Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΛΕΦΑΝΤΑ μετά από ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ στην ΙΝΔΙΑ

Λονδίνο, η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Wildlife SOS, ταξίδεψε στην Ινδία και απελευθέρωσε τον ελέφαντα Raju που κακοποιήθηκε για 50 χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα, μια δεκαμελής ομάδα κτηνιάτρων, ειδικοί της άγριας ζωής από την Wildlife SOS , 20 στελέχη τμημάτων δασοκομίας και έξι αστυνομικοί μετέβησαν στην περιοχή Uttar Pradesh της Ινδίας, όπου ζούσε αλυσοδεμένος ο ελέφαντας Raju.
Ο ελέφαντας που ζυγίζει πεντέμισι τόνους οδηγήθηκε 350 μίλια μακριά σε ασφαλή περιοχή στο κέντρο περίθαλψης για ελέφαντες που διατηρεί η Wildlife SOS στο Mathura (charity's Elephant Conservation and Care Centre at Mathura)
Η απελευθέρωσή του στις 4 ιουλίου συμπίπτει με τον εορτασμό της ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Η αποστολή για την επικίνδυνη διάσωση, πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη του σκότους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τριγύρω και το ζώο να προστατεύεται από την αποπνικτική ζέστη του ήλιου.

Η Pooja Binepal, εκπρόσωπος στο UK της οργάνωσης Wildlife SOS, περιέγραψε τη διάσωση ως «απίστευτα συναισθηματική εμπειρία» για την ομάδα.
Είπε: «ο Raju πέρασε για 50 χρόνια μια θλιβερή ζωή, αλυσοδεμένος 24 ώρες την ημέρα, μια πράξη απίστευτης σκληρότητας
»
 η κ. Binepal είπε: «Οι λαθροθήρες είτε σφάζουν τη μητέρα, είτε οδηγούν το κοπάδι των ελεφάντων σε παγίδες που είναι αρκετά μικρές για να πέσουν μόνο τα μωρά ελεφαντάκια.
Η μητέρα θρηνεί για το μωρό της για μέρες μετά την κλοπή, πρόκειται για αποκρουστικό εμπόριο

ζώων»
«οι μικροί ελέφαντες στη συνέχεια αλυσοδένονται και ξυλοκοπούνται μέχρι να σπάσει η θέλησή τους και να υποταχτούν στις εντολές του ιδιοκτήτη τους
».
«Ανακαλύψαμε ότι η υπόθεση του Raju ήταν ιδιαίτερα τραγική. Πουλήθηκε επανειλημμένα από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο, σαν εμπόρευμα, είχε έως και 27 ιδιοκτήτες,  αντιμετωπίστηκε σαν εμπόρευμα που άλλαζε χέρια κάθε δύο χρόνια »
«Μέχρι τη στιγμή που τον βρήκαμε τον Ιούλιο του 2013 ήταν σε μια αξιολύπητη κατάσταση, δεν είχε κανένα κατάλυμα για τη νύχτα, σήκωνε την προβοσκίδα του και ζητιάνευε τροφή από την αυγή μέχρι το σούρουπο από τους τουρίστες που επισκέπτονται τις περιοχές της Ινδίας.
Η διατροφή του δεν ήταν σωστή, αφού οι τουρίστες του έδιναν γλυκά είδη διατροφής και επειδή πεινούσε πολύ και ήταν εξαντλημένος άρχιζε να τρώει πλαστικά και χαρτί
»
«τα νύχια του έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα, τα πόδια του είναι γεμάτα αποστήματα και πληγές από τις αλυσίδες και τα πέλματά του έχουν ανοίξει από τη συνεχή διαβίωση και μετακίνηση σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο»
Μόλις εκδόθηκε τελικά η δικαστική εντολή, για τη δήμευση του ελέφαντα, μια ομάδα με επικεφαλής τον ιδρυτή της  Wildlife SOS, κ. Kartick Satyanarayan μετέβη στη περιοχή που ζούσε το ζώο.

Ο κ. Satyanarayan είπε: « μόλις είδαμε την απελπιστικά σκληρή και ακραία κατάσταση του ελέφαντα, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να δράσουμε το ταχύτερο δυνατό, έτσι αποφασίσαμε να αρχίσουμε τη διάσωση την ίδια μέρα»
«Οι αλυσίδες στα πόδια του είχαν ακίδες που έμπαιναν στη σάρκα του κάθε φορά που μετακινούνταν και του μάτωναν τις πληγές. Ο Raju γνώριζε μόνο τον πόνο και τη βαρβαρότητα.
ο σκληρός ιδιοκτήτης του έκοψε ακόμα και τη ουρά,  για να την πουλήσει σαν «αντικείμενο για καλή τύχη»  η εκμετάλλευση και η κακοποίηση του ζώου έπρεπε να σταματήσει
».
Ωστόσο ακόμη και το βράδυ που ξεκίνησε η αποστολή διάσωσης, ο ιδιοκτήτης του Raju, προσπάθησε να αποτρέψει τη διάσωσή του.
Ο κ. Satyanarayan είπε: « ο ιδιοκτήτης άρχισε να φωνάζει εντολές για να τρομοκρατήσει τον Raju και προσπάθησε να τον προκαλέσει. Δημιούργησε μια απίστευτα επικίνδυνη κατάσταση, καθώς ένας θυμωμένος ή φοβισμένος ελέφαντας θα μπορούσε να τσακίσει έναν άνθρωπο σαν οδοντογλυφίδα»
«Όταν αυτό απέτυχε, ο απάνθρωπος ιδιοκτήτης έβαλε μια σειρά από αλυσίδες σφιχτοδεμένες στα πόδια του ελέφαντα για να μας εμποδίσει να τον μετακινήσουμε.
αλλά δεν κάναμε πίσω, τότε δάκρυα άρχισαν να κυλούν στο πρόσωπο του Raju, μπορεί από τον πόνο που του προκλήθηκε από τις αλυσίδες, αλλά φαινόταν να διαισθάνεται ότι έρχεται μια αλλαγή στη ζωή του. Ήταν σαν να ένιωθε ελπίδα για πρώτη φορά. σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα»

«Γνωρίζαμε πως έπρεπε «ή τώρα ή ποτέ» να πάρουμε τη δραστική απόφαση να τον μεταφέρουμε, μετακινήσαμε το φορτηγό μεταφοράς πλησιέστερα και στη συνέχεια περπατήσαμε με τα πόδια περίπου 200 μέτρα. Κάθε βήμα μας ήταν γεμάτο αγωνία, αλλά έπρεπε να τον πάρουμε αλλιώς ο απάνθρωπος ιδιοκτήτης του, θα τον εξαφάνιζε για πάντα. Τον πήραμε έτσι αλυσοδεμένο και αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τα δεσμά του, μόλις πατούσε σε ασφαλές έδαφος».
«ο Raju συμμορφώθηκε με απίστευτη ηρεμία, παρά του ότι στο κάθε βήμα του οι σάρκες του σκιζόταν και πονούσε αφόρητα. ΄Ηταν σαν να ήξερε ότι θέλαμε να τον βοηθήσουμε», είπε ο κ. Satyanarayan.
τον φορτώσαμε σε ένα φορτηγό με ανοιχτή καρότσα και του δώσαμε κατασταλτικό φάρμακο, έτσι τον μεταφέραμε στο κέντρο φροντίδας για ελέφαντες που διατηρούμε στη Mathura»
«κατέβηκε από το φορτηγό και έκανε το πρώτο του βήμα προς την ελευθερία, ένα λεπτό μετά τα

μεσάνυχτα στις 4 Ιουλίου, εξαιρετικά σημαδιακή ημέρα », είπε ο κ. Satyanarayan.
«Οι άλλοι ελέφαντες στο καταφύγιο ξύπνησαν από τον ύπνο τους, καθώς βγάλαμε τον Raju και ήρθαν για να ρίξουν μια ματιά. Ήταν μια εξαιρετική στιγμή»
Δώσαμε στον Raju μπανάνες, φύλλα μπανάνας, μάνγκο, ψωμί μπισκότα και νερό προτού ο επικεφαλής της Wildlife SOS κτηνίατρος της άγριας πανίδας, Δρ Yaduraj Khadpekar αρχίσει την επίπονη διαδικασία για να αφαιρέσει τις αλυσίδες από τα πόδια του.  
Ο κτηνίατρος με δύο βοηθούς χρειάστηκαν 45 λεπτά για να απομακρύνουν τις αλυσίδες του Raju που εμπόδιζαν τη μετακίνησή του και του προκαλούσαν αφόρητο πόνο, αν κάποιος προσπαθούσε να τον πάρει
».
«όλοι μας είχαμε δάκρυα στα μάτια μέχρι
να αφαιρεθεί και η τελευταία αλυσίδα  από τα πόδια του ελέφαντα και να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελευθερία»
«όλη η ομάδα είχε εξαντληθεί, αλλά ήταν απίστευτα συνεπαρμένη, καθώς ο Raju είχε υποστεί αδιανόητη κακοποίηση και έφερε βαριά τραύματα εδώ και πολύ καιρό, είχε χτυπηθεί άσχημα και η θέλησή του έχει σπάσει»
στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο, Raju έλαβε επείγουσα ιατρική φροντίδα για τις πληγές του, καθώς επίσης ένα σωστό μπάνιο και φαγητό.

«Θα είναι μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης, αλλά εμείς θα του διδάξουμε ότι οι άνθρωποι δεν σημαίνουν πόνο και βαρβαρότητα, αλλά πρόκειται να πάρει χρόνο», είπε ο κ. Satyanarayan.
«Όταν είναι έτοιμος, θα ενταχθεί αρχικά με δύο ελέφαντες συντρόφους που ονομάζονται Rajesh και Bhola, και κάποτε υπέστησαν επίσης αδιανόητη σκληρότητα
».
«οι δύο του σύντροφοι έχουν πλέον ενταχθεί φυσιολογικά και ο Raju αφού συνέλθει, θα διδαχτεί από αυτούς πώς να ζει, πριν να ενταχθεί στον υπόλοιπο πληθυσμό των ελεφάντων –ανάμεσά τους πέντε θηλυκές ελεφαντίνες που φλερτάρουν- για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του»
«τώρα δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του την ελευθερία και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα ασφαλές καταφύγιο, με αξιοπρέπεια, χωρίς ταλαιπωρία και πόνο»
Η φιλοζωική οργάνωση Wildlife SOS έχει αρχίσει μια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν £ 10.000 που θα βοηθήσουν τον Raju να ξεκινήσει τη νέα του ζωή σε ένα νέο περιβάλλον, μαζί με την υπόλοιπη θετή του οικογένεια.

πηγή  7-7-14

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2682388/Incredible-sight-elephant-cried-Raju-held-chains-beaten-abused-fifty-years-day-released-tears-rolled-face.html

οι ελέφαντες είναι μαγευτικά και εξαιρετικά ευφυή ζώα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν συναισθήματα θλίψης και έτσι μπορούμε να φανταστούμε τι σήμαιναν για τον Raju, τα βασανιστήρια που πέρασε εδώ και μισό αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: