Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΨΑΡΙΑ λόγω ΡΥΠΑΝΣΗΣ στα ΠΟΤΑΜΙΑ της ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ
ΗΠΑ, Πενσυλβάνια, το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος DEP (Pennsylvania Department of Environmental Protection) κάνει δειγματοληψίες υδάτων και ψαριών στα ποτάμια οικοσυστήματα.

Τον περασμένο μήνα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση που έκανε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ( U.S. Geological Survey) όταν ανακάλυψε τρανσέξουαλ (intersex) ψάρια σε τρεις λεκάνες απορροής ποταμών στην Πενσυλβάνια.

Αρσενικά ψάρια με ανώριμα ωάρια,  ερμαφρόδιτα με
παραμορφώσεις γεννητικών οργάνων, βρέθηκαν  στα ποτάμια οικοσυστήματα του Delaware, Susquehanna και Ohio ποταμού.

Το USGS δήλωσε σχετικά με τα αφύσικα ευρήματα ότι,  η έκθεση σε χημικές ουσίες (χημικούς ενδοκρινείς διαταράκτες ουσιών) που διαρρέουν στα ποτάμια από διάφορες πηγές, διαταράσσουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, μιμούνται τη δράση ορμονών όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζουν τα ψάρια και προκαλούν αυτό το αφύσικο φαινόμενο.

Η Amanda Witman, εκπρόσωπος του
Pennsylvania DEP, δήλωσε ότι γίνονται δειγματοληψίες σε δύο παραπόταμους (Juniata και Swatara Creek) του ποταμού Susquehanna.

Το USGS συνέλεξε δείγματα intersex ψαριών από το 2007 έως το 2010.
Η βιολόγος ιχθυολόγος του USGS, Vicki Blazer, επικεφαλής της έρευνας, δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα, έκθεση με τα αφύσικα ευρήματα της έρευνας.
Η έρευνα του USGS αποκαλύπτει ότι, αρσενικά ψάρια είδους smallmouth bass και white sucker αποκτούν ερμαφρόδιτα χαρακτηριστικά και φέρουν ανώριμα ωάρια.
Η έρευνα κέρδισε την προσοχή επιστημόνων, περιβαλλοντολόγων και πολιτικών.

Δείγματα ψαριών συλλέχθηκαν σε πολλαπλές τοποθεσίες κατά μήκος των ποταμών, Delaware, Susquehanna και Ohio, συμπεριλαμβανομένου και του Schuylkill  (παραπόταμου του Delaware ποταμού, 30 μίλια από Trenton).
Σχεδόν όλα τα ψάρια είδους smallmouth bass και white sucker που συλλέχθηκαν από το ποτάμι Schuylkill παρουσίαζαν ερμαφροδιτισμό (έφεραν παραμορφώσεις γενετικών οργάνων)

στη φωτογραφία ένας επιστήμονας από το Pennsylvania DEP κάνει δειγματοληψία ψαριών στον παραπόταμο Buffalo Creek (Juniata County)

Όπως δήλωσε η Vicki Blazer, βιολόγος ιχθυολόγος της USGS   «οι πηγές των χημικών ενδοκρινών διαταρακτών ουσιών που μιμούνται τα οιστρογόνα είναι μάλλον πολύπλοκες χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα (όπως φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα) και απόβλητα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (όπως η κοπριά)
σημαντική πηγή ρυπαντών είναι επίσης ανθρωπογενείς επεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και  η απόρριψη στο νερό συνθετικών χημικών ουσιών που προέρχονται από πλαστικά και φαρμακευτικές χημικές ουσίες -που μιμούνται και δρουν σαν οιστρογόνα-  σαν αυτές που βρίσκονται σε χάπια ελέγχου των γεννήσεων»

Οι χημικοί ενδοκρινείς διαταράκτες ουσιών που μιμούνται τα οιστρογόνα διαταράσσουν το ο ενδοκρινικό σύστημα, που ρυθμίζει την απελευθέρωση των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα των ψαριών να αναπαραχθούν.
Η Amanda Witman, εκπρόσωπος του DEP, είπε ότι, κάποιες χημικές ενώσεις και ρυπαντές που βρέθηκαν είναι νέα είδη και οι ερευνητές πρέπει να κάνουν νέες εργαστηριακές δοκιμές για τη μέτρησή τους.
Τα αποτελέσματα θα παρέχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση των ειδών, τη διανομή και τις συγκεντρώσεις αυτών των ενώσεων.

Ο John Clark, διαχειριστής για τη διατήρηση αλιευτικών πόρων (αλιευτική πολιτική) στο Delaware Department of Environmental Protection, δήλωσε πως «αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η κύρια αιτία των μεταλλάξεων, η πρόληψη της κατάστασης είναι εφικτή»
«ερμαφρόδιτα ψάρια έχουν βρεθεί σε πολλά ποτάμια, το πρόβλημα μπορεί να προληφθεί με τη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων. Ομάδες για την οικολογία  υπενθυμίζουν  να μη ρίχνουμε αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα στην τουαλέτα, γιατί συμβάλουν στην υψηλότερη συγκέντρωση χημικών ουσιών στα λύματα »

Οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα προστασίας.

Ο Jeff Tittel, εκτελεστικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «New Jersey chapter of the Sierra Club», είπε ότι, αυτό το πρόβλημα με τα ερμαφρόδιτα ψάρια, είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, δηλαδή είναι δείκτης μεγαλύτερων προβλημάτων.
Η Sierra Club επηρεάζει τη δημόσια πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος. Έχει εργαστεί για τη ρύθμιση απόρριψης χημικών ουσιών στο New Jersey,
στις χημικές αυτές ουσίες περιλαμβάνονται τα φυτοφάρμακα και τα φάρμακα που περιέχουν συνθετικές ορμόνες. Ο Jeff Tittel λέει ότι αυτοί οι ρύποι προκαλούν τα λεγόμενα “Franken-fish” και μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τον άνθρωπο.

Το Delaware Riverkeeper Network είναι ένας σύλλογος που συνεργάζεται με το Sierra Club για να για να ενθαρρύνουν τους βουλευτές να εγκρίνουν τους κανονισμούς σχετικά με αυτές τις χημικές ουσίες.
«Κάθε είδος της ρύθμισης αυτής, είναι μια ανηφορική μάχη αυτές τις μέρες» δήλωσε ο Tracy Carluccio, αναπληρωτής πρόεδρος του Δικτύου Riverkeeper Delaware.

Σύμφωνα με την κ. Blazer βιολόγο ιχθυολόγο του USGS , δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο που καταναλώνει αυτά τα ψάρια.

«ωστόσο, όσον αφορά τα ίδια τα ψάρια, αυτές οι αλλαγές μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και να απειλήσουν τον πληθυσμό τους.
Τα ανώριμα ωάρια μέσα στο αρσενικά ψάρια δεν θα ωριμάσουν, και δεδομένου ότι οι χημικές ουσίες στο νερό μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, η διάρκεια ζωής τους είναι πιθανό να μειώνεται καθώς θα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες» είπε η Blazer.

Το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος (Pennsylvania's Department of Environmental Protection) ξεκίνησε μια πολυπαραγοντική (πολλαπλή) ανάλυση των ποταμών το 2012, όταν ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα ερμαφρόδιτα ψάρια τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες συλλέγουν και αναλύουν δείγματα νερού, ιζήματος και υδρόβιας ζωής σε θέσεις κατά μήκος των ποταμών για να διαπιστώσουν ποιες ακριβώς χημικές ουσίες επηρεάζουν τα ψάρια, τη συγκέντρωση και τη διανομή αυτών των ρυπαντών στο Delaware.

Η Amanda Witman, εκπρόσωπος του Pennsylvania DEP δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ξεκάθαρα τα αίτια των παραμορφώσεων στα ψάρια, ίχνη από μολυσματικούς παράγοντες υπάρχουν σε κάθε δείγμα που εξετάζεται, ωστόσο πρόκειται για νέους ρυπαντές (χημικές ενώσεις) που μόλις πρόσφατα αναπτύχθηκαν κατάλληλες εργαστηριακές δοκιμές για να εξεταστούν.
Το Pennsylvania DEP αναζητά τη συγκεκριμένη αιτία για τον ερμαφροδιτισμό και τις παραμορφώσεις στα ψάρια και θα συνεχίσει τις μελέτες του.
Το USGS αναζητά τρόπους για να διαχειριστεί το πρόβλημα δήλωσε η κ. Blazer και πρόσθεσε ότι η έρευνα σχετικά με το θέμα συνεχίζεται, γίνεται παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και τα πορίσματα θα δημοσιευτούν το επόμενο έτος.
πηγές 7-7-14
http://www.nj.com/mercer/index.ssf/2014/07/intersex_fish_found_in_delaware_other_rivers_a_result_of_hormone-disrupting_chemicals.html

http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/2014/07/07/intersex-fish-found-in-three-pa-rivers-dep-sampling-waterways/

http://www.usgs.gov/newsroom/article.asp?ID=3921#.U849SuN_tIF


The article, “Reproductive Health Indicators of Fish from Pennsylvania Watersheds: Associations with Chemicals of Emerging Concern,” by V.S. Blazer, D.D. Iwanowicz, H.L. Walsh, A.J. Sperry, L.R. Iwanowicz, D.A. Alvarez, R.A. Brightbill, G. Smith, W.T. Foreman, and R. Manning is available in Environmental Monitoring and Assessment online.


 We discovered altered sex ratios (more females than males), production of female proteins by males, and the presence of intersex gonads. In this study, intersex means the production of sperm and eggs in the same reproductive organ. Furthermore, we observed contraceptive-like effects in both males and females.
 http://cumuseum.colorado.edu/exhibits/objects/white-suckers-boulder-creek

Δεν υπάρχουν σχόλια: