Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Γιγαντιαίες barrel μέδουσες ξεβράστηκαν στις ακτές της δυτικής Ουαλίας, περιπατητές ανησυχούν για το φαινόμενο και τις περιγράφουν ως εξωγήινες, η συνάντηση ενός δύτη με τεράστια barrel μέδουσα σε ένα εκπληκτικό βίντεο


Xιλιάδες γιγαντιαίες μέδουσες του είδους barrel jellyfish  ξεβράστηκαν στις ακτές της δυτικής Ουαλίας
O μεγάλος αριθμός τους δημιουργεί έκπληξη στους κατοίκους και στους ειδικούς της θαλάσσιας ζωής.
Πιστεύουν πως ο ζεστός καιρός έχει συμβάλλει στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου.
Οι μέδουσες που ξεβράστηκαν,  μπορεί να προσελκύσουν τις δερματοχελώνες (leatherback θαλάσσιες χελώνες) που τρέφονται με αυτές και εμφανίζονται μερικές φορές στην Ουαλία, 
αυτό θα δημιουργούσε ένα καταπληκτικό θέαμα.

Οι περιπατητές στις παραλίες μιλούν για εισβολή εξωγήινων μεδουσών (μετρούν περισσότερες από 300 barrel  μέδουσες σε ακτή στο New Quay)
Ανήσυχοι οι περιπατητές αναφέρουν ακόμη μαζικές εμφανίσεις στα θέρετρα της Tenby, Saundersfoot και Newport στο Pembrokeshire.


Μέλη του Facebook group "I Live in Pembrokeshire and I Love it" ποστάρουν φωτογραφίες και τις περιγράφουν ως εξωγήινες και γιγαντιαίες
λένε ότι "μοιάζουν πιο μεγάλες από πιάτα βραδινού γεύματος"

Η Wilson Dyer, από το Suffolk, λέει: "κάνω διακοπές εδώ  και 40 χρόνια σε αυτό το μέρος και ποτέ παλαιότερα, δεν έχω δει αυτό το φαινόμενο"

Η κ Perry, από το Κέντρο Άγριας Ζωής "Cardigan Bay Marine"  πιστεύει ότι οι θερμές καιρικές συνθήκες και μια σειρά από ήπιους χειμώνες επέτρεψαν την κύρια πηγή τροφής τους, το πλαγκτόν να ευδοκιμήσει"

Η μέδουσα Barell μπορεί να φαίνεται τεράστια, αλλά το τσίμπημα της είναι ακίνδυνο, για τον άνθρωπο

Μεγάλος αριθμός αυτών των πλασμάτων εντοπίστηκε επίσης στις περιοχές Tenby, Saundersfoot, Newport, Cardigan, Castlemartin, Lydstep και Kidwelly.
Σύμφωνα με την οργάνωση για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής  "conservation trust Buglife" οι μέδουσες αυτές είναι από τις μεγαλύτερες που εμφανίζονται στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου με διάμετρο πάνω από 90 cm και βάρος που φθάνει τα 35kg.

πηγή 13-5-17
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4503146/Hundreds-barrel-jellyfish-wash-UK-beaches.html

Νωρίτερα τον Απρίλιο 2017, στην Αγγλία, ένας δύτης συναντήθηκε με ένα τεράστιο κοπάδι barel μέδουσες στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στο Boscastle
τη συνάντηση με τις εξωγήινες μέδουσες, κατέγραψε σε ένα εκπληκτικό βίντεο
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4448772/Barrel-jellyfish-drifts-past-scuba-diver-Cornish-coast.html

Συχνά εντοπίζονται από τις βάρκες στα βαθιά νερά του English Channel, της  Irish Sea και γύρω από τα νησιά  Outer Hebrides.
Αλλά σπάνια κολυμπούν κοντά στην ακτή ή στην ενδοχώρα και όταν οι θάλασσες ζεσταίνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αναπαράγονται με πρωτοφανή ρυθμό, δημιουργώντας τεράστια σμήνη.

Σύμφωνα με την Marine Conservation Society, το τσίμπημά τους δεν είναι τόσο ισχυρό για να βλάψει τον άνθρωπο.
Κάτω από το  (σαν του σκουπιδοτενεκέ) καπάκι τους, διαθέτουν εκατοντάδες μικροσκοπικά στόματα (πόρους) που το καθένα περιβάλλεται από μικροσκοπικά πλοκάμια που συλλαμβάνουν το πλαγκτόν.

Το 2015 εκατοντάδες γιγαντιαίες μέδουσες ξεβράστηκαν στις ακτές κατά μήκος της South West  ( που κάλυψαν την άμμο στη Νότια Ουαλία και στο Dawlish Warren στη νότια ακτή Ντέβον)

ο Rory Dickinson, (countryside manager for Carmarthenshire Council) είπε ότι αποτελούν ζωτικό μέρος της άγριας ζωής. Ωστόσο συμβούλεψε τους λουόμενους να μη τις αγγίζουν γιατί δημιουργούν μια δερματική κατάσταση, παρόμοια με εκείνης της τσουκνίδας.
Επεσήμανε ότι ο λόγος της εμφάνισης τους είναι -εκτός από τις ζεστές καιρικές συνθήκες- η αλλαγή των χημικών ουσιών στη θάλασσα.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4448772/Barrel-jellyfish-drifts-past-scuba-diver-Cornish-coast.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: