Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Το ινστιτούτο για την παγκόσμια υγεία και τη θνησιμότητα ( Ihme) με Bill Gates χρηματοδότηση, παρακολουθεί την εξάπλωση ασθενειών, τις μορφές του καρκίνου και τη φροντίδα των γεννήσεων και βαθμολογεί 195 χώρες για το σύστημα υγείας τους και την καλή πρόσβαση του πληθυσμού τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα της νέας του έρευνας είναι ανησυχητικά και strange...

Tο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ,δημιούργησε έναν νέο παγκόσμιο δείκτη  που αξιολογεί το σύστημα υγείας κάθε χώρας.
Το  (IHME,  Institute for Health Metrics and Evaluation ) δημιούργησε τον δείκτη (Healthcare Access and Quality Index)  που αξιολογεί το σύστημα υγείας κάθε χώρας, ανάλογα με το βαθμό που οι κάτοικοί της πεθαίνουν  --με ρυθμό ταχύτερο του αναμενομένου--από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρέμβαση.
 195 χώρες "βαθμολογήθηκαν" από το 0 έως το 100, για την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους και του βαθμού στον οποίο ο πληθυσμός της, έχει πρόσβαση σε αυτήν.
 Ο δείκτης έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου 1990-2015 και βασίστηκε στη θνησιμότητα που υπάρχει σε κάθε χώρα για 32 παθήσεις.  Η θνησιμότητα αυτή,  θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
 οι  32 παθήσεις  (στις οποίες οφείλεται η θνησιμότητα που διαπιστώνεται)   επιλέχθηκαν ως μέρος της έρευνας του καθηγητή Martin McKee (από το London School of Hygiene & Tropical Medicine)   και της Δρ Ellen Nolte, ( συγγραφείς σε αυτή τη μελέτη, που  ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000) και είναι οι εξής:
[ Φυματίωση, Διαρροϊκές ασθένειες, Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, Διφθερίτιδα, Κοκκύτης, Τέτανος, Ιλαρά,  Μητρικές διαταραχές (maternal disorders) διαταραχές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ορμονικές αλλαγές, υπερτασικές και αγχώδεις διαταραχές, κλπ), νεογνικές διαταραχές,  καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, καρκίνος του δέρματος πλην του μελανώματος, Καρκίνος του μαστού, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
Καρκίνος όρχεων, Hodgkin λέμφωμα, Λευχαιμία,  Ρευματική καρδιοπάθεια, Ισχαιμική καρδιακή πάθηση, Εγκεφαλοαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό επεισόδιο),  Υπερτασική καρδιοπάθεια, Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, Πεπτικό έλκος, Σκωληκοειδίτιδα, Βουβωνική, μηριαία, και κοιλιακή κήλη
Χοληδόχος κύστη και χοληφόρες ασθένειες, Επιληψία, Σακχαρώδης διαβήτης, Χρόνια νεφρική νόσος, Συγγενείς ανωμαλίες (congenital heart anomalies) (ανατομικές ανωμαλίες, συγγενείς καρδιοπάθειες (ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς))  Δυσμενείς επιπτώσεις από την ιατρική περίθαλψη.]
 πηγή
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/ifhm-fgs051617.php
 Το ερευνητικό ινστιτούτο για την παγκόσμια υγεία και τη θνησιμότητα ( Ihme),   ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007,  βασίστηκε σε μια αρχική επιχορήγηση 105 εκατομμυρίων δολαρίων  και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates (και την πολιτεία της Ουάσινγκτον).🙀
Παρακολουθεί  τις τάσεις της θνησιμότητας, τις ασθένειες, και τους παράγοντες κινδύνου.
Αξιολογεί παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια, τις πολιτικές ελέγχου εξάπλωσης ασθενειών (π.χ. της ελονοσίας), τις μορφές και την εξάπλωση του καρκίνου, και τη φροντίδα των γεννήσεων.

Το Ihme διεξάγει έρευνες των ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνουν τις εκτιμήσεις για τη θνησιμότητα, το προσδόκιμο ζωής, τους παράγοντες κινδύνου (όπως η πίεση, το κάπνισμα και η φτωχή δίαιτα), τις ανισότητες υγείας, και την επικράτηση της κάθε νόσου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση
από 40,7 το 1990   σε 53,7 το 2015,  
καθώς οι 167 από τις 195 χώρες εμφάνισαν διαχρονικά βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

πηγή
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30818-8/fulltext

Η σειρά κατάταξης για τις 40 πρώτες χώρες και η αντίστοιχη βαθμολόγησή τους είναι σύμφωνα με την www.independent.co.uk η εξής:
Σειρά κατάταξης    Χώρα    HAQI
1    Ανδόρα    95
2    Ισλανδία    94
3    Ελβετία    92
4    Σουηδία    90
5    Νορβηγία    90
6    Αυστραλία    90
7    Φινλανδία    90
8    Ισπανία    90
9    Ολλανδία    90
10    Λουξεμβούργο    89
11    Ιαπωνία    89
12    Ιταλία    89
13    Ιρλανδία    88
14    Αυστρία    88
15    Γαλλία    88
16    Βέλγιο    88
17    Καναδάς    88
18    Σλοβενία    87
19    Ελλάδα    87
20    Γερμανία    86
21    Σιγκαπούρη    86
22    Νέα Ζηλανδία    86
23    Νότια Κορέα    86
24    Δανία    86
25    Ισραήλ    86
26    Κύπρος    85
27    Κατάρ    85
28    Μάλτα    85
29    Τσεχική Δημοκρατία    85
30    Ηνωμένο Βασίλειο    85
31    Πορτογαλία    85
32    Κουβέιτ    82
33    Κροατία    82
34    Εσθονία    81
35    ΗΠΑ    81
36    Μαυροβούνιο    81
37    Λίβανος    80
38    Ουγγαρία    80
39    Πολωνία    80
40    Σαουδική Αραβία    79
πηγή
http://www.independent.co.uk/news/health/nhs-world-ranking-uk-healthcare-worse-ireland-spain-slovenia-30th-lancet-a7744131.html

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Christopher Murray, (Director of the Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) at the University of Washington.)  λέει ότι   "Τα ευρήματα της μελέτης για την ικανοποιητική πρόσβαση των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της χώρας τους, είναι ανησυχητικά" 
"με βάση το νέο ιατρικό δείκτη, ισχυρές χώρες (όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.α.) δεν βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν μια χώρα έχει ισχυρή οικονομία, αυτό δεν συνεπάγεται ότι παρέχει στον πληθυσμό της ανάλογη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη."


Στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται η Ανδόρα, ενώ στο τέλος βρίσκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Σκοπός του ( Ihme) ήταν να παράγει νέες εκτιμήσεις για τα ποσοστά  θνησιμότητας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "The Lancet "   το Σεπτέμβριο του 2007.
Ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από κάθε χώρα,  σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τα τελευταία 25 έτη.


Η Νορβηγία και η Αυστραλία,  βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα , ωστόσο η Νορβηγία απέτυχε να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά τον καρκίνο των όρχεων, ενώ η Αυστραλία απέτυχε επίσης να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του δέρματος (πλην του μελανώματος).

Ερευνήθηκε η πρόσβαση στην περίθαλψη για πολλές μη-μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), όπως η αγγειακή εγκεφαλική νόσος (εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από προβλήματα που επηρεάζουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.), ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, αρκετές μορφές καρκίνου (π.χ.,των όρχεων, του δέρματος, του τραχήλου της μήτρας.)
Ο καθηγητής Martin McKee, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε: "το αποτέλεσμα ήταν πιθανόν να οφείλεται στην ποιότητα της Γενικής Ιατρικής, που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη διαχείριση του εγκεφαλικού επεισοδίου."

 Ο δείκτης HAQ (Healthcare Access and Quality Index),  βασίστηκε στον αριθμό θανάτων από 32 αιτίες, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη και αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη και έγινε ανάλυση των επιδόσεων κάθε χώρας, σε συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.

Η αιτία θανάτου πιστοποιείται από το γιατρό στο πιστοποιητικό θανάτου, που ωστόσο δεν μπορεί να παρέχει τα πραγματικά βαθύτερα αίτια του θανάτου.
(π.χ., πιστοποιεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως αιτία, όταν η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι η αληθινή υποκείμενη αιτία θανάτου)
 Η ετερογένεια της αιτίας στο πιστοποιητικό θανάτου και η εσφαλμένη ταξινόμηση, ακόμη και για χώρες με πλήρη ζωτικά συστήματα ταξινόμησης, μπορεί να εμποδίσει τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων που αφορούν τον χρόνο και τον τόπο.

Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι  ζούν υγιέστεροι, ούτε ότι πληθυσμός αυξάνεται.
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες και οι γεννήσεις μειώνονται.(ο δυτικός τρόπος ζωής δημιουργεί μια αυξανόμενη και ανεξήγητη στειρότητα, ενώ στις υπανάπτυξη χώρες δίδονται από εμβόλια που προκαλούν στειρότητα μέχρι και κίνητρα για εκούσια στείρωση.)

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από διάφορα είδη αναπηρίας στη διάρκεια της ζωής τους, που ίσως αφορούν τη  διανοητική τους υγεία και τα προβλήματα συμπεριφοράς που χτυπούν συνήθως νέα άτομα, ενώ οι μυοσκελετικές διαταραχές αρχίζουν στη μέση ηλικία.

ο δείκτης (Healthcare Access and Quality Index),που αξιολογεί το σύστημα υγείας κάθε χώρας, βασίζεται στις 32 αιτίες, που με την παρουσία τους στην υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, δεν θα έπρεπε  να οδηγήσουν σε θάνατο.
--------------------------
Στη γειτονική Αλβανία το (Ihme) έστειλε ειδοποίηση για την αύξηση, σε τρομακτικό βαθμό, θανατηφόρων ασθενειών.
ο αριθμός των θανάτων στην Αλβανία από αυτές τις επικίνδυνες ασθένειες επίσης αυξήθηκε
Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά.

το Ihme ανέλυσε, πώς άλλαξε ο αριθμός των νεκρών από τις 10 ασθένειες με την υψηλότερη θνησιμότητα κατά την περίοδο 2005-2015.
Η καρδιακή νόσος είναι η κορυφαία ασθένεια που οδηγεί σε θάνατο.
συγκλονιστική ένδειξη ότι, σε σύγκριση με το 2005,   οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο αυξήθηκαν κατά 44 τοις εκατό.
στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η εγκεφαλική αγγειακή νόσος (το εγκεφαλικό επεισόδιο) που επίσης οδηγεί στο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Οι θάνατοι που είναι αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας, αυξήθηκαν κατά 37,7% σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν.
μόνο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώθηκαν σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες 9 θανατηφόρες ασθένειες αυξήθηκαν από 17% έως 65% σε μία μόλις δεκαετία.
συναγερμός με πρόωρους θανάτους
οι πρόωροι θάνατοι από καρδιακή νόσο αυξήθηκαν  κατά 22 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2005. 
οι θάνατοι που οφείλονται σε  εγκεφαλοαγγειακή ασθένεια αυξήθηκαν κατά 16,5%, ενώ οι θάνατοι λόγω καρκίνου του πνεύμονα αυξήθηκε κατά 28 %.
Η ίδια τάση παρατηρείται επίσης και σε νεφρική νόσο, καθώς και στον καρκίνο του στομάχου.
Η Αλβανία ταξινομείται με κόκκινο σε 8 από τις 10 ασθένειες υψηλής θνησιμότητας.
αυτές οι 10 ασθένειες είναι (1. Ischemic heart disease, 2. cerebrovascular disease, 3. Lower respiratory infections, 4. Lung cancer,  5.Congenital anomalies,  6. Road injury, 7. Cardiomyopathy,  8.Stomach cancer, 9.neonatal Chronic, 10 kidney disease)
Αυτό δείχνει ότι, ο αριθμός των θανάτων στη χώρα ως αποτέλεσμα αυτών των ασθενειών είναι υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών ( σημαντικά υψηλότερος από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες)

Σύμφωνα με το  Ihme, η θνησιμότητα που οφείλεται σε καρδιακή νόσο στην Αλβανία, είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι στη Γαλλία, τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι στην Ιταλία και πάνω από δύο φορές υψηλότερη από ό, τι στη Γερμανία.
Ομοίως, η ίδια τάση παρατηρείται για τις εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, τις συγγενείς ανωμαλίες και τη νεφρική νόσο.
πηγή
http://www.droni.al/web/RAPORTI_SHIFRAT_TRONDIT_SE_Vdekshmeria_nga_semundjet_ne_Shqiperi_po_rritet_frikshem_39628_1.php

σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (19-5-17)            !!!!!!!!!!!!!!!       🐱 
🔆     
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=880592
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ακριβώς πάνω από τη Γερμανία, (😄)  σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
και βαθμολογήθηκε με 100   (άριστα)  😆στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η επιληψία, η σκωληκοειδίτιδα και αυτές που προκαλούν διάρροια.

σχετικό επίσης το βίντεο (αρχές του 2017)
με θέμα   "το δράμα του ελληνικού συστήματος υγείας"
https://www.youtube.com/watch?v=HGfqmw9gOvw

η μετανάστευση 18.000 γιατρών (ειδικευμένων αλλά και άλλων που πάνε για να πάρουν ειδικότητα στο εξωτερικό) το διάστημα της κρίσης
οι γερασμένοι και κουρασμένοι νοσοκομειακοί γιατροί, που δεν ανανεώνονται με την πρόσληψη νεώτερων.
εδώ και 3 δεκαετίες ζωής του ΕΣΥ, γιατροί, διευθυντές και νοσοκομεία, δεν αξιολογούνται,(οι προιστάμενοι δεν μπορούν να αξιολογήσουν γιατρούς γιατί όλοι είναι πολύ απαραίτητοι)
 η δραματική κατάσταση στα νησιά
η δήλωση ότι "μια μικρή ιατρική ελίτ  σε συνεργασία με το πολιτικό σύστημα ιδιοποιείται τμήματα κοινωνικού τομέα"
η μαζική παραγωγή γιατρών, σύμφωνα με σχέδιο του ΠΟΥ (παγκόσμιου οργανισμού υγείας)
η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το μεγάλο βάρος που έπεσε στη νοσοκομειακή περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι που πεθαίνουν άδικα (από λοιμώξεις και έλλειψη περίθαλψης) και η απαλλαγή του κράτους από τη χορήγηση της σύνταξής τους...
τα παράδοξα της κρίσης αυξάνεται η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, ενώ το 70% ασθενών πάνε στη δημόσια υγεία, και οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.


οι φορείς που συνεργάστηκαν για την παροχή δεδομένων υγείας,  για τον δείκτη HAQ στην Ελλάδα
είναι
το πανεπιστήμιο University of Thessaly, Larissa, Greece (Prof S Androudi MD)
το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Αλεξάνδρα
Alexandra  General Hospital of Athens, Athens, Greece (K Stroumpoulis PhD);
το Attikon University Hospital, Athens, Greece (V Stathopoulou PhD);  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Αθήνα, Ελλάδα (V Σταθοπούλου PhD)?
το Νοσοκομειακό Κέντρο Δημόσιας du Cotentin, Cherbourg, Γαλλία (Κ Stroumpoulis PhD)?  Centre Hospitalier Public du Cotentin, Cherbourg, France (K Stroumpoulis PhD);
πηγή
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30818-8/fulltext

Δεν υπάρχουν σχόλια: