Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

ΒΡΩΣΙΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ενώ υπάρχει ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, η εκστρατεία του Γάλλου ποδηλάτη Baptiste DubanchetO 25χρονος Baptiste Dubanchet που κατάγεται από το Bordeaux της Γαλλίας ταξίδεψε 1.900 μίλια με το ποδήλατο, σε όλη την Ευρώπη και ζούσε μόνο με τα πεταμένα τρόφιμα που προορίζονταν για χώρους υγειονομικής ταφής.
ο Dubanchet ξεκίνησε στις 15 Απριλίου από τη Γαλλία, (από το Παρίσι), και το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασε στην πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία (έφτασε στο Konin της Πολωνίας)  το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του.
Η προσπάθειά του είχε στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το πόσα τρόφιμα πετάμε.
Ο Dubanchet έχει ήδη ταξιδέψει στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Τσεχική Δημοκρατία, και επιβίωσε μόνο με τα πεταμένα από διάφορες επιχειρήσεις τρόφιμα για να αναδείξει πόσα βρώσιμα τρόφιμα καταστρέφονται κάθε μέρα
.
στο ταξίδι του συναντήθηκε με κατοίκους που γνώρισε από την online σύνδεσή του, αλλά
αρνήθηκε να τον κεράσουν οτιδήποτε σε τροφή, ούτε καν μια μπύρα, εκτός και εάν επρόκειτο για τρόφιμα που είχαν απορριφθεί.
Όταν μάλιστα δεν κατάφερε να βρει έναν καναπέ στα σκουπίδια για να κοιμηθεί, στρατοπέδευσε έξω στην ύπαιθρο.
όπως λέει στην ιστοσελίδα του «Ο στόχος του ήταν να κάνει αυτό το ταξίδι και να ζήσει αποκλειστικά και μόνο από τα τρόφιμα που προορίζονταν να πεταχτούν, από ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και αγορές, προκειμένου να καταγγείλει τα απορρίμματα τροφίμων»
Ακτιβιστές στη Βρετανία χαιρέτησαν την εκστρατεία του και επισήμαναν ότι, πετάμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βρώσιμων τροφίμων, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε.
Όπως δήλωσαν «διατροφική φτώχεια και απορρίμματα τροφίμων δεν θα έπρεπε να συνυπάρχουν»

Καθώς ταξίδευε μέσα στη Γερμανία, ο Dubanchet είπε σε έναν δημοσιογράφο της «The Local» ότι ο πρώτος στόχος του μόλις έφθανε σε μια νέα πόλη ήταν να εντοπίσει τις πηγές τροφίμων. «πρέπει να βρω τροφή γρήγορα, γιατί μετά από όλη αυτή την ποδηλασία, είμαι κουρασμένος και χρειάζομαι ενέργεια», είπε. «Είναι το στομάχι μου γεμάτο ή άδειο; Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, δεν είναι το τι τρώω ».
ο Dubanchet έχει μια πινακίδα γραμμένη στη γλώσσα της κάθε χώρας για να εξηγήσει την εκστρατεία του αλλά όπως λέει πολλές επιχειρήσεις έχουν μια πολιτική να μη δίνουν τίποτα από τα τρόφιμα που πετούν στον κάλαθο των αχρήστων. Ορισμένοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές ρίσκαραν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους για να τον βοηθήσουν.
Ο κ. Dubanchet είπε ότι, αυτή η ιδέα του ήρθε στο μυαλό όταν ήθελε να ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, μετά την αποφοίτησή του. Είπε ότι το θέαμα τόσων ανθρώπων που πεινούν τον ανάγκασε να κάνει κάτι για να τονίσει πόσο φαγητό χάνεται άδικα στην Ευρώπη.
Ενώ ταξίδευε, ο κ. Dubanchet έγραψε στο blog του: «Ο λόγος που μπορεί να βρω επαρκή τροφή, είναι ότι οι βιομηχανικές χώρες είναι αρκετά πλούσιες ώστε να επιτρέπουν στον εαυτό τους να σπαταλάει τόνους τροφίμων που εξακολουθούν να είναι αναλώσιμοι.
«Θεωρώ ότι κάποια τρόφιμα πετιούνται μόνο και μόνο επειδή η συσκευασία τους βράχηκε ή έχει φθαρεί, ολόκληρες σακούλες φρούτων στον κάδο, διότι ένα από τα φρούτα κάθε σακούλας είναι σαπισμένο, γιαούρτια, τυρί, ή άλλα προϊόντα απορρίπτονται επειδή έχουν άσχετες ημερομηνίες λήξης.
Ο κ. Dubanchet επισκέφτηκε έξι χώρες στο ταξίδι του στην Ευρώπη χωρίς να ξοδέψει ούτε μια δεκάρα για τρόφιμα.
Η Mary McGrath, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης FoodCycle -- η οποία συγκεντρώνει τα τρόφιμα που προορίζονται για τον κάδο απορριμμάτων, τα μαγειρεύει και τα προσφέρει σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ελλιπούς σίτισης-- χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Dubanchet.
Όπως είπε: «ο Baptiste ανέδειξε το απαράδεκτο επίπεδο των αποβλήτων τροφίμων που υπάρχει σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας - από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο του καταναλωτή»
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι πάνω από 400.000 τόνοι τροφίμων πετιούνται από καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από διατροφική φτώχεια.
Διατροφική φτώχεια και απορρίμματα τροφίμων δεν πρέπει να συνυπάρχουν στις ίδιες κοινότητες αλλά δυστυχώς συμβαίνει.
πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το πλεόνασμα των βρώσιμων τροφίμων θα βοηθήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».
Ο Dubanchet για την εκστρατεία του, διήνυσε 1.900 μίλια με ποδήλατο, για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα (αποτύπωμα άνθρακα)
πηγή 1-7-14

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2676390/Cyclist-travels-1-900-miles-Europe-eating-bins.html


A bicycle trip of about 3000 km from Paris to Warsaw , passing through Luxembourg , Brussels, Amsterdam , Prague and Berlin.

The objective is to make this trip relying only from food destined to be thrown away, from hotels , restaurants , grocery stores , supermarkets and markets, in order to denounce food waste.

Food waste takes place at the expense of millions of people who are starving., My carbon footprint will be close to zero on the 3,000 km course as I will be riding a bicycle.
πηγή
http://lafaimdumonde2014.com/en/the-project/

Δεν υπάρχουν σχόλια: