Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΜΟΤΙΒΟ στο ΒΟΛΒΟ των ΜΑΤΙΩΝ από ΑΕΡΟΣΑΚΟ
ΗΠΑ, Μίσιγκαν, σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα , μια 17χρονη υπέστη σοβαρό τραυματισμό των ματιών της από τον αερόσακο που άνοιξε απότομα.
ο αερόσακος ενεργοποιήθηκε τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβε να κλείσει τα μάτια της.
κατά τη στιγμή του ατυχήματος, η έφηβη φορούσε ζώνη ασφαλείας και καθόταν στο πίσω κάθισμα. Η κοπέλα δεν υπέστη άλλους τραυματισμούς αλλά παραπονέθηκε ότι είχε θολή όραση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Οι γιατροί αξιολόγησαν την όρασή της.  Σύμφωνα με μια μελέτη στο The New England Journal of Medicine , διαπιστώθηκε ότι η οπτική της οξύτητα
(visual acuity) ήταν 20/20 στον δεξιό οφθαλμό και 20/25 στο αριστερό.
Στη συνέχεια, τοποθέτησαν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία μέσα στον κερατοειδή χιτώνα της, προκειμένου να δουν τα μάτια μέσα από ένα μπλε φίλτρο. (Fluorescein staining of the cornea viewed under illumination through a cobalt blue filter)
Όταν κοίταξαν στη μεγεθυμένη εικόνα των ματιών της, διαπίστωσαν ότι στην επιφάνεια του κερατοειδούς υπήρχε ένα πολύ ασυνήθιστο αποτύπωμα που δημιουργήθηκε από το νάιλον κάλυμμα του αερόσακου. Το διακοσμητικό μοτίβο του αερόσακου (nylon mesh pattern of the airbag cover) είχε αποτυπωθεί και στα δύο μάτια της.
το αριστερό μάτι του κοριτσιού υπέστη επίσης μια εκδορά του κερατοειδούς.
Ευτυχώς, της χορηγήθηκε ερυθρομυκίνη (erythromuycin) αλοιφή και μετά από δύο εβδομάδες το πρόβλημα υποχώρησε.
Ο Δρ Jonathan Trobe, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο του Michigan, είπε στο Live Science
«Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο αερόσακος άνοιξε τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβε να κλείσει τα μάτια της.»
Η Blaze ανέφερε ότι η General Motors προσφάτως έκανε ανάκληση 33.000 αυτοκινήτων Chevrolet Cruze εξαιτίας πιθανώς ελαττωματικών αερόσακων, μετά το περιστατικό τύφλωσης μιας γυναίκας, στο ένα μάτι της, από ελαττωματική λειτουργία του αερόσακου.
Άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων με αερόσακους που παρέχονται από Takata - Honda, Mazda και Nissan – εξέδωσαν επίσης ανακλήσεις για δυνητικά επικίνδυνους –με πιθανότητα έκρηξης- αερόσακων.
Οι αερόσακοι βέβαια σώζουν ζωές, αλλά εάν χτυπηθείς στο πρόσωπο στα 200 mph (miles per hour ) ακόμη και με αερόσακο, μπορεί να υπάρχουν συνέπειες.
Η έφηβη κοπέλα στο Μίσιγκαν υπέστη έναν εντυπωσιακό τραυματισμό οφθαλμών όταν ο αερόσακος που άνοιξε, άφησε το διακοσμητικό μοτίβο του καμβά του, στην επιφάνεια των ματιών της. Το νάιλον ύφασμα του αερόσακου συγκρούστηκε με το βολβό των ματιών της, αποτύπωσε το μοτίβο του στο δεξί της μάτι και έσκισε την επιφάνεια του αριστερού της ματιού.
με την αγωγή που της χορήγησαν, η όρασή της αποκαταστάθηκε, αλλά υπάρχουν ατυχείς περιπτώσεις, όπου ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται από τον υποκείμενο χιτώνα του οφθαλμού ή συμβαίνει ρήξη του οφθαλμού με πρόπτωση ή απώλεια ενδοοφθαλμικού ιστού και ο ασθενής μπορεί ακόμη και να τυφλωθεί.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί των ματιών από αερόσακους είναι τελικά μάλλον ήσσονος σημασίας ενώ οι συνέπειες από τη μη χρήση του αερόσακου είναι συνήθως πολύ χειρότερες.

Απλά προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια σας πριν φουσκώνει ο αερόσακος. Έχετε συνήθως, περίπου 0,04 δευτερόλεπτα. [ New England Journal of Medicine μέσω LiveScience ]
πηγές  1-7-14
http://gizmodo.com/the-weird-pattern-on-this-girls-eyeball-came-from-an-ai-1598202135

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2677292/Girl-car-accident-left-mesh-imprint-airbag-EYEBALLS-activated-quickly-didnt-time-close-them.html


 Ryan James Fante, M.D.Jonathan D. Trobe, M.D.University of Michigan Kellogg Eye Center, Ann Arbor, MI jdtrobe@med.umich.edu
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1313137


Δεν υπάρχουν σχόλια: