Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

ΑΤΟΜΑ με ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ προσλαμβάνονται σε ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Νορβηγία, ΄Οσλο, ο Christian Enger Gimsø, part-time teacher στο BI Norwegian Business School, παρουσίασε τη νέα του έρευνα (doctoral project) που δείχνει ότι,
πολλοί διευθυντές που προσλαμβάνονται σε κορυφαίες θέσεις απασχόλησης, πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας.
Η μελέτη εξετάζει πως
αξιολογούνται οι υποψήφιοι με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, στις συνεντεύξεις για τις ηγετικές τους ικανότητες και τους λόγους για τους οποίους επιλέγονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.200 άτομα που υπέβαλαν αίτηση για εκπαίδευση σαν ηγετικά στελέχη στις ένοπλες Νορβηγικές δυνάμεις ( Norwegian armed forces officer schools)
Οι υποψήφιοι έδωσαν συνέντευξη και συμπλήρωσαν το τεστ προσωπικότητας για τη μέτρηση ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών.
Διαπιστώθηκε ότι, εκείνοι που έχουν υψηλό σκορ για ναρκισσισμό, είναι ιδιαίτερα καλοί στις συνεντεύξεις, έτσι εντυπωσιάζουν και πιθανόν επιλέγονται ως δόκιμοι αξιωματικοί.
Ωστόσο η ιδιοτελής φύση τους, δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα να γίνουν οι καλύτεροι ηγέτες.
Παρουσιάζονται γεμάτοι αυτοπεποίθηση και έτοιμοι να αναλάβουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτές είναι ιδιότητες που βοηθούν μόνο για τον εντυπωσιασμό στις συνεντεύξεις.


Ο Enger Gimsø είπε πως  «οι ηγέτες που έχουν υψηλό σκορ ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών (δυνητικά παρουσιάζουν ναρκισσιστικές διαταραχές προσωπικότητας) δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες, ενδιαφέρονται μόνο για κυριαρχία, αναγνώριση, δύναμη και θαυμασμό και εκμεταλλεύονται χωρίς δεύτερη σκέψη τους άλλους,  για να πετύχουν τους στόχους τους»
«Οι ηγέτες με ναρκισσιστικές διαταραχές προσωπικότητας, ενδιαφέρονται για θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν την πείνα τους για εξουσία και δύναμη. Δείχνουν υπεροψία, έχουν τη δική τους ατζέντα και δεν σκέφτονται καθόλου τους ανθρώπους γύρω τους.
είναι ιδιαίτερα καλοί στις συνεντεύξεις, φαίνονται δυναμικοί, έτοιμοι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, έχουν αυτοπεποίθηση και είναι ικανοί για πετυχημένες διαπραγματεύσεις
».

Αλλά υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του ναρκισσιστή. Ο Enger Gimsø ανέπτυξε τέσσερεις πρακτικές που συστήνονται για το διαχωρισμό των υποψηφίων στους καλούς, ταλαντούχους δυνητικά αποτελεσματικούς ηγέτες, από αυτούς που έχουν ανεπτυγμένα ανεπιθύμητα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα στη συνέντευξη εργασίας.
Η συνέντευξη πρέπει να είναι καλά δομημένη όσον αφορά τον τρόπο που διατυπώνονται τα ερωτήματα αλλά και το πώς αξιολογούνται οι απαντήσεις.
να μην εξετάζονται μόνο οι επιθυμητές ιδιότητες (οι προσδοκώμενες ικανότητες) αλλά να αναζητούνται και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (το σκοτεινό κομμάτι της προσωπικότητας)
όταν προσλαμβάνονται να ελέγχονται οι αναφορές για την επιθυμητή απόδοση, όχι μόνο του

επιβλέποντα αλλά να γίνεται διαβούλευση με συναδέλφους και υφισταμένους.
πηγές 1-7-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2677236/Bosses-really-narcissists-Research-finds-managers-recruited-jobs-suffer-personality-disorder.html#ixzz36TketE8d 

 
 A dissertation submitted to BI Norwegian Business School

for the degree of PhD
 PhD specialization: Leadership and Organizational Behavior
 
BI Norwegian Business School
N-0442 Oslo, www.bi.no


http://www.bi.edu/bizreview/articles/narcissists-picked-as-leaders/

Δεν υπάρχουν σχόλια: