Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Απέτυχαν να δουν τα δολάρια στο δένδρο, γιατί μιλούσαν στο κινητό τουςΗΠΑ, ερευνητές στο Western Washington University, το καλοκαίρι του 2010, έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα. Σε δένδρο που βρίσκεται σε δρόμο του Σικάγου, καρφίτσωσαν 100 χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου στα φύλλα του, για να διαπιστώσουν εάν οι άνθρωποι που περνούσαν μπροστά από το δένδρο θα παρατηρούσαν τα χαρτονομίσματα.


 
Το αποτέλεσμα του κοινωνικού τους πειράματος για την ανθρώπινη οπτική επεξεργασία, δημοσιεύθηκε στην Frontiers (Frontiers in psychology) 

Πως είναι δυνατόν να φτάνεις στο σπίτι σου και να αγνοείς οτιδήποτε συμβαίνει στη διάρκεια της διαδρομή σου, γιατί μια αντιληπτική πληροφορία δεν φτάνει στη συνείδηση?
Η εστίαση της προσοχής στο κινητό μας τηλέφωνο (άμεσο πεδίο εστίασης της προσοχής)
μειώνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής μας σε κάτι πέρα από αυτό το άμεσο πεδίο
η περίπλοκη διαδικασία της ανθρώπινης οπτικής επεξεργασίας, χρησιμοποιεί το μηχανισμό της  αντιληπτικής τύφλωσης, για να καταφέρουμε
χωρίς να επεξεργαζόμαστε πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία,  να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κάτι (όπως το κινητό μας)

Front. Psychol., 23 April 2014 | doi: 10.3389/fpsyg.2014.00356

Failure to see money on a tree: inattentional blindness for objects that guided behavior  

πηγή
http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fpsyg.2014.00356/abstract

Σύμφωνα με τη μελέτη το 94% των ανθρώπων που μιλούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο ήταν τόσο εστιασμένοι σε αυτή τους τη δραστηριότητα, που απέτυχαν τελείως να παρατηρήσουν τα χαρτονομίσματα που κρέμονταν από το δένδρο και μπορούσαν να τα πάρουν.
Η ομάδα των ερευνητών γέμισε το δένδρο με δολάρια και στη συνέχεια, τοποθέτησε σε ένα κοντινό κατάστημα μια βιντεοκάμερα που κατέγραφε τη συμπεριφορά των περαστικών,
έτσι γυρίστηκε ένα ξεκαρδιστικό βίντεο που συνοδεύει τη μελέτη.

Πολλοί άνθρωποι πάτησαν χωρίς να το καταλάβουν επάνω στα χαρτονομίσματα που έπεσαν στο πεζοδρόμιο, άλλοι πήραν ένα ή δύο χαρτονομίσματα και έφυγαν χαρούμενοι, ενώ οι περισσότεροι δεν παρατήρησαν ούτε τα χαρτονομίσματα που κρέμονταν στο δένδρο, ούτε αυτά που έπεσαν στο πεζοδρόμιο.
Αυτή την «αντιληπτική τύφλωση» παρουσίασαν κυρίως όσοι μιλούσαν στο κινητό τους ( και οι texters)
κάποιος σταμάτησε το ποδήλατο του, για να μαζέψει ένα χαρτονόμισμα από το πεζοδρόμιο, ενώ αγνόησε τα χαρτονομίσματα που κρέμονταν πάνω από το κεφάλι του, καρφιτσωμένα στα φύλλα του δένδρου…

Μια γυναίκα έσκυψε κάτω από τα κλαδιά με τα χαρτονομίσματα, για να βάλει κάτι στο αυτοκίνητό της που ήταν σταθμευμένο κάτω από το δέντρο, αλλά ποτέ δεν είδε τα χαρτονομίσματα, ακόμη κι αν μερικά από αυτά ακούμπησαν στο κεφάλι της καθώς έσκυβε.
Άλλοι περαστικοί, έβλεπαν προς το δένδρο με τα χαρτονομίσματα, καθώς μιλούσαν στο κινητό τους. Αλλά η εικόνα των χαρτονομισμάτων δεν καταγράφηκε στη συνείδησή τους.

Πηγή 22-6-14

Δεν υπάρχουν σχόλια: