Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Αφαιρούν ΟΡΓΑΝΑ από ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΡΩΝ και τα ΠΟΥΛΟΥΝ για ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, στη ΒΡΑΖΙΛΙΑ


Λατινική Αμερική, Βραζιλία Σάο Πάολο, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο ή στα δημόσια νοσοκομεία θάφτηκαν ως άποροι, εφόσον δεν αναζητήθηκαν από τους συγγενείς τους εντός 72 ωρών.
Ωστόσο ξεκίνησε έρευνα (από το Νοέμβριο) για παράνομη αφαίρεση οργάνων από τα πτώματα των απόρων και την πώλησή τους για την ιατρική έρευνα.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία στο Σάο Πάολο (Coroner's Service in Sao Paulo) βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι αφαιρούνται όργανα από τα πτώματα των απόρων, χωρίς να γίνεται η κατάλληλη προσπάθεια να εντοπιστούν οι συγγενείς των νεκρών και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
σύμφωνα με την εισαγγελική έκθεση, σε περίπου 3.000 πτώματα (τα τελευταία 15 χρόνια) που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο Perus αφαιρέθηκαν παράνομα τα όργανα, παρελήφθησαν από φορείς αγνώστων στοιχείων και πουλήθηκαν για την ιατρική έρευνα.
Η Ιατροδικαστή Υπηρεσία (SVO) αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και υποστήριξε ότι πάντα ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Οι συγγενείς των απόρων υποστηρίζουν ότι δεν έγινε η δέουσα προσπάθεια για να επικοινωνήσουν μαζί τους, πριν από την ταφή των αγαπημένων τους προσώπων στο νεκροταφείο Perus.

Τα πτώματά των απόρων ταυτοποιούνται μόνο με έναν αριθμό, θεωρούνται αγνώστων στοιχείων και θάβονται σε ομαδικό τάφο.
Η Ιατροδικαστή Υπηρεσία (SVO) διοικείται από καθηγητές της παθολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο - ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια της Βραζιλίας.

Ο διευθυντής της SVO, ο γιατρός Luiz Fernando Ferraz da Silva, δήλωσε στο Brasil BBC ότι η υπηρεσία λειτουργεί "αυστηρά στα πλαίσια του νόμου» Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία του δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να αναζητά τους συγγενείς των νεκρών που οι σωροί τους καταλήγουν στην υπηρεσία του.

Η Εισαγγελέας Eliana Vendramini, που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η Ιατροδικαστή Υπηρεσία (SVO) θα έπρεπε να αναζητά τους συγγενείς των νεκρών για να αποφεύγονται τα λάθη. "Υπάρχουν περιπτώσεις νεκρών, που είχαν έξι αριθμούς τηλεφώνου για επικοινωνία αλλά δε έγινε καμία επαφή με τις οικογένειές τους»
«Οι οικογένειες συχνά αγωνίστηκαν να εντοπίσουν τα ίχνη των θανόντων μελών τους», πρόσθεσε η κα Vendramini.
Η SVO δήλωσε ότι είχαν βελτιώσει τις διαδικασίες αναγνώρισής των πτωμάτων μετά από ένα επικριτικό δημοσίευμα εφημερίδας τον περασμένο μήνα.
«Η Ιατροδικαστή Υπηρεσία (SVO) τώρα, συλλέγει πληροφορίες με τις εικόνες του προσώπου των νεκρών, τα σημεία αναγνώρισής τους, τα δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα ιστού» είπε ο Δρ Ferraz da Silva.

«Οι πληροφορίες αυτές είναι στη συνέχεια αποστέλλονται στο τμήμα αγνοουμένων της αστυνομίας. Οι σωροί επιτρέπεται να ταφούν μόνο μετά από δέκα μέρες από την αποστολή των πληροφοριών»
ο Δρ Ferraz da Silva είπε επίσης ότι «ο αριθμός των λάθος ταφών έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, από το μέσο όρο των 400 περιπτώσεις ετησίως σε περίπου 100 υποθέσεις ετησίως.

Η ιστορία της Μαρίας Cecilia Leao Correa
Ο πατέρας της κας Correa θάφτηκε ως άπορος σε ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο Perus αφού εξαφανίστηκε και πέρασε εννέα ημέρες σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
μετά την υποβολή της έκθεσης της αστυνομίας, η κα Correa ζήτησε να μάθει την τύχη της σωρού του πατέρα της στην Ιατροδικαστή Υπηρεσία. «Μου είπαν ότι το σώμα του παρέμεινε εκεί για 72 ώρες, αλλά επειδή κανείς δεν πήγε εκεί για να το παραλάβει, κατέληξε να ταφεί σε μαζικό τάφο», είπε.
Η κ. Correa λέει ότι ο πατέρας είχε πάνω του την ταυτότητά του αλλά η Ιατροδικαστή Υπηρεσία δεν έκανε καμία προσπάθεια για να επικοινωνήσει μαζί της. "Υπήρχε ακόμη και μια έκθεση της αστυνομίας σχετικά με το θάνατό του», είπε.
«Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα κλικ του ποντικιού. Πώς να μάντευα ότι η σωρός του πατέρα μου βρισκόταν στην Ιατροδικαστή Υπηρεσία?»
Αφού έμαθε που θάφτηκε, προσπάθησε να μεταφέρει τη σωρό του στον οικογενειακό τους τάφο. Αλλά ο νεκροθάφτης είπε ότι δεν άξιζε τον κόπο και πρόσθεσε ότι ο πατέρας της θάφτηκε χωρίς όργανα, και ήταν εντελώς αγνώριστος.

Πηγές  6-6-14
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-27730107

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2650910/Brazil-investigates-claims-organs-unidentified-bodies-illegally-taken-Sao-Paulos-Coroners-Service-sold-medical-research.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: