Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

200 γενετιστές συναντήθηκαν στο Κέντρο Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης στις 9-10 Μαϊου 2017, για να συζητήσουν την υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος, για τη δημιουργία πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος στο εργαστήριο


H δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος θα είναι εφικτή σε περίπου πέντε χρόνια ή και λιγότερο, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές του προγράμματος HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells
Σχεδόν 200 ειδικοί στον τομέα της γενετικής και βιοτεχνολογίας συνήλθαν στις 9 - 10 Μαϊου 2017 στο Κέντρο Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης για να συζητήσουν τις εφαρμογές, την ηθική και την υλικοτεχνική υποστήριξη του έργου, το οποίο έχει ως στόχο να κατασκευάσει συνθετικά γονιδιώματα και έχει περιγραφεί ως το επόμενο στάδιο στο Πρόγραμμα Human Genome Project (HGP).
«το HGP μας επέτρεψε να διαβάσουμε το γονιδίωμα, αλλά ακόμα δεν το καταλαβαίνουμε απόλυτα», είπε ο Nancy Kelley , συντονιστής της συνεδρίασης.
Το  GP-write project θα χρησιμοποιήσει  τεχνολογίες για τη σύνθεση του DNA και την επεξεργασία του γονιδιώματος για να κατασκευάσει μεγάλα φυτικά και ζωικά γονιδιώματα.
Μια βασική δραστηριότητα στα πλαίσια του προγράμματος "Human Genome Project-write (HGP-write)" θα επικεντρωθεί στην σύνθεση του ανθρώπινου DNA.
το "HGP-write" θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το συνθετικό ανθρώπινο DNA θα περιοριστεί μόνο στα κύτταρα και στα οργανοειδή "organoids" (μικρογραφία και απλουστευμένη εκδοχή ενός οργάνου που παράγεται in vitro σε τρεις διαστάσεις και δείχνει ρεαλιστικά τη μικρο-ανατομία.)
 Οι επιστήμονες πίσω από to GP-write λένε ότι, θα κατανοήσουν το προσχέδιο "blueprint for life" που παρέχεται από το Πρόγραμμα "Human Genome project"
Εκφράζεται η ελπίδα ότι το έργο θα οδηγήσει σε ευρύτερες εφαρμογές και την καινοτομία στον τομέα της γενετικής, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης κατανόησης της "DNA synthesis and assembly" και ευρύτερες εφαρμογές για ιατρικές εξετάσεις. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κατασκευή κυττάρων που στερούνται περιττό γενετικό υλικό, και αυτό θα τα καθιστά  λιγότερο ευάλωτα κατά στις δοκιμές φαρμάκων.
«Πραγματικά, ένα συνθετικό γονιδίωμα είναι μια μηχανή για την εκμάθηση νέων πληροφοριών», είπε ο Jef Boeke , καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης "Langone Medical Center" και ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες  του προγράμματος.
Ένας άλλος πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθεί το κόστος των δοκιμών των μεγάλων γονιδιωμάτων σε κυτταρικές γραμμές, πάνω από "1000-fold" μέσα σε 10 χρόνια.

Η συνάντηση θα βασιστεί στην προηγούμενη συνεδρία που έγινε το Μάιο του 2016, που ήταν κλειστή για το κοινό. Μετά τη συνάντηση το 2016, οι επιστήμονες δημοσίευσαν ένα έγγραφο στο Science που περιγράφει τις λεπτομέρειες του προγράμματος και ένα  χαρτί που παρουσιάζει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του έργου.

Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το GP-write με τα US $100 εκατομμύρια χρηματοδότησης από το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, τους φιλανθρωπικούς συλλόγους, της βιομηχανίας και τις ακαδημαϊκής πηγές, και να το εφαρμόσουν μέσω του "Center of Excellence for Engineering Biology," έναν ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό.


 πηγή
http://www.bionews.org.uk/page_839014.asp

 Η ομάδα ανακοίνωσε ότι οι Boeke και Harris Wang από το Πανεπιστήμιο Columbia έχουν εξασφαλίσει $ 500,000 για ένα πιλοτικό πρόγραμμα GP-write pilot project, from the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Θα χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να κατασκευάσει ανθρώπινα κύτταρα με μηχανισμό αυτάρκειας σε θρεπτικά συστατικά. Από νωρίς στην εξέλιξή μας, τα ζώα έχασαν την ικανότητα να παράγουν ορισμένες βιταμίνες και αμινοξέα, αυτό μας αναγκάζει να παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας. Αλλά τα φυτά, οι μύκητες και τα βακτήρια μπορούν να παράγουν ακόμα αυτά τα θρεπτικά συστατικά και με την αξιοποίηση των γονιδίων τους, θα μπορούσαμε να αποκαταστήσει τη χαμένη μας ικανότητα στα δικά μας κύτταρα. Αυτό θα καταστήσει πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να αναπτυχθούν τα κύτταρα σε εργαστηριακές καλλιέργειες.
Η συμμετοχή της DARPA προσκαλεί αναπόφευκτα οράματα για αυτοσυντηρούμενους στρατιώτες που δεν πρέπει να τρώμε, αλλά η ομάδα για το GP-Write, δήλωσε ρητά ότι δεν προσπαθεί να κάνει "synthetic people"
πηγή 10-5-17

https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/05/we-can-read-genomes-easily-now-what-about-writing-them/526086/

σχετική μας ανάρτηση
14-5-16
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/05/150.html?spref=fb
Μυστική συνάντηση 150 επιστημόνων στη Βοστόνη, για τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδίωματος

Μυστική συνάντηση 150 κορυφαίων επιστημόνων στο Harvard Medical School στη Βοστόνη,
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times οι  παρευρισκόμενοι (μόνο με πρόσκληση) συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη χημική δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος στο εργαστήριο (τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου γονιδίωματος )

Οι διοργανωτές δεν επικοινώνησαν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «τιτίβισαν» στο twitter, για αυτή την εκδήλωση, που είχε στόχο τη βελτίωση της σύνθεσης του DNA.
στις 10-5-16, περίπου 150 επιστήμονες, δικηγόροι και επιχειρηματίες συναντήθηκαν με μυστικότητα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας του εντελώς συνθετικού ανθρώπινου γονιδώματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα αναδημιουργήσουν χημικά, το γενετικό υλικό που πέρασε φυσικά από τους γονείς στα παιδιά.
Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες προόδους για τη βιολογική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική της ιδέας και θεωρούν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, για να συζητιούνται κεκλεισμένων των θυρών, σε μυστικές συναντήσεις.

το project ονομάζεται : HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells και στοχεύει στη σύνθεση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος στην κυτταρική σειρά, μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών.
Στους διοργανωτές περιλαμβάνονται ο George Church, καθηγητής γενετικής στο Harvard Medical School, ο Jef Boeke, διευθυντής του Ινστιτούτου για τα συστήματα γενετικής στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Medical Center, ο Andrew Hessel, ένας ‘futurist’ στην ερευνητική ομάδα
bio/nano research group στο Autodesk, και η Nancy J. Kelley.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, ο Δρ.George Church εξήγησε ότι το έργο, το οποίο δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί, έχει ως κύριο στόχο να βελτιώσει την ικανότητα σύνθεσης στο μακρύ σκέλος του χρωμοσώματος, που δομείται από γενετικό υλικό DNA (to improve the ability to synthesize long strands of DNA) για χρήση σε ζώα, φυτά και μικρόβια.
Οι επιστήμονες είναι σήμερα σε θέση να χειριστούν το DNA στα κύτταρα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ινσουλίνης για το διαβήτη.
Η σύνθεση ολόκληρου του γονιδιώματος θα επέτρεπε πολύ πιο σημαντικές αλλαγές, όμως, ορισμένες πτυχές της έννοιας, έχουν ήδη συναντήσει την κριτική.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Cosmos, ο Drew Endy αναπληρωτής καθηγητής Εμβιομηχανικής (Bioengineering) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και η Laurie Zoloth
καθηγήτρια ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, εξηγούν ότι η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδίωματος είναι μια «μεγάλη ανθρωπιστική χειρονομία» (‘enormous moral gesture’)
Εάν δημιουργηθεί το συνθετικό γονιδίωμα, θα δοκιμαστεί στο εργαστήριο, με την εμφύτευση του σε ένα ανθρώπινο κύτταρο στη θέση του υπάρχοντος.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο συνθετικό γονιδίωμα, οι ερευνητές αμφισβητούν για το τι μπορεί να συμβεί, εάν οι επιστήμονες αλλάξουν (τροποποιήσουν) το ανθρώπινο γονιδίωμα.
"Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα τροποποιημένο ανθρώπινο γονιδίωμα το οποίο θα είναι ανθεκτικό σε όλους τα φυσικούς ιούς» γράφουν οι ερευνητές."
«οι επιστήμονες θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν για καθαρά ωφέλιμους σκοπούς, αλλά τι θα συμβεί εάν κάποιοι άλλοι στη συνέχεια προσπαθήσουν να συνθέσουν τροποποιημένους ιούς που θα ξεπερνούν αυτή την ανθεκτικότητα? Θα μπορούσε έτσι να ξεκινήσει μια «genome-engineering» κούρσα »
«οι επιστήμονες θα μπορούσαν στη συνέχεια να συνθέσουν το γονιδίωμα συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως ο Αϊνστάιν και να ρωτήσουν πόσα γονιδιώματα πρέπει να δημιουργήσουν και ποιοι θα τα πάρουν»
Η σύνθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα έχει τεράστιες συνέπειες για την επιστήμη και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σχετική συζήτηση των επιστημόνων θα πρέπει να γίνει με δημόσια διαβούλευση και πλουραλιστική προσέγγιση.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας παρουσιάζουν μια πρόκληση για τους επιστήμονες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να μειωθεί το κόστος της σύνθεσης μικρών θραυσμάτων DNA.
Επί του παρόντος, η δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος -που αποτελείται από τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων- θα κόστιζε 90 εκατομμύρια δολάρια.
Με τη σωστή ζήτηση, λένε ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 100.000 δολάρια.

Όμως, οι συγγραφείς Endy και Zoloth  προτείνουν ότι,  το ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να μην είναι το κατάλληλο ζητούμενο αφού οι ερευνητές μπορούν να εργάζονται για να συνθέσουν άμεσα πιο χρήσιμα γονιδιώματα για αυτό το σκοπό.
Λένε ότι αυτό το πρότζεκτ θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών από ένα διαφορετικό σύνολο ειδικών, όπως από δικηγόρους και ρυθμιστικές αρχές, θεολόγους, φιλόσοφους και ειδικούς σε θέματα ηθικής.
«Η δημιουργία νέας ανθρώπινης ζωής, είναι ένα από τα τελευταία ανθρώπινα επιτεύγματα που σχετίζονται με διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη βιομηχανοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί πλήρως.
«Παραμένει μια πράξη πίστης, χαράς και ελπίδας. Οι συζητήσεις για να συνθέσουν για πρώτη φορά, ένα ανθρώπινο γονιδίωμα δεν πρέπει να γίνονται σε κλειστούς χώρους ».
Πηγή 13-5-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3589785/Secret-meeting-150-scientists-considers-creating-synthetic-human-genome-decade-experts-warn-technology-lead-arms-race.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: