Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

τα ΠΡΟΤΥΠΑ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ βασίζονται στην ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ μαςAustin, Texas, μια μελέτη ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, ρίχνει νέο φως στα σημερινά πρότυπα ομορφιάς και αποδίδει την προτίμηση του σύγχρονου άνδρα στις γυναίκες με τονισμένα οπίσθια, σε προϊστορικές επιρροές.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε
online στο Evolution and Human Behavior αποκαλύπτει ότι, η προτίμηση των ανδρών στην τέλεια αναλογία –βέλτιστη γωνία 45,5 μοιρών στην οπίσθια κλίση της λεκάνης- αποτελεί αντικείμενο έρευνας της εξελικτικής βιολογίας.  Η μελέτη της βιολογικής εξέλιξης  δείχνει ότι, στις προϊστορικές ανθρώπινες κοινωνίες, αυτή η δομή της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες, εξασφάλιζε την καλύτερη στήριξη του σώματός τους και πολλαπλές εγκυμοσύνες.

Το πιο συναρπαστικό για αυτή την έρευνα είναι ότι,  ακόμη μια επιστημονική απόδειξη συνδέεται με ένα σεξουαλικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης μορφολογίας.
Σύμφωνα με τον
καθηγητή ψυχολογίας
David Buss –που συνεργάστηκε για τη συγγραφή της μελέτης- του πανεπιστήμιου του Τέξας, στο Austin, σε αυτή την περίπτωση, η οσφυϊκή καμπύλη (η καμπύλη στην οσφυϊκή μοίρα (περιοχή) της σπονδυλικής στήλης)  συνδέεται εξελικτικά με ένα πρότυπο ομορφιάς και ελκυστικότητας.
Αυτό προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι, το πρότυπο ομορφιάς δεν είναι αυθαίρετο και δεν βρίσκεται στο μάτι του παρατηρητή, αλλά συνδέεται με την συνεκτική θεωρία της ανθρώπινης προσαρμογής στο περιβάλλον.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον UT Austin ψυχολόγο David Lewis (απόφοιτο του Πανεπιστημίου Bilkent)  αποτελείται από δύο μελέτες.
Η πρώτη μελέτη εστιάζεται στη δομή της σπονδυλικής στήλης και στο χαρακτηριστικό της (σπονδυλική ενσφήνωση στην οσφυϊκή περιοχή) που επηρεάζει την οπίσθια κυρτότητα στην οσφυϊκή περιοχή.
Περίπου 100 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, βαθμολόγησαν  
την ελκυστικότητα των γυναικών, σε πολλές επεξεργασμένες εικόνες που εμφάνιζαν τη φυσική κλίση της σπονδυλικής στήλης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.


Οι άνδρες φάνηκε ότι έλκονται από τις εικόνες  των γυναικών που εμφανίζουν το υποτιθέμενο βέλτιστο των 45 μοιρών της οσφυϊκής καμπυλότητας.

«αυτή η δομή της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει  στις έγκυες γυναίκες να ισορροπούν το βάρος της κοιλιάς τους» λέει ο David Lewis και προσθέτει ότι «αυτές οι γυναίκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές  στην αναζήτηση τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.
«με τη σειρά τους οι γυναίκες θα προτιμούσαν να ζευγαρώσουν με άνδρες  με καλύτερη γονιμότητα (ποιότητα και ποσότητα σπερματοζωαρίων) που θα πρόσφεραν καλύτερους απογόνους και θα πρόσφεραν ασφαλείς πολλαπλές εγκυμοσύνες»

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε το ζήτημα του κατά πόσον οι άνδρες προτιμούν αυτή τη γωνία –βέλτιστη γωνία 45,5 μοιρών στην οπίσθια κλίση της λεκάνης- διότι αντανακλά μεγαλύτερους γλουτούς ή αν αυτή η προτίμηση μπορεί πραγματικά  να αποδίδεται στην ίδια την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Περίπου 200 συμμετέχοντες άνδρες βαθμολόγησαν εικόνες με γυναίκες  που είχαν διαφορετικό μέγεθος και προεξοχή γλουτών αλλά διατηρούσαν την καμπύλη των 45,5 μοιρών.
Οι άνδρες προτίμησαν συστηματικά τις γυναίκες, που η κύρτωση της σπονδυλικής τους στήλης ήταν πιο κοντά στη βέλτιστη γωνία, ανεξάρτητα από το μέγεθος των γλουτών.

Όπως αναφέρει ο Eric Russell (προσκεκλημένος ερευνητής από UT Arlington και συνεργάτης για τη συγγραφή της μελέτης)  «αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει με πειστικό τρόπο ότι οι άνδρες προτιμούν τις γυναίκες που εμφανίζουν συγκεκριμένες γωνίες κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης, ανεξάρτητα από το μέγεθος των γλουτών»

«η ψυχολογική προτίμηση των ανδρών προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή προς  αυτή τη μορφολογία, έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν θα εξαφανιστεί μέσα σε μια νύχτα»

Όπως υποστηρίζει ο David Lewis «αυτή η στενή εφαρμογή των εξελικτικών πιέσεων  στην ψυχολογία των σύγχρονων ανθρώπων ( που περιλαμβάνει τα πρότυπα της σεξουαλικής ελκυστικότητας της γυναίκας) τονίζει τη χρησιμότητα μιας εξελικτικής προσέγγισης που μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις μας, όχι μόνο στις φυσικές επιστήμες αλλά και στις κοινωνικές»
πηγή 19-3-15
πηγή 20-3-15


Δεν υπάρχουν σχόλια: