Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Λαθροδιακινητές άγριας ζωής, οι διαδρομές από Αφρική στο Λάος, μέσω Τουρκίας και Ντουμπάϊ. Βρώμικες συμφωνίες κρατικών αξιωματούχων με εγκληματίες, τεράστιος ο μαύρος τζίρος από το λαθρεμπόριο, που οδηγεί πολλά είδη άγριας ζωής σε εξαφάνιση


Μαλαισία, η μεγαλύτερη υπόθεση λαθραίας διακίνησης παγκολίνων στη χώρα.

Oι αρχές κατέσχεσαν 712 κιλά (φολίδες) παγκολίνου,  στο αεροδρόμιο Kuala Lumpur.
Οι αρχές για την επιβολή του νόμου στο αεροδρόμιο (Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) και  Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)) θεωρούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου, αυτού του ζώου στη χώρα.
Για να αποδοθεί αυτό το τεράστιο ποσό φολίδων που βρέθηκε μέσα σε 18 σάκους, πρέπει να δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 1.400 παγκολίνοι.

Σύμφωνα με το Reuters, η ποσότητα του παράνομου εμπορεύματος, που προέρχεται από την Αφρική, βρέθηκε σε μια  αποθήκη εμπορευμάτων του αεροδρομίου Kuala Lumpur και κατασχέθηκε.Το παράνομο εμπόρευμα διακινήθηκε με δύο ξεχωριστές αποστολές.

**στις 2-5-17,   8 σάκοι με 408 κιλά με μέρη και παράγωγα παγκολίνου, βρέθηκαν σε μια  αποθήκη του αεροδρομίου "Kuala Lumpur International Airport" 
Πιστεύεται ότι έφτασαν στο αεροδρόμιο "Kuala Lumpur International Airport",  με μια πτήση από Accra, Γκάνα,  μέσω Ντουμπάι,  με την Emirates Airlines.
Δυο μέρες αργότερα άλλοι 10 σάκοι,  βάρους 304 κιλών με μέρη και παράγωγα παγκολίνου, βρέθηκαν επίσης  σε μια  αποθήκη του αεροδρομίου "Kuala Lumpur International Airport"  και κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν με μια πτήση από Kinshasa στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Ναϊρόμπι ,με την Kenya Airways, που διήλθαν από Νουμπάϊ, πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο "Kuala Lumpur International Airport"


Πιστεύεται ότι οι αποστολές αυτές που  αποστέλλονται στη Μαλαισία συνήθως προορίζονται για το Βιετνάμ και την Κίνα, δήλωσε ο Rozidan Md Yasin  (Wildlife and National Parks Department deputy director of enforcement)

Οι φολίδες του ζώου είναι από κερατίνη (όπως τα νύχια) και είναι παραπλανητικό ότι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Οι υπάλληλοι για την προστασία άγριας ζωής, λένε ότι στη Νοτιοανατολική Ασία οι λαθρέμποροι τιμωρούνται ανεπαρκώς και αυτό μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης, ενθαρρύνουν  την έκρηξη του λαθρεμπορίου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα τελωνείων Paddy Abdul Halim  (Asisten Direktor Jenderal Bea dan Cukai Malaysia) λέει ότι οι σάκοι με τις φολίδες των παγκολίνων,   μεταφέρθηκαν με πλαστά έγγραφα.
οι πληροφορίες παράδοσης αναφέρουν ότι πρόκειται για γενικά προϊοντα (δηλωμένα ως αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά)
Σύμφωνα με τον Paddy, και στις δύο περιπτώσεις, το εγκληματικό συνδικάτο χρησιμοποιεί πλαστές διευθύνσεις σε σχέση με την παράδοση των εμπορευμάτων.
Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται για να αποδειχθεί ότι οι δυο αποστολές σχετίζονται και αυτή τη στιγμή, δεν έγιναν συλλήψεις.

και οι δύο περιπτώσεις που ερευνώνται σύμφωνα με το άρθρο 135 (1) (α) του νόμου περί τελωνείων του 1967 αφορούν την εισαγωγή απαγορευμένων εμπορευμάτων,  σε περίπτωση καταδίκης θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 10 φορές την αξία ή το πολύ 20 φορές την αξία των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή και τα δύο.
Οι φολίδες έχουν αξία περίπου ($ 346)  ανά χιλιόγραμμο στη μαύρη αγορά της Μαλαισίας, αν και η τιμή τους κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή, πρόσθεσε ο Paddy.
πηγή 8-5-17
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/05/08/record-haul-of-pangolin-scales-seized-in-klia/

Μπανγκόκ, στις 2-2-17 σχεδόν 3 τόνοι φολίδες απειλούμενων με εξαφάνιση παγκολίνων Αφρικής, κατάσχεσαν οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Ταϊλάνδης, στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.(Bangkok's Suvarnabhumi Airport)
Σύμφωνα με την οργάνωση  Freeland (Wildlife anti-trafficking organization Freeland) τα κατασχεθένατα προϊόντα ζώου, αξίζουν πάνω από $ 1 εκατομμύριο δολάρια για την παράνομη αγορά, και αντιπροσωπεύουν πάνω από 6.000 νεκρά ζώα.
Οι φολίδες εστάλησαν από την Κινσάσα στο Κονγκό, μέσω Τουρκίας και είχαν τελικό προορισμό (που αναφέρεται πάνω στους σάκους) την πρωτεύουσα του Λάος, Vientiane.
πηγή 2-2-17
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-4183264/Scales-endangered-pangolins-seized-Thailand.html

οι διαδρομές λαθρεμπορίου άγριας ζωής-που συνήθως συμπίπτουν με τις διαδρομές εμπορίου σκληρών ναρκωτικών και  τράφικινγκ-συνεχίζονται και οδηγούν σε εξαφάνιση ειδών.
επικίνδυνες εγκληματικές συμμορίες βρίσκουν ανοιχτές αυτές τις διαδρομές -αφού εμπλέκονται και συνεργαζόμενες μαζί τους, αρχές επιβολής του νόμου- και η είδηση για την κατάσχεση του μόλις 10% των παράνομα διακινούμενων ζώων και των προϊόντων τους, είναι η καθημερινοτητά μας
(το υπόλοιπο 90% καταλήγει στον προορισμό του, φέρνει τεράστιο τζίρο στα εγκληματικά δίκτυα, φρικτό θάνατο και αφανισμό συναισθανόμενων πλασμάτων  και προκαλεί αποτροπιασμό)
το περισσότερο λαθραία διακινούμενο ζώο στον κόσμο, είναι ο παγκολίνος.
είναι ευγενικό, νυκτόβιο και μοναχικό πλάσμα -θηλαστικό και όχι ερπετό- δεν διατηρείται σε αιχμαλωσία και γεννά μόνο ένα ή δύο απογόνους ετησίως. Τρέφεται με μυρμήγκια και το σώμα -με τα λέπια- του μοιάζει με κουκουνάρι.
τα οχτώ είδη παγκολίνων που υπάρχουν, κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης IUCN.
Η φυσική εμφάνιση ενός παγκολίνου χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα, ανθεκτικά, επικαλυπτόμενα πλακοειδή λέπια του, τον κυνηγούν για το κρέας και τις φολίδες του
Για ικανοποίηση της απύθμενης όρεξης, αδηφάγων, άπληστων και καταστροφικών ανθρώπων, κάθε μέρος από το σώμα αυτού του ζώου- που μοιάζει με προϊστορικό πλάσμα- έχει μετατραπεί σε άκρως εμπορεύσιμη λιχουδιά (κυρίως στην Κίνα και το Βιετνάμ)
Η γλώσσα του παγκολίνου χρησιμοποιείται σε ειδικές σούπες, το αίμα του αποστραγγίζεται για ποτό και μερικά ζώα διατηρούνται σε αλκοόλ, για να φτιάξουν τονωτικό κρασί. Μέρη από το σώμα του παγκολίνου, πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια το κιλό, αφού πιστεύεται –χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση- ότι θεραπεύουν την ψωρίαση, τα νεφρά και βέβαια πωλούνται ως αφροδισιακό…

σχετική μας ανάρτηση
πηγή 1-3-15
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

Στο συνέδριο για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) (Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική, 24 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2016), 183 χώρες -μέλη της σύμβασης (CITES), ενέκριναν την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου ζώντων παγκολίνων, του κρέατος του και των φολίδων του) Αυτή η απόφαση τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο (η Μαλαισία είναι μια από τις χώρες μέλη της CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora)
Σύμφωνα με δημοσίευμα της traffic.org τον Οκτώβριο του 2016, μια μελέτη του λαθρεμπορίου 809.723 παγκολίνων στο διάστημα 1977-2014 επιβεβαίωσε ότι, η διακίνηση των ζώων αυτών μετά το έτος 2000, γίνεται από την Αφρική αφού ο πληθυσμός τους στην Ασία μειώθηκε κατά 80%.
όπως αναφέρει το WWF (World Wildlife Fund) που συνεργάζεται με το δίκτυο TRAFFIC (The Wildlife Trade Monitoring Network), στην Ασία και Αφρική για προστασία από το έγκλημα στην άγρια ζωή, οι πληθυσμοί του παγκολίνου στην Ασία, μειώθηκαν κατά 80%, τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό ώθησε τους εμπόρους να αναζητήσουν τα ζώα, στην Αφρική
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παγκολίνοι διακινήθηκαν παράνομα σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των ετών 2000 και 2014, λέει ο Lalita Gomez, (programme officer with TRAFFIC in South-East Asia) και αυτό τους καθιστά ένα από τα πιο λαθραία διακινήσιμα  θηλαστικά πάνω στη γη.
πηγή 18-2-17
http://www.star2.com/living/living-environment/2017/02/18/its-world-pangolin-day-today-feb-18-but-will-they-become-extinct-soon/

 οι διαδρομές που αναφέρονται είναι
** μια πτήση από Accra, Γκάνα, - μέσω Ντουμπάι  -"Kuala Lumpur International Airport"
** μια πτήση από Kinshasa στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Ναϊρόμπι ,με την Kenya Airways, που διήλθε από Νουμπάϊ, πριν φτάσει στο αεροδρόμιο "Kuala Lumpur International Airport"
από Μαλαισία με προορισμό την Κίνα και το Βιετνάμ

 **από την Κινσάσα στο Κονγκό, μέσω Τουρκίας, στο αεροδρόμιο τη Μπανγκόκ και είχαν τελικό προορισμό (που αναφέρεται στους σάκους) την πρωτεύουσα του Λάος, Vientiane.

 παρατηρούμε ότι η διαδρομή είναι από Αφρική μέσω  Τουρκίας ή Ντουμπάϊ  στο Λάος και έπειτα εισαγωγή στις χώρες που υπάρχει ζήτηση, δηλαδή στην Κίνα και το Βιετνάμ

στο Λάος -κομβικό σημείο παράνομης διακίνησης άγριας ζωής-

πηγή 23-9-16
 https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/27/revealed-how-senior-laos-officials-cut-deals-with-animal-traffickers#img-1
 Δεν υπάρχουν σχόλια: