Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΠΑΓΚΟΛΙΝΟΙ στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ τουςΟ παγκολίνος, ένα από τα πιο παράξενα (μοιάζει με ερπετό εξαιτίας της φολιδωτής πανοπλίας του, αλλά είναι θηλαστικό) και έξυπνα ζώα του πλανήτη, βρίσκεται στο κατώφλι της εξαφάνισης.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη του, το γοητευτικό, απόκοσμο πλάσμα, είναι από τα περισσότερο λαθραία διακινούμενα ζώα, στον κόσμο.
Τα σπάνια αυτά ζώα, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES, θεωρούνται εξωτική τροφή στην Κίνα και το Βιετνάμ.  Τα λέπια, φολίδες από κερατίνη που καλύπτει το σώμα τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή βιετναμέζικη και κινεζική ιατρική.

Βιετνάμ, μια παράξενη είδηση από τα Thanhnien News , στις 20-2-15.
πρόσφατα, στη βόρεια επαρχία Bac Ninh του Βιετνάμ, κατασχέθηκαν από λαθροθήρες, 42 παγκολίνοι που ανήκαν στο εξαιρετικά απειλούμενο είδος Sunda Pangolins.
Τα ζώα κατασχέθηκαν από την αστυνομία, που
επέβαλε πρόστιμα στους δράστες, και παρέδωσε τα ζώα σε δασοφύλακες για φύλαξη.
Ωστόσο οι δασοφύλακες ανέτρεψαν όλη αυτή τη γενναία δράση και  πούλησαν τα ζώα, σε τοπικά εστιατόρια. Εξασφάλισαν περίπου $ 12.000 από το παράνομο κρέας, και άφησαν τα ζώα γδαρμένα -για να αποσπαστούν οι φολίδες τους-  με κομμένες γλώσσες.
Αυτή είναι η μοίρα των λαθραία διακινούμενων παγκολίνων που είναι γνωστοί ως φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι. 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN ) πάνω από ένα εκατομμύριο άγριοι παγκολίνοι υπήρξαν θύματα λαθροθηρίας μέσα σε μια δεκαετία, έτσι εξασφαλίζεται ένα λαθρεμπόριο που ακμάζει κυρίως στην Κίνα και το Βιετνάμ και συνεχίζει να προμηθεύει τους σεφ, με το κρέας, αυτού του απειλούμενου με εξαφάνιση ζώου.
Για ικανοποίηση της απύθμενης όρεξης, αδηφάγων καταστροφικών ανθρώπων, κάθε μέρος από το σώμα αυτού του ζώου- που μοιάζει με προϊστορικό πλάσμα- έχει μετατραπεί σε άκρως εμπορεύσιμη λιχουδιά.
Η γλώσσα του παγκολίνου χρησιμοποιείται σε ειδικές σούπες, το αίμα του αποστραγγίζεται για ποτό και μερικά ζώα διατηρούνται σε αλκοόλ, για να φτιάξουν τονωτικό κρασί.  Μέρη από το σώμα του παγκολίνου, πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια το κιλό, αφού πιστεύεται –χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση- ότι θεραπεύουν την ψωρίαση, τα νεφρά και βέβαια πωλούνται ως αφροδισιακό…

Πέρυσι η ομάδα ( Pangolin) Ειδικών της (IUCN ), που αντιμετωπίζει τις απειλές για τα οκτώ είδη παγκολίνου στον κόσμο, εξέδωσε έκθεση σχετικά με τη λαθροθηρία του  παγκολίνου και διαπίστωσε ότι, αυτό το πλάσμα κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί.
αυτό, κάνει ακόμα πιο αποτρόπαια την πράξη των δασικών υπαλλήλων στο Βιετνάμ, που αντί να διασώσουν και να προφυλάξουν τους 42 παγκολίνους που κατάσχεσε η αστυνομία από τους λαθροθήρες, προτίμησαν να επωφεληθούν και να πουλήσουν τα ζώα για κρέας…

Σύμφωνα με τα Thanhnien News , ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης των δασών της επαρχίας  Bac Ninh, βεβαίωσε την πράξη των δασοφυλάκων,  λέγοντας ότι τα ζώα ήταν πολύ αδύναμα για να διασωθούν ούτως ή άλλως .
εκτός αυτού η πράξη τους είναι  «αιτιολογημένη» αφού στο Βιετνάμ επιτρέπεται  το περιορισμένο εμπόριο παγκολίνου, αν και αποδεικνύεται ότι επικαλούνται ένα παλιό νόμο που άλλαξε πριν από ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2013.
Μέχρι να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, ήταν νόμιμο για τους εγγεγραμμένους εμπόρους  ή τις κρατικές αρχές να δημοπρατήσουν τους παγκολίνους που κατάσχονταν από τους λαθροκυνηγούς.
Αλλά το Νοέμβριο του 2013, αυτό άλλαξε, το κυνήγι τους αποκλείεται εντελώς, όπως και το εμπόριο και η κατανάλωση οποιουδήποτε από τα τέσσερα είδη παγκολίνου της Ασίας.
Τώρα ο Dan Challender, για την  ομάδα ( Pangolin) Ειδικών της (IUCN ), λέει ότι έχει εκδοθεί υψηλότερος βαθμός προστασίας, που αντιμετωπίζει τις απειλές για τα οκτώ είδη παγκολίνου στον κόσμο.
όπως λέει ο Dan Challender « υποθέτουμε ότι οι δασοφύλακες της Bac Ninh είχαν πιθανότατα επίγνωση της νέας νομοθεσίας, έτσι αυτή η πράξη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί διαφθορά (με κίνητρο τα χρήματα από το παράνομο εμπόριο)»


Η Nguyen Thi Phuong Dung, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης διατήρησης που ονομάζεται « Εκπαίδευση για τη Φύση-στο Βιετνάμ» μίλησε στα Thanhnien News, εναντίον αυτής της παράνομης δραστηριότητας των δασικών υπαλλήλων. Όπως είπε « τυχόν παραβάσεις όσον αφορά τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα, θα πρέπει να συνοδεύονται από την ανάλογη ποινική τιμωρία. Δεν είναι δυνατόν, να κατάσχονται ζώα, ως απόδειξη ενός εγκλήματος και στη συνέχεια να γίνεται εμπόριο του κρέατός τους» Η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία ότι τα χρήματα που αλλάζουν χέρια μέσω αυτών των επισήμων διαύλων, θα αποτελέσουν το σύνδεσμο μεταξύ των αρχών και των λαθροκυνηγών και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την παράνομη συναλλαγή.
Όπως είναι εμφανές, η τιμή των 12.000 δολαρίων για αυτούς τους 42 παγκολίνους,  δείχνει ότι, δεν είναι μια προσιτή λιχουδιά για τους περισσότερους,
Στην πραγματικότητα, το κρέας, το αίμα και άλλα προϊόντα των ζώων που απολαμβάνουν μόνο οι πλούσιοι, αποτελούν ένδειξη του ανώτερου κοινωνικού τους στάτους…
ο Dan Challender παρατήρησε ότι στα εστιατόρια που πατρονάρουν τους πλούσιους πελάτες τους, μόλις δύο κιλά κρέατος παγκολίνου, κοστίζουν μέχρι και $ 700. Σε μερικά εστιατόρια το κρέας παγκολίνου, είναι το πιο ακριβό κρέας στο μενού. 
Η διαδικασία θανάτωσης των ζώων αποτελεί μια επίσης νοσηρή υπόθεση,  αφήνουν τα ζώα να εξαντληθούν μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους κι έπειτα τους κόβουν το λαιμό με ψαλίδι…
Δύο από τα ασιατικά είδη παγκολίνου, τα Sunda και Chinese Pangolins, είναι πλέον άκρως απειλούμενα, χάρη στην ζήτηση του κρέατός τους, για επίδειξη του  κοινωνικού στάτους των πλουσίων πελατών…

Έτσι με τη δραματική μείωση του πληθυσμού των ατόμων του παγκολίνου, οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Αφρική, όπου κατοικούν τέσσερα είδη αυτού του ζώου.
στις 12-2-15 οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο Χόνγκ Κονγκ, αποκάλυψαν ένα τόνο φολίδες παγκολίνου που είχε προέλευση την Κένυα, πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αφρικανική  αποστολή που αποκαλύφθηκε εκεί μέσα σε πέντε μήνες.
«πρέπει να υπάρξει εστίαση της παρακολούθησης της παράνομης διακίνησης στην Αφρική, όπως ακριβώς υπάρχει και στην Ασία» λέει ο Dan Challender.
Αλλά υπάρχει περιθώριο για την ελπίδα. Πέρυσι η ομάδα ( Pangolin) Ειδικών της (IUCN ), ξεκίνησε το πρώτο παγκόσμιο σχέδιο διατήρησης για αυτά τα ζώα. Θα πρέπει να θέσει στο προσκήνιο, την τραγική κατάσταση των παγκολίνων, με βασικό στόχο τη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών και την προστασία των παγκολίνων στην άγρια φύση.
στις 21-2-15 ήταν η Παγκόσμια ημέρα του Παγκολίνου και δόθηκε ευκαιρία στο γοητευτικό αυτό πλάσμα να βρει το δρόμο του μέσα στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων, που μπορεί να μη γνωρίζουν καν, ότι υπάρχει.
πηγή 20-2-15


Δεν υπάρχουν σχόλια: