Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΓΙΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Εφ Νέτγκαζέτε 21-7-2011

O Μπαγίς επισκέφτηκε ορθόδοξη εκκλησία των Ρωμιών

Ο υπουργός Επικρατείας και Αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς δήλωσε πως « Σε κάθε συγκέντρωση τίθεται το θέμα να ανοίξει μια θεολογική σχολή στην Τουρκία και ειδικότερα η δραστηριοποιούμενη για πολλά χρόνια παλιότερα θεολογική σχολή της Χάλκης. Το θέμα αυτό το μελετάμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ο Μπαγίς επισκέφτηκε τον ορθόδοξο ναό των Ρωμιών της Αγίας Ευφημίας και συνομίλησε με τον πρόεδρο του ιδρύματος της εκκλησίας Γιώργο Στεφανόπουλο και με τους άλλους διοικούντες.

Ο Μπαγίς ευχήθηκε για την γιορτή των Ορθοδόξων το Πάσχα, και είπε πως πλέον στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα μέσα στο οποίο ο καθένας σέβεται τις αξίες του άλλου. Ο Μπαγίς σχετικά με το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης ανέφερε πως υπάρχουνε βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και από την Τουρκία και από την Ελλάδα. Ο Στεφανόπουλος ανέφερε πως οι μειονότητες την τελευταία περίοδο ζούνε ως ίσοι πολίτες και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τα βήματα που έχουνε γίνει. Ο Εγεμέν Μπαγίς μετά την συνομιλία παρακολούθησε για κάποιο διάστημα την λειτουργία στην εκκλησία. Στην έξοδο απαντώντας ο Μπαγίς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την θεολογική σχολή της Χάλκης, ανέφερε πως πραγματοποίησε την επίσκεψη με την ευκαιρία της γιορτής του Πάσχα, και πως αισθάνεται ικανοποίηση βλέποντας ομάδες με διαφορετική πίστη να μπορούνε να εκφράζουν ελεύθερα ως ίσοι έναντι του συντάγματος την πίστη τους και τις αξίες τους.

Ο Μπαγίς δήλωσε τα εξής : ¨ Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 2.800 Ρωμιούς πολίτες μας. Οι πολίτες μας αυτοί έχουν ανάγκη από θρησκευτικούς λειτουργούς θεολογικά καταρτισμένους. Έχουν ανάγκη από εκπαιδευμένους θρησκευτικούς λειτουργούς για να βαφτίζουν τα παιδιά όταν γεννιούνται και για να κάνουν τις κηδείες. Σε κάθε συγκέντρωση τίθεται το θέμα να ανοίξει μια θεολογική σχολή στην Τουρκία και ειδικότερα η δραστηριοποιούμενη για πολλά χρόνια παλιότερα θεολογική σχολή της Χάλκης. Το θέμα αυτό το μελετάμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η θεολογική σχολή της Χάλκης δεν έκλεισε ούτε με απόφαση της δικής μας διακυβέρνησης ούτε με κάποια από τις παλιότερες. Η σχολή έκλεισε με απόφαση δικαστηρίου. Μετά από την απόφαση εκείνου του δικαστηρίου έχουν γίνει μια σειρά από αλλαγές στους νόμους, μια σειρά από αλλαγές στο σύνταγμα, και μια σειρά από τροποποιήσεις. Αξιολογούμε τώρα σε ποιο σημείο είναι αυτές οι αλλαγές. Εργαζόμαστε για την ανεύρεση μις φόρμουλας που θα μπορέσει να παράσχει στους Ρωμιούς πολίτες μας θρησκευτικούς λειτουργούς που θα εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και θα ηγούνται στις λειτουργίες τους. Για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με το πατριαρχείο και τους άλλους φορείς¨

Ο Μπαγίς ανέφερε πως τα βήματα που σχετίζονται με τις ανάγκες των Ρωμιών πολιτών δεν θα μπορούσαν να είναι μέσα σε αμοιβαιότητα και είπε : ¨Όταν στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα νεκροταφείο και ούτε ένα τζαμί για τους Μουσουλμάνους, το να το θέσουμε εμείς αυτό ως προϋπόθεση δεν θα ήταν μια σωστή προσέγγιση. Για αυτό εμείς δεν κάνουμε λόγο για ¨αμοιβαιότητα¨. Φυσικά όμως πιστεύουμε πως τα ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης από τις δύο κυβερνήσεις θα συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πολύ διαφορετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις δύο χώρες.¨

Ο Μπαγίς ανέφερε πως υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, θύμισε την δυσκολία χρήσης του όρου ¨Τουρκικός¨ που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, και πως η έλλειψη ενός τζαμιού στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τους Τουρκομουσουλμάνους που ζούνε εκεί, αλλά και τους μουσουλμάνους που πάνε εκεί σαν τουρίστες.

Σχόλιο : Το μήνυμα από την Τουρκία είναι δηλαδή να μας δώσουν μια κότα, να πάρουν το βόδι. Ε, όποιος θέλει προσχωρά σε τέτοιου είδους συναλλαγές….

tourkikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: