Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

ΕΡΕΥΝΕΣ για την ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΥΠΝΟΥ στο ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Μυστήριο με δεκάδες  κατοίκους του χωριού Kalachi στο Καζακστάν και στη σχεδόν ερειπωμένη Σοβιετική πόλη Krasnogorsk, που πλήττονται από την «επιδημία ύπνου» 
Οι κάτοικοι , -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών- που προσβάλλονται από την μυστηριώδη αυτή ασθένεια πέφτουν ξαφνικά σε βαθύ ύπνο που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι συνεχόμενες ημέρες.
Εκτός από τον ύπνο, άλλα συμπτώματα της ασθένειας είναι αδυναμία, ζάλη και απώλεια μνήμης, ενώ τα παιδιά αναφέρθηκε ότι είχαν τρομακτικές παραισθήσεις.
Η επιδημία του ύπνου έχει επηρεάσει περίπου 60 άτομα μέχρι στιγμής, και πιστεύεται ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013.
Από τότε εμφανίστηκαν επαναλαμβανόμενα "κύματα" της επιδημίας, τον Μάιο του 2013, τον Ιανουάριο του 2014 και πιο πρόσφατα τώρα, το  Μάιο 2014.

Πιστεύεται ότι προκαλείται από τη διαρροή ουρανίου στο εγκαταλειμμένο ορυχείο της περιοχής Krasnogorsk,  αλλά οι ειδικοί δεν μπορούν να βρουν στοιχεία που να συνδέουν τη διαρροή ουρανίου στο ορυχείο με την «επιδημία ύπνου»
Στην απομακρυσμένη περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πάνω από 7.000 δοκιμές στο έδαφος, τον αέρα και το νερό και εξέτασαν το αίμα, τα μαλλιά και τα νύχια κάθε ασθενούς που προσβλήθηκε από την «επιδημία ύπνου»
Αλλά μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ασαφή αποτελέσματα.
τα άτομα που προσβάλλονται από την ασθένεια πέφτουν σε έναν βαθύ ύπνο για δύο μέχρι έξι συνεχόμενες ημέρες και όταν ξυπνούν δεν θυμούνται απολύτως τίποτα.

Η 50χρονη Marina Felk, μια χωριατοπούλα στο Kalachi  προσβλήθηκε από την ασθένεια,  κοιμήθηκε για δύο συνεχόμενες μέρες και διηγήθηκε στο The Siberian Times την εμπειρία της.
όπως είπε: «άρμεγα αγελάδες, νωρίς το πρωί ως συνήθως και αποκοιμήθηκα, δεν θυμάμαι τίποτα άλλο παρά μόνο ότι, ξύπνησα σε ένα θάλαμο νοσοκομείου και οι νοσοκόμες χαμογέλασαν και μου είπαν: «Καλώς ήρθατε ωραία κοιμωμένη πριγκίπισσα, έχετε τελικά ξυπνήσει» οι γυναίκες στο θάλαμό μου, μου είπαν ότι προσπάθησα να ξυπνήσω αρκετές φορές, και έλεγα ότι, χρειάζεται επειγόντως να αρμέξω το γάλα από τις αγελάδες μου».
Η «επιδημία ύπνου» είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή και μερικοί ντόπιοι ετοιμάζουν εκ των προτέρων τις βαλίτσες τους, σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν επειγόντως στο νοσοκομείο.
οι χωρικοί φοβούνται ότι έθαψαν έναν ηλικιωμένο άνδρα ζωντανό –πριν γίνει γνωστή η κατάσταση ύπνου- επειδή νόμιζαν ότι ήταν νεκρός
ο 30χρονος Alexey Gom, πήγε να επισκεφτεί την πεθερά του στο Kalachi, όταν ξαφνικά προσβλήθηκε από την ασθένεια του ύπνου.
όπως είπε «Κοιμήθηκα για περισσότερο από 30 ώρες. Ο γιατρός δεν βρήκε τίποτα λάθος στις εξετάσεις που μου έκανε. Ξύπνησα στο νοσοκομείο, με τη σύζυγό μου και την πεθερά μου  δίπλα στο κρεβάτι μου. αυτό δεν συνέβη ποτέ σε μένα πριν, ποτέ στη ζωή μου, ή σε οποιονδήποτε από την οικογένειά μου» 

Μια θεωρία είναι το νερό από το εγκαταλειμμένο ορυχείο ουρανίου διαρρέει στα τοπικά ποτάμια και στη συνέχεια στις εσωτερικές προμήθειες.
[SIBERIAN TIMES] Κάποτε 6.500 πολίτες ζούσαν στο Krasnogorsk η περιοχή ευημερούσε λόγω του ορυχείου. Σήμερα υπάρχουν μόνο 130 κάτοικοι που παλεύουν να επιβιώσουν
Ο Δρ Kabdrashit Almagambetov, από τη γειτονική συνοικία Elsil, δήλωσε: «Όταν ο ασθενής ξυπνά, δεν θυμάται τίποτα Η ιστορία είναι κάθε φορά η ίδια- αδυναμία, αργές αντιδράσεις και έπειτα βαθύς ύπνος.
"Δυστυχώς, η φύση της ασθένειας δεν είναι ακόμη γνωστή. Έχουμε αποκλείσει τις λοιμώξεις, ελέγξαμε το αίμα και το υγρό από τη σπονδυλική στήλη  αλλά δεν βρήκαμε τίποτα εκεί. Κατηγοριοποιούμε την ασθένεια ως τοξική εγκεφαλοπάθεια, αλλά ο χαρακτηρισμός « τοξική »είναι απλά μια εικασία εδώ και εγκεφαλοπάθεια είναι απλά ο τίτλος του συνόλου των νόσων του εγκεφάλου. " 
Το αέριο Ραδόνιο έχει θεωρηθεί ως μια επιλογή, αλλά ο γιατρός είπε: «Είμαι αναισθησιολόγος και εγώ ο ίδιος και χρησιμοποιούμε παρόμοια αέρια αναισθησίας, αλλά οι ασθενείς ξυπνούν το πολύ μία ώρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
"Αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται για δύο έως έξι ημέρες, έτσι ποια είναι η συγκέντρωση του αερίου αυτού, στη συνέχεια; Και γιατί ένα άτομο προσβάλλεται και κοιμάται και κάποιος που ζει μαζί του, δεν το παθαίνει;" 
Ο ειδικός στις διαταραχές ύπνου Mikhail Poluektov (somnologist,   tutor of neurotic illnesses at the First Medical Institute, in Moscow) είπε : «αυτό που συμβαίνει στο Καζακστάν δεν  έχει τίποτε κοινό με οποιαδήποτε από τις 85 γνωστές διαταραχές ύπνου. Αλλά επίσης δεν  μοιάζει με τοξική εγκεφαλοπάθεια, είτε. Οι άνθρωποι με εγκεφαλοπάθεια δεν μπορούν να περπατήσουν και να μιλήσουν,   αυτοί που βρίσκονται στο Kalachi ξαπλώνουν και κοιμούνται όλο και βαθύτερα.
«Επίσης, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο τοξικός παράγοντας, έτσι οι γιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν καμία ιδιαίτερη μεταχείριση»
«Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι οι ασθενείς γίνονται όλο και καλύτερα, ακόμη και με τη γενική θεραπεία».
ο Mikhail Poluektov υποστηρίζει την ιδέα του ψυχογενούς χαρακτήρα στην «επιδημία του ύπνου» και προτείνει ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να είναι μια περίπτωση μαζικής ψύχωσης.

επιστήμονες του Τομσκ στη Σιβηρία υποστηρίζουν την παρακάτω άποψη
Scientists in Tomsk say they are convinced it is from a very different cause. 
Leonid Rikhvanov, professor of geo-ecology and geo-chemistry of Tomsk Polytechnical University, said: 'We know about this problem and are happy to take part in solving it. We have even obtained some results. We have studied the samples of uranium ore which Kalachi citizens sent us. 
'We tested the samples and came to the conclusion that radon gas is the reason, but it is not because of radioactive radon. It comes from chemical effect of the gas. In other words, the disease is caused by evaporation from the mine.
But Tomsk scientists must prove it, and to do so they would need to visit and establish why some families are hit, and not others. 
'Unfortunately, the agreement for our help in this matter is not yet signed,' he said.  One thought is more tests on heating vapours. 
In March this year the deputy head of the regional health department said Yesenbai Akadilov said: 'We have ruled out a viral infection, one of the versions was that radon which can give away vapours might be a cause for the disease.
'For the time being there are doubts on this matter and so the research will continue. The commission is leaving, but will come back with more experts.'
Kazakhstan's Environmental Protection and Water Resources Minister Nurlan Kapparov pledged three months ago  to discover what caused the encephalitis outbreak in residents. So far, it remains unsolved, with the Tomsk scientists so far unable to travel to Kazakhstan.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: