματοκώδικαςhttp://hellenicrevenge.blogspot.com/2015/12/blog-post_20.html το γκράφιτι, είναι βανδαλισμός?
ανατρεπτική τέχνη?
καταστροφή δημόσιας περιουσίας?,
τρόπος αντίδρασης στο κατεστημένο? Έκφραση και συναίσθημα σε δύσκολους καιρούς?
μηνύματα με χρώμα?
πολιτικοποιημένη, οργισμένη τέχνη?


Υπάρχει σοβαρότητα στη ζυγαριά δικαιοσύνης και νομιμότητας, στη γκρίζα μας καθημερινότητα?
«δεν με νοιάζει αν είναι ωραίο, αλλά να βγει το μήνυμα: θέλω ένα καλύτερο αύριο, υπάρχουν τόσα γύρω μας που είναι πραγματικά παράνομα…»
«οι ποινές φρενάρουν και τους αναποφάσιστους…»

στα όρια της τέχνης ή της παρανομίας, που αρχίζει ο νόμος και που τελειώνει η ελευθερία,
η τέχνη συνδέεται με την ανατροπή, η τέχνη και η ελευθερία δεν μπαίνουν σε καλούπια,
Σχέδια που αποτυπώνουν το όνειρο…, ακαταλαβίστικες υπογραφές, γιατί η τέχνη δεν αναπαράγει πιστά ότι βλέπουμε. Η αντίδραση και η αμφισβήτηση ενός κόσμου που θέλουν να είναι καλύτερος, βάφουν το συναίσθημα με χρώμα,

ο παγκόσμιος χρωματοκώδικας, ο κώδικας λέει ότι το κόκκινο είναι επικίνδυνο, το πράσινο σημαίνει είναι ελεύθερο, το ασημί είναι το φως,
Η τέχνη δεν αντιγράφει τη ζωή, μας κάνει να τη δούμε.
Αλλάξτε τρόπο σκέψης «Ποτέ λίγο χρώμα δεν έβλαψε κανέναν…» λένε όσοι υποστηρίζουν το γκράφιτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: