Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Cyber Storm 3: Στρατιωτική άσκηση στο διαδίκτυο

Για τρίτη φορά πρόκειται να πραγματοποιηθεί η άσκηση Cyber Storm, μια άσκηση που στόχο έχει την άμυνα των κρατών σε οργανωμένες διαδικτυακές επιθέσεις. Αυτή την φορά θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Ουγγαρία.

Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2006 και τον Μάρτιο του 2008. Η Cyber Storm 1 (2006) είχε σαν σενάριο την κατάρρευση, μετά από διαδικτυακή επίθεση, των πληροφορικών συστημάτων στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Ουάσιγκτον όπως επίσης και όλων των συστημάτων στα λιμάνια της Νέας Υόρκης. Την ίδια στιγμή δημοσιεύουν πολλά blogs και πρακτορεία ειδήσεων σημαντικές και ευαίσθητες πληροφορίες. Στην Cyber Storm 2 χρησιμοποίησε ο εχθρός μεταξύ άλλων έναν ιο για να καταλάβει τα συστήματα του Πεντάγωνου και από εκεί να προσβάλει τα συστήματα πολλών άλλων κρατών σε όλο τον κόσμο.

Για την Cyber Storm 3 δεν έχει γίνει γνωστό το σενάριο αλλά ο στόχος πρόκειται να είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα στην συνεργασία και τον συντονισμό των κρατών για την αντιμετώπιση μιας απειλής. Εντύπωση κάνει πως δύο από τις τρεις χώρες που έντονα ασχολούνται με τον διαδικτυακό πόλεμο δεν θα συμμετέχουν. Συγκεκριμένα η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν προσκληθεί. Η τρίτη χώρα, που είναι οι ΗΠΑ, είχε πραγματοποιήσει διαδικτυακές επιθέσεις κατά την επίθεση στο Ιρακ.

Η άσκηση είναι μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του DHS (Department of Homeland Security) και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο ασφάλειας πληροφορικών συστημάτων NCCIC (National Cybersecurity and Communications Integration Center).

Μετά το περιστατικό στην Εσθονία την άνοιξη του 2007, όταν εξελίχθηκε μια μαζική επίθεση στην χώρα μέσα από το διαδίκτυο σε συνδυασμό με βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τάλιν, οδηγήθηκε η χώρα στο να διακόψει κάθε επαφή με το διαδίκτυο, αποκλείοντας όλα τα συστήματα από το διαδικτυακό περιβάλλον. Αυτό έχει προβληματίσει πολλές κυβερνήσεις που βλέπουν πως οι επιθέσεις των hacker που παραδοσιακά έχουν μεμονωμένα θύματα και αποσκοπούν συνήθως σε εγκληματικές ενέργειες τώρα μπορούν να είναι συντονισμένες και μαζικές, δίνοντας μια καινούργια διάσταση στην έννοια "πόλεμος".(
πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: