Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ…


« Τον πρώτο λόγο στο θέμα των κατεχομένων περιουσιών πρέπει να τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης…», είπε ο Άντρος Κυπριανού στους εκτοπισμένους Κοινοτάρχες σε συνάντηση μαζί τους. Επίσης η Εφημερίδα Χαραυγή στην έκδοσή της 28.4.2011, αναπαράγει τη δήλωση Κυπριανού κάτω από τον τίτλο, « Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα του Ιδιοκτήτη περιουσίας στα κατεχόμενα…»

Λυπούμαστε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι τα γεγονότα δεν είναι έτσι.

Η μεταλλαγή της επιστροφής των προσφύγων σε «περιουσιακό», θέμα που συζητείται στις απευθείας συνομιλίες, καθώς και οι προτάσεις που ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε στις απευθείας συνομιλίες και αφορούν τις περιουσίες, διαψεύδουν τόσο τον κ. Άντρο Κυπριανού όσο και τη Χαραυγή.

Με βάση τις προτάσεις Χριστόφια, ο νόμιμος ιδιοκτήτης δεν έχει καθόλου τον πρώτο λόγο και η περιουσία του πρόσφυγα τίθεται ακριβώς υπό διαπραγμάτευση από τη στιγμή που τίθενται και συζητούνται κριτήρια και κατηγοριοποιήσεις περιουσιών. Η περιουσία τίθεται υπό διαπραγμάτευση από τη στιγμή που ο πρόσφυγας ιδιοκτήτης, με βάση τις προτάσεις Χριστόφια, θα υποχρεώνεται να υποβάλει αίτηση και να πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρόσφυγας ιδιοκτήτης και να υποβάλει άλλη αίτηση μετά,με την οποία να ζητεί να επιστρέψει και να επανεγκατασταθεί στην περιουσία του και η αίτησή του θα κριθεί από Επιτροπή του κατακτητή και των συνοδοιπόρων του. Προτάσεις με τέτοιο περιεχόμενο παραβιάζουν και σημαντικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως το 3212 της Γενικής Συνέλευσης και το 365 του Συμβουλίου Ασφαλείας που επικυρώνει το πρώτο. Με τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν έχει πρώτο λόγο στην περιουσία του ο πρόσφυγας αλλά και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία γίνεται όνειρο απατηλό.

Ο Διεθνής νόμος και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν κάνουν αναφορά ούτε για πρώτο ούτε για δεύτερο λόγο στην περιουσία, αλλά ρητά και απόλυτα αναγνωρίζουν απόλυτη κυριότητα στην ιδιοκτησία , πράγμα που δεν επιτρέπει την κατάθεση προτάσεων όπως αυτές που κατέθεσε και συζητεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Με δεδομένο το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να συζητεί ΜΟΝΟ τους πρακτικούς τρόπους εκκένωσης των κατεχομένων περιουσιών από τους σημερινούς σφετεριστές, ( και όχι χρήστες), και όχι να προσπαθεί να βολέψει τη Λειτουργία Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας πάνω στις περιουσίες μας.

Φτάνει πια. Οι πρόσφυγες δεν είναι για περιπαίξιμο και απαιτούμε σεβασμό διότι το πράγμα έχει παραγίνει.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: