Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

ο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ στη ΣΙΒΗΡΙΑ είναι ΕΡΓΟ της ΜΗΤΕΡΑΣ ΦΥΣΗΣ?


ΣΙΒΗΡΙΑ, η ανακάλυψη ενός μυστηριώδη κρατήρα στη χερσόνησο Γιαμάλ προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες για τη δημιουργία του.
(όπως ότι προκλήθηκε από πύραυλο που ξέφυγε από την πορεία του, ίσως από μετεωρίτη ή 

από εξωγήινη επίσκεψη, ενώ περιβαλλοντολόγοι αναφέρθηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην απελευθέρωση ενός εκρηκτικού κοκτέιλ αερίων που δημιούργησε τον κρατήρα)
[ η χερσόνησος Γιαμάλ -Yamal Peninsula (a large parcel of land jutting out into the Kara Sea above the Arctic Circle)- βρίσκεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτόνομη περιφέρεια Yamal-Nenets Autonomous Okrug  στην πόλη Tyumen της Ρωσίας]

Στη γλώσσα των ιθαγενών κατοίκων Nenets της περιοχής, η λέξη «Yamal» σημαίνει Τέλος του Κόσμου "End of the Land"

Επιστημονική ερευνητική αποστολή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων (Russia's Emergencies Ministry ) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Russian Academy of Sciences) μετέβη στην περιοχή για να μελετήσει τα αίτια σχηματισμού του κρατήρα και αν αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. 
Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών σχεδιάζει να λάβει δείγματα του εδάφους, του αέρα και του νερού από την περιοχή, με MI-8 ελικόπτερα (η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει αρκετά ελικόπτερα)
Οι ειδικοί της ομάδας αποστολής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και εργάζονται τώρα με δορυφορικές εικόνες για να καθορίσουν τη στιγμή που σχηματίστηκε ο κρατήρας.

Ο κρατήρας έχει βάθος 70 μέτρα, στον πυθμένα του υπάρχει μια παγωμένη λίμνη και στα μόνιμα παγωμένα «permafrost» τοιχώματά του κυλάει νερό που τα διαβρώνει.

Ο Andrey Plekhanov, ερευνητής του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικής Έρευνας (Senior Researcher at the State Scientific Centre of Arctic Research), δήλωσε πως «ο κρατήρας έχει περισσότερο οβάλ παρά κυκλικό σχήμα, αυτό κάνει δύσκολο τον υπολογισμό της ακριβής διαμέτρου του»

Εκτιμάται ότι η διάμετρος είναι περίπου 30 μέτρα, ωστόσο εάν η διάμετρος μετρηθεί μαζί με την εκτίναξη του εδάφους που υπάρχει ολόγυρα (το λεγόμενο parapet) τότε φτάνει μέχρι εξήντα μέτρα.
είναι σίγουρο ότι το χώμα που περιβάλλει τον κρατήρα εκτινάχθηκε από το εσωτερικό του από εσωτερικές πιέσεις και όχι από εξωτερικές δυνάμεις.
Η ακριβής θέση του τρομακτικού κρατήρα είναι μόλις 30 χιλιόμετρα από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Bovanenkovo.

Όλη η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας (η χερσόνησος Yamal στην Yamal-Nenets Autonomous Okrug ) για τον καίριο ρόλο της Ρωσίας στην αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Ο κρατήρας είναι γεμάτος με πάγο κατά περίπου 80%, πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί πριν από δύο χρόνια (το 2012) αλλά κανείς δεν ξέρει πώς.

Η Anna Kurchatova.του υπο-Αρκτικού κέντρου επιστημονικών ερευνών ( Sub-Arctic Scientific Research Center's) διατύπωσε τη θεωρία για την εκρηκτική ανάφλεξη του υπόγειου φυσικού αερίου.

Η αιτία για αυτή τη θεωρία είναι ότι κάποτε την Εποχή των Παγετώνων (περίπου πριν από 10.000 χρόνια) η περιοχή ήταν καλυμμένη από τη θάλασσα.
το αέριο που ήταν συσσωρευμένο και ελευθερώθηκε από την άμμο και το νερό του μόνιμα παγωμένου εδάφους «permafrost»(ο πάγος έλιωσε λόγω θερμοκρασίας) αναμίχθηκε με το αλάτι του υπεδάφους (του αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα 10.000 ετών) και έγινε η έκρηξη.

Ωστόσο η ομάδα των επιστημόνων τονίζει πως ο κρατήρας σχηματίστηκε από εσωτερικές –και όχι εξωτερικές ανθρωπογενείς- δυνάμεις, με εκτίναξη μάζας και όχι με έκρηξη, δηλαδή δεν υπήρχε θερμότητα…
οι ειδικοί υπενθυμίζουν μια θεωρία που διατυπώθηκε από τους επιστήμονες τους τη δεκαετία του 1980, για το σχηματισμό των λιμνών της Yamal –από τη φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο «permafrost»
Η θεωρία έμεινε ξεχασμένη για πολλά χρόνια, ωστόσο αυτού του είδους οι διεργασίες πραγματοποιήθηκαν πριν από 8.000 χρόνια και ίσως σήμερα επαναλαμβάνονται.
εάν αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί, μπορούμε να πούμε ότι παρακολουθούμε μια μοναδική φυσική διαδικασία της μητέρας Γης που διαμόρφωσε το ασυνήθιστο τοπίο της χερσονήσου Yamal.

Κοντά στον κρατήρα δεν υπήρχε κανέναν ίχνος ανθρωπογενούς δράσης ούτε ανθρώπινης παρουσίας, εκτός από ελάχιστα ίχνη ελκήθρου και φυσικά ίχνη ταράνδων.
«εάν ήταν ανθρωπογενή τα αίτια της εκτίναξης και συνδέονται με την άντληση του φυσικού αερίου, το φαινόμενο του κρατήρα θα είχε συμβεί πιο κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου» δήλωσε ο Andrey Plekhanov στο Siberian Times. «Αλλά το κοίτασμα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά, οι εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο θα μας ενημέρωναν αμέσως εάν έβλεπαν κάτι ασύνηθες»
«δεν υπάρχει κανένα μυστήριο εδώ, είναι απλά διαδικασία της Μητέρας Φύσης με τις εσωτερικές πιέσεις και τις αλλαγές θερμοκρασίας»
Παρόλα αυτά, ο Andrey Plekhanov είπε «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν έχω πάει στην Yamal πολλές φορές».

Η ερευνήτρια Marina Leibman, (Senior Researcher at the Earth's Cryosphere Institute of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences) είπε σχετικά με το μέλλον του κρατήρα…αν η ροή νερού ενταθεί –για παράδειγμα λόγω του ζεστού Ιουλίου- τότε δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να παγώσει. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό νέας λίμνης.

Ο Vladimir Pushkarev, διευθυντής του κρατικού Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικής Έρευνας (Director of the Russian State Scientific Center of the Arctic Research) δήλωσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος και υπάρχει ανάγκη για να συνεχιστούν οι επιστημονικές εργασίες στην περιοχή, για το λόγο αυτό συζητιούνται οι καλύτεροι τρόποι για την εξερεύνηση της περιοχής.

Πηγή 17-7-14
http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/first-pictures-from-inside-the-crater-at-the-end-of-the-world/
http://rt.com/news/173128-siberia-giant-crater-mystery/

Δεν υπάρχουν σχόλια: