Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αμερικανικό μαγειρείο για το όνομα των Σκοπίων

Του Θανάση Τσίτσα

Εισήγηση προς την αμερικανική διπλωματία, να κινηθεί ώστε τα Σκόπια να αποδεχθούν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Vardar Macedonia) και η Ελλάδα να αποδεχθεί την εθνική ταυτότητα και γλώσσα της πλειονότητας του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, παρουσίασε σε έκθεσή του το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Την έκθεση δημοσίευσε η «Εδρα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» του CSIS στην Ουάσιγκτον με την υπογραφή του διευθυντή της Γιάνους Μπουγκάλσκι.

Ειδικότερα στο κεφάλαιο ΠΓΔΜ, για το αμερικανικό Ινστιτούτο, από τις τρεις ψυχρές επιλογές (αδιέξοδο, πίεση στην Ελλάδα και αλλαγή ονομασίας) προκρίνεται η τελευταία, για το λόγο ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει λιγότερο Ελλάδα, Σκόπια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν την παρακάτω προσέγγιση:

«Τα Σκόπια πρέπει δημόσια να δηλώσουν την ετοιμότητά τους να αποδεχθούν την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, είτε είναι αυτή "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" είτε είναι "Μακεδονία του Βαρδάρη". Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις.

»Η Αθήνα με τη σειρά της πρέπει να ανταποκριθεί αποδεχόμενη την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα της πλειονότητας του πληθυσμού του βόρειου γείτονά της ως Σλαβομακεδόνες και να αποδεχθεί τη διαβεβαίωση ότι η χρήση του ονόματος δεν θα υποδηλώνει αποκλειστικότητα, ιστορική ή εδαφική διεκδίκηση».

Πηγή: Ελευθεροτυπία
macedoniahellenicland.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: