Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γνωρίζουν τις κινήσεις μας μέσω ιντερνετ και κινητών τηλεφώνων, μας ψυχογραφούν!

Με κινούµενη ωρολογιακή βόµβα που απειλεί νατινάξει στον αέρα την ασφάλεια των χρηστών τους παροµοιάζουν οι ειδικοί τακινητά τηλέφωνα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα smartphones,εξαιρετικά δηµοφιλή στην Ελλάδα µε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, είναι «διάτρητα» όταν συνδέονται στο Ιντερνετ από δηµόσιο ασύρµατο δίκτυο.
Αυτό κατέδειξε έρευνα ειδικών στην ασφάλεια του Διαδικτύου, που έκαναν δοκιµές για λογαριασµό της βρετανικής εφηµερίδας «The Guardian», διαπιστώνοντας ότιοι επιτήδειοι µπορούν να υποκλέψουν πανεύκολα τα προσωπικά δεδοµένα των χρηστών και να τους χρεώσουν µε υπέρογκα ποσά κάνοντας onlineαγορές εν αγνοία τους.
Με τη βοήθεια εθελοντών, οι ερευνητές έκαναν ένα πείραµα παρακολουθώντας δεκάδες έξυπνα κινητά τηλέφωνα που έµπαιναν στο Διαδίκτυο µέσω κοινόχρηστων σηµείων (Wi-Fi hotspots) στη Βρετανία. Κατάφεραν να υποκλέψουν τα ονόµατα των κατόχων, τους κωδικούς πρόσβασης, ακόµη και τα γραπτά τους µηνύµατα. Είναι εντυπωσιακό ότι, σε ορισµένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες συλλέχθηκαν ακόµη και όταν οι χρήστες είχαν το τηλέφωνο στην τσέπη τους και δεν το χρησιµοποιούσαν.

Η B.T., ο µεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Βρετανία, που διαθέτει δυόµισι εκατ. Wi-Fi hotspots σε πέντε εκατ. συνδροµητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, παραδέχθηκε ότι γνώριζε αυτή την «ευπάθεια» επί χρόνια. Διαβεβαίωσε πως οι τεχνικοί της προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβληµα, αλλά δεν δεσµεύτηκε για το πότε θα γίνει αυτό, ούτε εξήγησε γιατί απέκρυψε από τους συνδροµητές της το γεγονός.

ΟΙ ΑΠΑΤΕΏΝΕΣ βάζουν χέρι στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, χρησιµοποιώντας εξοπλισµό που κοστίζει µόνο 55 ευρώ. Χάρη σε ένα λογισµικό που κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο, δηµιουργούν πλαστές πύλες δικτύου (gateways) από τις οποίες συνδέονται οι χρήστες νοµίζοντας ότι πρόκειται για αξιόπιστο δίκτυο.Μόλις το τηλέφωνο συνδεθεί, οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό γίνονται ορατές στους επιτήδειους, που µπορούν να σπάσουν και τα κρυπτογραφηµένα δεδοµένα.

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις στα smartphones και τον παγκόσµιο ιστό
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ τους κατόχους smartphones να απενεργοποιούν τη λειτουργία ασύρµατου Ιντερνετ (Wi-Fi) και να µη σερφάρουν ποτέ από µη ασφαλείς τοποθεσίες. «Μέχρι να γίνουν βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια, θα συµβούλευα τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν χρησιµοποιούν µη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi σε δηµόσιο χώρο», δήλωσε ο Στιούαρτ Χάιντ, επικεφαλής του βρετανικού Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος.

Σύµφωνα µε την εταιρεία λογισµικού ασφαλείας Symantec, οι επιθέσεις στον παγκόσµιο ιστό αυξήθηκαν κατά 93% το 2010 σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Ταυτόχρονα, ο αριθµός του κακόβουλου λογισµικού (malware) που εγκαταστάθηκε στα κινητά τηλέφωνα σηµείωσε αύξηση κατά 46% την ίδια περίοδο, όπωςκαταδεικνύει πρόσφατη έκθεση της εταιρείας λογισµικού ασφαλείας McAfee.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Εκατοµµύρια άνθρωποι που χρησιµοποιούν σύνδεση Wi-Fi σε κοινόχρηστους χώρους είναι δυνητικά εκτεθειµένοι. Εφόσον οι εγκληµατίες είναι σε θέση να συλλέξουν ονόµατα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης από τις ιστοσελίδεςπου επισκέπτονται,θα µπορούσαν να τους κάνουνµεγάλη ζηµιά», τόνισε ο καθηγητής του London School of Economics, Πίτερ Σόµερ, ο οποίος ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στο στόχαστρο και τα δηµοφιλή iPhones
Μεταξύ των τηλεφώνων που παραβιάστηκαν είναι και τα iPhones της Apple, τα δηµοφιλέστερα έξυπνα κινητά της αγοράς, µε πάνω από 108 εκατ. πωλήσεις παγκοσµίως. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το θέµα, µία µόλις εβδοµάδα µετά την αποκάλυψη ότι το iPad και το iPhone καταγράφουν και αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία τις κινήσεις των κατόχων τους

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Απενεργοποιήστε τη λειτουργία ασύρµατου Ιντερνετ (Wi-Fi) στο κινητό σας. Σερφάρετε µόνο από σηµεία που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Χρήση του Wi-Fi σε οποιοδήποτε άλλο σηµείο (καφετέρια, αεροδρόµιο, σιδηροδροµικός σταθµός κ.λπ.) ενέχει µεγάλο ρίσκο.

Χρησιµοποιείτε µόνο τις εγκεκριµένες υπηρεσίες online αγορών (app stores) για κατέβασµα και εγκατάσταση εφαρµογών.
Προσαρµόστε τις ρυθµίσεις για τις εφαρµογές στο κινητό σας, ώστε να αποτρέπεται η εγκατάσταση κακόβουλων apps.
Εγκαταστήστε ένα πρόγραµµα εντοπισµού κακόβουλου λογισµικού και ιών (antivirus) στο τηλέφωνό σας. Τα περισσότερα από αυτά διατίθενται δωρεάν στο Ιντερνετ.

Μην επισκέπτεστε ποτέ συνδέσµους που δεν εµπιστεύεστε, µην ανοίγετε ύποπτα συνηµµένα αρχεία σε e-mails και µη γνωστοποιείτε σε κανέναν τα προσωπικά σας στοιχεία (κωδικούς πρόσβασης, αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών κ.λπ.).

ΠΗΓΗ

ellinonea

Δεν υπάρχουν σχόλια: