Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με πολιτική χορηγιών

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην οδό Ρηγίλλης, στην Αθήνα, προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον από το 1996, όταν η είδηση της ανακάλυψής του, έκανε το γύρο του κόσμου. Το Λύκειο του Αριστοτέλη ήρθε στο φως το 1996, στη διάρκεια ανασκαφών για την ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα της Παλαίστρας του Λυκείου, της «Περιπατητικής σχολής», που ίδρυσε το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης.
Η ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη (ώστε να ενοποιηθεί με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, 36 στρεμμάτων στην Αθήνα), γίνεται με υποσχέσεις, ανακοινώσεις, ερωτήσεις βουλευτών και μελέτες.

Τον Απρίλη του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός πολιτισμού, ανακοίνωσε τη χορηγία στο έργο ανάδειξης του σημαντικότατου αυτού αρχαιολογικού χώρου από τον Οργανισµό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΟΠΑΠ. Μάλιστα, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έγραψαν ότι το έργο προϋπολογισμού 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων θα τελείωνε το 2010 με τη στήριξη του ΟΠΑΠ.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως η κυβέρνηση αδυνατούσε λόγω οικονομικής κρίσης να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο.
ο αρμόδιος αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Αριστείδης Κορωνάκης δήλωσε πως πρόκειται για έργο μεγάλης σπουδαιότητας και πως θα κατασκευασθεί ένα ενιαίο στέγαστρο που θα καλύπτει το σύνολο της ανασκαφής επιφάνειας 2,5 στρεμμάτων.
Aristotle school to become museum
Sun May 3, 2009 Lyceum remains, Athens, Greece
The Greek Ministry of Culture has announced plans to transform Aristotle's 2,500-year-old school into an outdoor museum.
The $5.9 million-dollar project, expected to be finished by next year, is funded by a donation from the partially state-owned Greek betting company OPAP.
The Greek government will not be funding the project after promising spending cuts in 2009 amid the global financial crisis.
"Saving money from the (ministry) budget is very important," Greek Culture Minister Antonis Samaras said Wednesday. Samaras also announced that a translucent roof would be built over the ancient site, msnbc reported.
"This is a big project," Athens archaeological service official Aris Koronakis said
Thursday. "The arc-shaped roof will cover the entire area which is 50-by-48 meters."
A student of Plato and the teacher of Alexander the Great, Aristotle (384-322 BCE), is one of the most important figures in Western philosophy.
His school in Athens was located on the grounds of the Lyceum, a public sports complex, the remains of which were found during construction work in 1996.
TE/HGH http://edition.presstv.ir/detail/93459.html
29-4-209 Αρχαιολογικό πάρκο στην περιοχή του Λυκείου του Αριστοτέλη
Αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, θα μετατραπεί σύντομα σε πνεύμονα πράσινου με τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, το Λύκειο του Αριστοτέλη, χώρος που συνδέεται με τη διδασκαλία του αρχαίου φιλοσόφου και τη λειτουργία της Σχολής του, της λεγόμενης Περιπατητικής Σχολής της Αθήνας, αποκτά στέγαστρο προστασίας αρχαιοτήτων, στο χώρο της Παλαίστρας, και με μια γενναιόδωρη χορηγία από τον ΟΠΑΠ, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταμορφώνεται σε Αρχαιολογικό Περίπατο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2009_277196
4-8-2009 Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, ως το 2011 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, θα ΄χει υψωθεί το στέγαστρο που θα προστατεύει τα κατάλοιπα της παλαίστρας του γυμνασίου του Λυκείου, που ήρθαν στο φως από ανασκαφές στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Και, ως τότε, με την ευθύνη της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, η πρωτεύουσα θα έχει προικιστεί μ΄ έναν φροντισμένο αρχαιολογικό χώρο πλάι στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αίγλη του σταγειρίτη φιλοσόφου, του «πατέρα» της λογικής.
Χάρη, σε μια πλουσιοπάροχη και ήδη πολυδιαφημισμένη χορηγία του ΟΠΑΠ, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ήρθε η ώρα ν΄ αναδειχθεί μία ακόμη πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η υπόθεση του «Λυκείου του Αριστοτέλους» πήρε μπροστά, έστω και με τα λεφτά του τζόγου.
Πηγή περιοδικό Αρχαιολογία και τέχνη
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=5126

16-9-2010 δημοσιεύματα Ελληνικών εφημερίδων και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επαναλαμβάνουν την είδηση της έναρξης εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη.

16-9-2010 «Καλώς ήλθατε στο Λύκειο» Της Μαίρης Αδαµοπούλου
Το Λύκειο του Αριστοτέλη, που στέγασε την περίφηµη σχολή του αρχαίου φιλοσόφου, ετοιμάζεται επιτέλους να παραδοθεί στο κοινό και στους ξένους επισκέπτες. Αν οι εργασίες αρχίσουν αµέσως δεδομένου πως τα πρώτα χρήµατα αναµένονται στις 15 Οκτωβρίου από χορηγία του Οργανισµού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) – εκτιµάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.
πηγή http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4594395
26-9-2010 Greece to restore Aristotle's school
Greek archaeologists are preparing to restore the ancient school outside the walls of old Athens where Aristotle taught nearly 2,500 years ago. According to Athens News Agency (ANA), the site was discovered in downtown Athens 14 years ago. Greece is planning to open the school as part of an archaeological park and build an outdoor museum with a translucent roof over the site.
Aristotle lived from 384 to 322 BCE studying under Plato and tutoring Alexander the Great. In 335 BCE in Athens, he taught in the grounds of the Lyceum, which was a meeting place and public sports complex.
The ancient school was demolished by Roman General Lucius Cornelius Sulla in 86 BCE and rebuilt later.
The site remained hidden until it was rediscovered during excavations for Athens' New Museum of Modern Art in 1996.
TE/HGH http://www.presstv.ir/detail/144084.html

Προσπάθησα να ενημερωθώ τηλεφωνικά από κάποια αρμόδια υπηρεσία για την εξέλιξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο και το ύψος του χρηματικού ποσού της χορηγίας του ΟΠΑΠ.
Ο αρμόδιος αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Αριστείδης Κορωνάκης μου έδωσε κάποιες σημαντικές πληροφορίες.
Η έναρξη εργασιών στις 15 Οκτωβρίου 2010 είναι απλώς δημοσίευμα που δεν ισχύει.
Σχετικά με τη χορηγία του ΟΠΑΠ δεν είναι γνωστό το ύψος του χρηματικού ποσού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη.
Θα κατασκευαστούν τρία στέγαστρα από γυαλί και μέταλλο που θα αντικαταστήσουν την πρόταση για ένα ενιαίο στέγαστρο που θα κάλυπτε το σύνολο της ανασκαφής.
Ο προϋπολογισμός του έργου δεν είναι 4,5 ούτε 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό για την ανάδειξη των σημαντικότατων αρχαιοτήτων εκτιμάται στο ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ.
Τα υπόλοιπα 5,5 εκατομμύρια θα διατεθούν για άλλες εργασίες (φύτευση του κήπου του Βυζαντινού Μουσείου κλπ.) και δεν είναι γνωστό πως θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα
.
Σχετικό δημοσίευμα
18-1-2010 Κρυφτούλι με τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ,
που δίνει ο ΟΠΑΠ ως χορηγία για την κατασκευή του στεγάστρου στο Λύκειο του Αριστοτέλη, παίζει ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος
Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε στη Βουλή ότι το ποσό «δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί το έργο, διότι από τότε ο προϋπολογισμός έχει ανέβει, είναι γύρω στα 6-6,5 εκατομμύρια ευρώ». Κι όμως, στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ έλεγαν πέρσι ότι τα χρήματα για την κατασκευή του στεγάστρου είναι 3,7 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεταν ότι θα περισσέψουν και 800 χιλιάδες ευρώ για άλλες εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο! «Το να ξεκινήσουμε, λοιπόν, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα ολοκληρωθεί και τι άλλο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, είναι ενάντια στη φιλοσοφία μας, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πολλά έργα τα οποία μπορούν να ενισχυθούν με αυτά τα χρήματα. Εξετάζουμε άλλες λύσεις για το συγκεκριμένο χώρο», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού.
http://www.e-typos.com/content.aspx?catid=5&cid=1046

Νέα Πολιτική Χορηγιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, η εταιρία για λόγους διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, γνωστοποιεί στην ελληνική κοινωνία τις οικονομικές ενισχύσεις που προσφέρει. http://www.opap.gr/pages.fds?PageID=489&langid=1
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χορηγιών και οικονομικών ενισχύσεων της Εταιρείας έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στους τομείς του αθλητισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος, υγείας και άλλα) Προτεραιότητα δίδεται σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: