Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

ο ΕΘΙΣΜΟΣ στη ΖΑΧΑΡΗ και ο ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΦΟΡΟΣ στα ΓΛΥΚΑ ΠΟΤΑ στη ΒΡΕΤΑΝΙΑΒρετανία, ένας πρόσθετος φόρος 20% στα ανθρακούχα αναψυκτικά ( 'fizzy drinks tax' και 'Coca-Cola tax') θα επιβληθεί για να περιοριστεί ο εθνικός εθισμός στη ζάχαρη.
έγγραφα κρατικής υπηρεσίας που διέρρευσαν, αποκαλύπτουν τα «τρομακτικά υψηλά και περιττά» επίπεδα του σακχάρου στο ανθρακούχα ποτά και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας Jeremy Hunt, καλείται να αναλάβει δράση.

Όπως είπε ο κ. Hunt «η δράση για τη ζάχαρη (Action on Sugar) χρειάζεται να θέσει στόχους για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου σε όλα τα τρόφιμα και ποτά, για να προσπαθήσει να ανακόψει την επιδημία της παχυσαρκίας που μαστίζει τη Βρετανία.

Εκτιμάται ότι ένας νέος φόρος ζάχαρης θα αυξήσει την τιμή ενός μεταλλικού κουτιού ή ενός μπουκαλιού των 500ml αναψυκτικού, από £ 1,25 σε £ 1,50.

Οι ειδικοί διατροφολόγοι (group of health experts) λένε ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης (πολλές κουταλιές του γλυκού καθημερινά) και πρώτος στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο ανθρακούχα ποτά.

ένας εκπρόσωπος των ειδικών για την υγιεινή διατροφή είπε ότι «το μέτρο με την πρόσθετη φορολόγηση, κρίθηκε αναγκαίο μετά από την χημική ανάλυση 232 ζαχαρούχων ποτών που έγινε από κορυφαία σούπερ μάρκετ που διαπίστωσαν ότι, τα τρία τέταρτα των ανθρακούχων ποτών περιείχε περισσότερο από 90 gr ζάχαρης ανά μεταλλικό δοχείο, ποσότητα που συνιστάται να καταναλώνεται για μια ολόκληρη μέρα.

Το 79% των ανθρακούχων ποτών που εξετάστηκαν περιέχουν έξι ή περισσότερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά δοχείο - περισσότερο από το ημερήσιο μέγιστο όριο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο καθηγητής Graham MacGregor, hairman of Action on Sugar, δήλωσε: «τα σάκχαρα που προστίθενται είναι εντελώς περιττά στη διατροφή μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2, καθώς και με την τερηδόνα - που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για παιδιά και ενήλικες. Καλούμε τον υπουργό Υγείας Jeremy Hunt να θέσει στόχους για τη σταδιακή ελάττωση του σακχάρου από σήμερα - και να ξεκινήσουμε με αυτό που περιέχουν τα ζαχαρούχα ποτά. Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικές ουσίες δεν είναι η απάντηση: πρέπει να μειώσουμε τη συνολική γλυκύτητα, ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν λιγότερο γλυκά ποτά »

«Μια παρόμοια προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης αλατιού, οι άνθρωποι καταναλώνουν 15 τοις εκατό λιγότερο αλάτι από ό, τι κατανάλωναν πριν από 10 χρόνια, και τώρα προτιμούν λιγότερο αλμυρά φαγητά. Η πολιτική αυτή εκτιμάται ότι θα σώσει 9.000 ζωές ετησίως, και επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων για την υγειονομική περίθαλψη. Είναι πλέον καιρός να γίνει το ίδιο με τη ζάχαρη ».

Η Coca-Cola Life είναι ένα νέο φυσικό ζαχαρούχο ποτό με ένα τρίτο λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες από τα κανονικά ανθρακούχα ποτά και η κυκλοφορία του θα ξεκινήσει το νέο έτος.

Ο Gavin Partington, της British Soft Drinks Association, είπε ότι « οι ειδικοί διατροφολόγοι παρέλειψαν να αναφέρουν το 60 τοις εκατό των μη αλκοολούχων ποτών στην αγορά, που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Επίσης αγνοούν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η παχυσαρκία προέρχεται από μια ανισορροπία των θερμίδων που καταναλώνονται (μεταβολικές διαταραχές) και η αύξηση βάρους δεν προκαλείται από ένα συγκεκριμένο συστατικό».

«οι κατασκευαστές αναψυκτικών άνοιξαν τον δρόμο με τα ποτά με λίγες ή και καθόλου θερμίδες. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα μη αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν μόνο κατά τρία τοις εκατό των θερμίδων στη μέση διατροφή»

Πηγή 15-6-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2658455/Ministers-urged-slap-25p-tax-bottles-Coca-Cola-end-Britains-sugar-addiction.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: