Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Η Τουρκία κατατάσσεται ως "not free" στη λίστα της οργάνωσης "Freedom on the Net index" για την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο. ποιες καταχωρήσεις της Wikipedia παραβίασαν τους τουρκικούς κανόνες, 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν επί Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στην Wikipedia
Σύμφωνα με την  "Turkey's telecommunications authority", ορισμένα άρθρα της Wikipedia, υποστήριζαν ότι «η Άγκυρα συνεργάζεται με τρομοκρατικές ομάδες».
δεν κατέστει σαφές ποιες συγκεκριμένες καταχωρήσεις είχαν παραβιάσει τους τούρκικους κανόνες.
σε ένα tweet, η "Turkey's telecommunications authority" δηλώνει ότι
«Παρ 'όλες τις προσπάθειες, το περιεχόμενο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις δεν αφαιρέθηκε από τη Βικιπαίδεια,
η Τούρκικη αρχή είπε ότι, η απάντηση στο αίτημα της, ήταν ότι το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται να υποστεί επεξεργασία με ακριβείς πληροφορίες και ότι δεν είναι δυνατόν να μπλοκάρουν επιλεκτικά περιεχόμενο στην Wikipedia. Κατά συνέπεια, το σύνολο της πλατφόρμας έχει αποκλειστεί στην Τουρκία.
στη δήλωση πρόσθεσε ότι «οι συντάκτες στη Wikipedia  πρέπει να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο» σχετικά με το περιεχόμενο.

τα posts της Wikipedia στα Αγγλικά, για την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθούν να περιέχουν αναφορές σε επικρίσεις για το πρόσφατο συνταγματικό δημοψήφισμα της χώρας, που θα επεκτείνει τις εξουσίες του Ερντογάν.
Το Σάββατο, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV της Τουρκίας, που έχει επικριθεί για τη λογοκρισία στο αντικυβερνητικό περιεχόμενο των ειδήσεων, είπε ότι το μπλοκάρισμα τέθηκε σε ισχύ, για καταχωρήσεις «που τοποθετούν την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με το“Ισλαμικό Κράτος”» παρά τα αιτήματα για την αφαίρεση αυτού του περιεχομένου.
Οι χρήστες σε ολόκληρη τη χώρα σοκαρίστηκαν το Σάββατο, όταν δεν μπορούσαν πλέον να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα, μέσα στην Τουρκία, χωρίς τη χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN). το TurkeyBlocks, μια ομάδα παρακολούθησης της λογοκρισίας, επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση στο χώρο τέθηκε σε ισχύ περίπου στις 8 am (0500 GMT).

Η ιστοσελίδα περιέχει καταχωρήσεις εγκυκλοπαίδειας,  σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γραμμένο σε διάφορες γλώσσες. Ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να προτείνει αλλαγές, αλλά οι αλλαγές μπορούν να αναιρεθούν από άλλους.

Η Τουρκία εξέδωσε επίσης διάταγμα το Σάββατο,  για την επιβολή απαγόρευσης σε δημοφιλή προγράμματα "dating programs" (για εύρεση φίλων και ερωτικών συντρόφων) στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ πρόσθεσε στο νόμο των ΜΜΕ της Τουρκίας επιπλέον όρους για την προστασία των παιδιών.
τα "dating" προγράμματα που έχουν υψηλά ποσοστά παρακολούθησης και φέρνουν μεγάλα έσοδα από τη διαφήμιση, χαρακτηρίστηκαν σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Numan Kurtulmus, ως αντίθετα με τα τουρκικά έθιμα και τη θρησκεία και ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχουν αρνητική επίδραση στις οικογένειες.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει χιλιάδες ιστοσελίδες και έχει θέσει περιορισμούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube και το Twitter. Οι αρχές στην Τουρκία είναι επίσης σε θέση να μπλοκάρουν συγκεκριμένους λογαριασμούς Twitter.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, επέτρεψε στην τουρκική κυβέρνηση να αποφανθεί με διατάγματα.
Από τότε, περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100.000 έχουν ανακριθεί για τις φερόμενες διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία λέει ότι ο κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν  που έχει έδρα  στις ΗΠΑ,  ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
4.000 τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί επί Ερντογάν
με ένα άλλο διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα,  επανέφερε 236 ανθρώπους στις δουλειές τους, σύμφωνα με το Associated Press

Εν τω μεταξύ, η τουρκική καταστολή στην πρόσβαση στην ιστοσελίδα Wikipedia, από νωρίς το Σάββατο περιγράφηκε από τις τούρκικες αρχές "Turkey's BTK technologies authority"  ως «μέτρο προστασίας» που διατάχθηκε από δικαστήριο της Άγκυρας για να σταματήσει «μια εκστρατεία σπίλωσης εναντίον της Τουρκίας.»
Ο ιδρυτής της online εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, Jimmy Wales έγραψε ότι θα συμπαρασταθεί στους Τούρκους πάνω στο «θεμελιώδες» δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Η ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή δικαιωμάτων,Freedom House, λέει ότι πάνω από 111.000 ιστοσελίδες είχαν μπλοκαριστεί από τον Μάιο του περασμένου έτους, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η Τουρκία κατατάσσεται ως "not free" στη λίστα  της οργάνωσης "Freedom on the Net index." για την ελευθερία λόγου  στο διαδίκτυο.

Η πρόσβαση στη Wikipedia θα αποκατασταθεί, μόνο εφόσον αποσυρθούν τα συγκεκριμένα άρθρα, λέει το τουρκικό υπουργείο.
Όπως καταγγέλλουν διάφορες διεθνείς οργανώσεις, πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα καταστρατήγησης της ελευθερίας του λόγου και του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας στην πληροφόρηση.
πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε στους πολίτες του να συνδέονται και να ανατρέχουν στη δημοφιλή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια «Wikipedia»

​Οι αφορμές για την απόφαση είναι ορισμένα λήμματα υπέρ των Κούρδων και άλλα που σχετίζουν την Τουρκία με το Ισλαμικό κράτος, αναφέροντας ότι υπόγεια το τουρκικό κράτος στηρίζει τους τζιχαντιστές
η απαγόρευση,  συνεπάγεται ότι οι υπολογιστές που συνδέονται στο διαδίκτυο από τη γειτονική χώρα δεν θα μπορούν να περιηγηθούν στην εν λόγω ιστοσελίδα της Wikipedia.
Στα σχετικά λήμματα της δημοφιλούς εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνονται ορισμένες αναφορές που πιστοποιούν το παραπάνω, όπως η υπόθεση με τη μυστική παροχή όπλων στους τζιχαντιστές από το τουρκικό κράτος, που αποκάλυψε εφημερίδα.
Οι αντιδράσεις στη χώρα είναι ήδη πολύ μεγάλες, αν και εκφράζονται προς το παρόν μόνο στα κοινωνικά δίκτυα,
πηγή 30-4-17
http://www.dw.com/en/more-sackings-in-turkey-dating-shows-banned/a-38643048

Δεν υπάρχουν σχόλια: