Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Αρνίσια Σκωτσέζικη συκωταριά Haggis θα καταναλώνεται στις ΗΠΑ


Ηνωμένο Βασίλειο, το Χάγκις (Haggis ) ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο πιάτο δεν επιτρέπεται να καταναλώνεται στην Αμερική.
Το Haggis είναι μια αλμυρή πουτίγκα που περιέχει αρνίσια συκωταριά (καρδιά, ήπαρ και πνεύμονες)
Η Αμερική έχει απαγορεύσει να εισάγονται εντόσθια αρνιού από το 1971 και μετά την κρίση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (BSE) απαγόρευσε την εισαγωγή βρετανικών αρνιών από το 1989.
Ο υπουργός περιβάλλοντος, Επισιτισμού και Γεωργικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Owen Patterson, θα ζητήσει από τον ομόλογό του υπουργό γεωργίας των ΗΠΑ, Tom Vilsack, την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής Haggis στις ΗΠΑ, ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

«Η Haggis αγορά είναι αξίας περίπου £ 15m κάθε έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσε να αξίζει πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ, δεδομένης της δημοτικότητας της Σκωτσέζικης κληρονομιάς στη χώρα», είπε ο κ. Πάτερσον.

Οι Σκωτσέζοι παραγωγοί ζήτησαν από τον κ. Πάτερσον να αναλάβει δράση, όταν τον συνάντησαν στο Royal Highland Show στο Εδιμβούργο την περασμένη εβδομάδα.

Ο James MacSween, (director of haggis maker Macsween του Εδιμβούργου) δήλωσε: «Οι δυνατότητες εξαγωγής του Haggis μας στην αμερικανική αγορά είναι πολύ συναρπαστικό νέο και είμαι ευτυχής να ακούσω για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό.

«Με την τεράστια δημοτικότητα στις ΗΠΑ σε όλα τα πράγματα της Σκωτίας, ελπίζουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς καταναλωτές να δοκιμάσουν αυθεντικό τελικά και υψηλής ποιότητας Macsween haggis πολύ σύντομα».

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το εμπάργκο για το βρετανικό αρνί μπορεί να αρθεί ως μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ (που επί του παρόντος είναι υπό διαπραγμάτευση), η οποία δυνητικά αξίζει περισσότερο από £ 10 δισ. συνολικά για τη βρετανική οικονομία.


(Το Haggis καταναλώνεται σε ένα παραδοσιακό Burns Night Supper)
πηγή 29-6-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2674366/US-urged-lift-decades-old-haggis-import-ban-open-market-worth-millions-Scottish-producers.html


6-7-12 Haggis factory forced to close after struggle with heavy losses
πηγή
http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/consumer/article3467590.ece

Δεν υπάρχουν σχόλια: