Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Τα ζωντανά γλυπτά που δημιουργεί ο John Edmark βασίζονται στη θεϊκή χρυσή αναλογία, μοιάζουν να ανθίζουν σαν λουλούδια καθώς κινούνται, τα γλυπτά αυτά αποκαλύπτουν ασυνήθιστες συμπεριφορές της Δημιουργίας καθηγητής στο  Stanford (engineering lecturer) δημιούργησε μια σειρά από θεαματικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα γλυπτά, που με την κίνηση τους, μοιάζουν να «ανθίζουν» σαν ζωντανά λουλούδια.
 χρησιμοποίησε τη χρυσή μαθηματική αναλογία, για να δημιουργήσει μια υπνωτική εικόνα, ατέλειωτης άνθισης.
ο John Edmark είπε ότι δημιουργεί τα γλυπτά, αναζητώντας ασυνήθιστες συμπεριφορές.
τα αποκαλεί λουλούδια που ανθίζουν  'blooms' επειδή μοιάζουν σαν να ζωντανεύουν και να αυξάνονται καθώς κινούνται.
Το αποτέλεσμα δημιουργείται από την περιστροφή του τρισδιάστατα εκτυπωμένου ( 3-D printed) γλυπτού και της φωτογράφισής του με φωτογραφική μηχανή με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου.
για τη δημιουργία των "ζωντανών" γλυπτών του, σχεδίασε σπειροειδή μοτίβα "spiraling patterns" με βάση τη χρυσή ή θεϊκή μαθηματική αναλογία,   που βρίσκεται στη φύση.
έχει ήδη αποδειχθεί ότι, αυτά τα σπειροειδή σχέδια (μοτίβα) περιγράφουν με  τον καλύτερο τρόπο,  τη διάταξη των φύλλων πάνω στο στέλεχος του φυτού, για την ελαχιστοποίηση των αλληλοεπικαλύψεων.
διαδικασία phyllotaxis
[phyllotaxis or phyllotaxy is the arrangement of leaves on a plant stem (from Ancient Greek phýllon "leaf" and táxis "arrangement").]
Phyllotactic spirals form a distinctive class of patterns in nature
[άνθη με "multiple spiral arrangement (parastichy)]

Ο John Edmark, καλλιτέχνης και μηχανικός, δημιουργεί τα γλυπτά με  στοιβασία 'puzzles' του ενός, πάνω στην κορυφή του άλλου και την περιστροφή του ενός σε σχέση με το άλλο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μοτίβα, που εμφανίζονται με τη μορφή πεδίων που μπορούν  να μετακινούν πάνω -κάτω, τον πύργο που σχηματίζουν.
σε βίντεο για την Science Friday, είπε ότι δημιουργεί αυτές τις σπείρες γιατί απλά τις βρίσκει πολύ όμορφες.
σχετικό το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=B5p2A5mazEs

https://www.youtube.com/watch?v=OFI1FJcGLeM
όπως λέει: "πιστεύω ότι οι σπείρες κάνουν  αναφορά στο γεγονός ότι,  δεν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο και πάλι, ότι τίποτα ποτέ δεν επαναλαμβάνεται πραγματικά-  τείνει να γίνει απείρως μικρό και τείνει να γίνει απείρως μεγάλο - είναι ατελείωτο»
«Και δεν ξέρουμε ούτε από πού ήρθαμε ούτε πού θα πάμε,  είμαστε ακριβώς ένα είδος από αυτό το κομμάτι, σε μια ευρύτερη εικόνα».
ο Edmark είπε ότι το κίνητρο "driving motivation" για το έργο του είναι η αναζήτηση της ασυνήθιστης συμπεριφοράς που μπορεί να φαίνεται αδύνατη.
για να κανει τα "ζωντανά" γλυπτά του, χρησιμοποιεί μαθηματικά, χρησιμοποιεί τη χρυσή γωνία που βασίζεται στη χρυσή αναλογία,  αυτή η θεϊκή μαθηματική αναλογία  του επιτρέπει να πετύχει με ακρίβεια κάποια "συμπεριφορά" και τα πρότυπα που προσπαθεί να δημιουργήσει.

Τα γλυπτά του βασίζονται στη χρυσή γωνία, που βασίζεται στην χρυσή αναλογία (1:1.618) [χρυσός αριθμός φ =1.618]
Η χρυσή αναλογία μπορεί να εξηγηθεί από την απεικόνιση μιας γραμμής που είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ολόκληρο το μήκος της γραμμής διαιρούμενο με το μικρότερο μέρος της, να  είναι ίσο με το μεγαλύτερο  τμήμα της διαιρούμενο με το μικρότερο μέρος.
αυτό οδηγεί στο χρυσό αριθμό ,ίσο με 1.618.
Αυτή η αναλογία παρατηρείται συχνά στη φύση και εξηγεί το σχήμα των φυτών.


[The Golden Angle , approximately 137.5° comes from the golden angle's connection to the Golden Ratio φ.]
“ These 3-D printed sculptures are designed to animate when spun under a strobe light.The placement of the appendages is determined by the same method nature uses in pinecones and sunflowers.
For this video, rather than using a strobe, the camera was set to a very short shutter speed (1/4000 sec) in order to freeze the spinning sculpture.”

σχετικό βίντεο
http://www.trente.eu/tag/golden-angle/
ο Edmark αποκαλεί τα έργα του "γλυπτά που ανθίζουν" επειδή μοιάζουν  σαν να είναι σε διαδικασία άνθησης που εξελίσσεται, καθώς κινούνται.
«Νομίζω ότι η δουλειά μου είναι πιο επιτυχημένη όταν προκαλεί μια αίσθηση  κατάπληξης, όταν το έργο φαίνεται να είναι μαγικό», είπε ο Edmark.
«Αυτό που προσπαθώ να πετύχω στο έργο μου είναι κάτι που θα προκαλέσει  κάποιον άλλο, να πει "wow, τι συμβαίνει εκεί; Πώς γίνεται αυτό?"
πηγή 25-4-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4445506/Stanford-professor-uses-math-create-neverending-bloom.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: