Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ορδές λαθρομεταναστών στον Εβρο - ΣΕ 2 ΜΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΑΚΟΜΑ & ΟΙ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΟ ΑΦΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Με 40 ευρώ στην τσέπη, όσο δηλαδή κοστίζει το εισιτήριο του ΚΤΕΛ από τον Εβρο για την Αθήνα, φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκατοντάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι μόνοι τους πλέον παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές.

«Δασκαλεμένοι» από τα κυκλώματα, γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Φυλάκιο μόλις για δύο μέρες και από εκεί θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου τους περιμένουν συγγενείς και συμπατριώτες. Καθημερινά αστυνομικοί και συνοριοφύλακες εντοπίζουν και συλλαμβάνουν 180 με 200 λαθρομετανάστες μόνο στα χερσαία σύνορα της Βύσσας και σε τμήμα του ποταμού Εβρου, σημεία τα οποία ανήκουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.


Συνολικά 17.000 λαθρομετανάστες, κυρίως Αφροασιάτες, έχουν μπει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μόνο μέσω των συγκεκριμένων περιοχών.

Καραβάνια... λεωφορείων

«Ποτέ η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη στον Εβρο. Οι λαθρομετανάστες περνούν τα σύνορα ασταμάτητα και υπάρχουν πληροφορίες ότι στην πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν χιλιάδες άτομα που περιμένουν τη σειρά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος συνοριοφύλακας.


Ο ίδιος τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες τα κυκλώματα στρέφονται κυρίως προς τα χερσαία σύνορα στη Βύσσα, από όπου διέρχεται περίπου το 80% με 90% των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος από περιοχές που ανήκουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Ελάχιστοι είναι, όμως, πλέον και οι διακινητές που φτάνουν με φορτηγά σε ερημικές τοποθεσίες για να παραλάβουν τους μετανάστες, όπως γινόταν παλιότερα. «Οι λαθρομετανάστες θέλουν να συλληφθούν γιατί παίρνουν το υπηρεσιακό χαρτί, όπου αναφέρεται ότι έχει γίνει η καταγραφή τους και τους δίνεται διορία 30 ημερών μέχρι να εγκαταλείψουν τη χώρα», εξηγεί αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παραμείνουν για δύο μέρες στο Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο στη συνέχεια ξεκινούν για Αθήνα.


«Προχτές έφυγαν έξι λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τουριστικά γεμάτα λαθρομετανάστες. Ολα είχαν προορισμό την Αθήνα.

Κάθε μέρα αφήνουμε ελεύθερους 150 με 250 λαθρομετανάστες.

Οπότε, τόσο το ΚΤΕΛ όσο και πρακτορεία βάζουν επιπλέον λεωφορεία για να τους εξυπηρετήσουν. Μάλιστα, όλοι οι λαθρομετανάστες που εντοπίζονται έχουν μαζί τους και 40 ευρώ για το εισιτήριο μέχρι την Αθήνα», επισημαίνει συνοριοφύλακας.

Χωρίς λόγο η ταυτοποίηση αποτυπωμάτων

Παράλληλα, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι αλλοδαποί που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων.


Οπως εξηγούν αστυνομικοί, από όλους τους λαθρομετανάστες λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία στέλνονται στην Αθήνα για ταυτοποίηση.

«Πρόκειται για χιλιάδες αποτυπώματα, οπότε η διαδικασία κρατάει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Μπορεί, λοιπόν, να έρθει κάποια στιγμή απάντηση ότι ένας ή περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες που είχαμε συλλάβει κατηγορούνται για φόνο, ληστείες ή για διάφορα άλλα αδικήματα.

Ωστόσο, όλοι οι μετανάστες κρατούνται μέχρι δύο μέρες, οπότε είναι αδύνατον μετά από μήνες η Αστυνομία να εντοπίσει τα άτομα αυτά. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να βρίσκονται», αναφέρει αξιωματικός.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EINAI ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!ΠΛΕΟΝ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ!ΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΛΕΦΤΑ.ΑΦΟΥ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.

ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΙΡΕΙ !

ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ είπε...

Ζω στο Δέλτα του Έβρου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, και δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα περάσματα λαθρομεταναστών.
Παλιότερα οι λαθρομετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν απαρατήρητοι και μας πλησίαζαν μόνο αν είχαν μεγάλη ανάγκη (συνήθως γιά να ζητήσουν ψωμί, νερό ή καμιά ασπιρίνη.
Τώρα τελευταία, έχουμε βρεί το μπελά μας. Έρχονται και μας ζητούν να ειδοποιήσουμε την αστυνομία, να' ρθει να τους συλλάβει.
Αυτό επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ που λέει πως τους αφήνουν σε 1-2 μέρες.
Πάντως γιά να λέμε τα σύκα, σύκα, δεν ξέρω τι γίνονται όταν φτάσουν στην Αθήνα, αυτό που βλέπω εγώ, σχεδόν κάθε μέρα, είναι βασανισμένοι και εξαθλιωμένοι άνθρωποι. Κάποιος απ΄τους λίγους που ξέρουν Αγγλικά, μου είπε πως οι Τούρκοι τον κράτησαν 2,5 χρόνια και τον έβαζαν να δουλεύει σε δημόσια έργα, χωρίς αμοιβή, μόνο φαγητό του δίνανε, γιά να του επιτρέψουν να περάσει στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

φωτιά και τσεκούρι στούς δοσίλογους και στους προσκυνημένους.Ξπνήστε Έλληνες.ΔΙΟΜΗΔΗΣ