Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

«Ωρα μηδέν» για τον Αλιάκμονα - Ψάχνουν ακόμη να βρουν τους ρυπαντές

Να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες για την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση στον ποταμό Αλιάκμονα ζητούν οι Οικολόγοι της Ημαθίας. Η εικόνα με τα νεκρά ψάρια που εκβράστηκαν στο μεγαλύτερο ποταμό που πηγάζει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι μία μόνον παράμετρος του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται επί δεκαετίες στα όρια των νομών Ημαθίας - Πιερίας.

«Στην Τάφρο 66 εξακολουθούν να ρίχνουν απόβλητα ασυνείδητοι από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας», επισημαίνει ο Νίκος Ασλάνογλου, από την «Οικολογική Ομάδα Βέροιας». Η κατάσταση παραμένει ίδια εδώ και χρόνια, σημειώνει, και χαρακτηρίζει ως «παραμύθια» των υπηρεσιών και παραγόντων τα περί ελέγχων. «Αν έρθει κάποιος εδώ και δει μόνο το χρώμα του νερού -γιατί από τη δυσοσμία δεν μπορεί να μείνει λεπτό στο χώρο- θα καταλάβει τι γίνεται. Εγκλημα χωρίς τιμωρία. Κανείς δεν έχει κάνει επιδημιολογικές μελέτες για να εξακριβωθεί η επιβάρυνση στην υγεία των κατοίκων από την εικόνα που παρουσιάζει ο Αλιάκμονας από τη ρύπανση. Σε πολλά χωριά, από τη δυσοσμία δεν ανοίγουν καν τα παράθυρα των σπιτιών τους. Βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια και φυτοφάρμακα καταλήγουν στον ποταμό», επισημαίνει και παρατηρεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για το οικολογικό έγκλημα σε βάρος του ποταμού και του δέλτα.

«Εισαγόμενη» η ρύπανση

Οι έλεγχοι που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τις υπηρεσίες της νομαρχίας Ημαθίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας Ημαθίας, Γιώργο Μπαρμπαρούση, δεν έδειξαν μόλυνση των υδάτων του ποταμού. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις στα ψάρια, τα αποτελέσματα αναμένονται σε δέκα μέρες. Ο ίδιος υπεραμύνεται των μέτρων που έχει λάβει η νομαρχία Ημαθίας κατά των βιομηχανιών που έριχναν τα λύματά τους στον ποταμό, επισημαίνοντας ότι μετά τα βαριά πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2008 «όλες οι βιομηχανίες συμμορφώθηκαν και εφαρμόζουν βιολογικούς καθαρισμούς». Ο κ. Μπαρμπαρούσης αποκλείει, επίσης, να έγιναν ρίψεις αποβλήτων τη νύχτα, καθώς εκτιμά πως «κάποιος από τους κατοίκους της περιοχής θα τους έβλεπε». Ο ίδιος παραδέχεται όμως ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας -με το μικρό αριθμό του προσωπικού- αδυνατούν να ελέγχουν τις όχθες των 40 χιλιομέτρων του ποταμού και των 30 χιλιομέτρων της Τάφρου 66. Ειδικότερα για την Τάφρο, υποστηρίζει ότι τα λύματα έρχονται από τη γειτονική Πέλλα. «Μετά τα μέτρα που λάβαμε, η κατάσταση είναι καλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια. Προσωπικά, αποκλείω εργοστάσια της περιοχής μας να ρυπαίνουν τον ποταμό. Στην Πέλλα υπάρχει πρόβλημα το οποίο το θέσαμε και στις συναντήσεις που είχαμε με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, και τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Το 2008 επιβάλαμε πρόστιμα 350.000 σε όσους ευθύνονταν για τη ρύπανση. Αλλοι πλήρωσαν, άλλοι έκαναν ρύθμιση και άλλοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας μείωση του προστίμου. Εμείς έχουμε διαβιβάζει το χρέος στην εφορία», τονίζει και προαναγγέλλει πρόστιμα σε εργοστάσια που ρίχνουν λύματα στο Λουδία.


Ο ίδιος δίνει τέσσερις εκδοχές για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών που εκβράστηκαν στον Αλιάκμονα: ηλεκτροπληξία, που προκλήθηκε από ασυνείδητους ψαράδες ή από τους εντατικούς ραντισμούς που έγιναν το τελευταίο διάστημα για τα κουνούπια ή τα πολλά φυτοφάρμακα που ρίχτηκαν φέτος για να αντιμετωπιστεί το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού ή βοθρολύματα που ρίχνουν ιδιοκτήτες βυτίων.

Επικίνδυνη κατάσταση

Μελέτη με θέμα που πραγματοποίησαν, πριν από ένα χρόνο, μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της ρύπανσης των υδάτων σε μεγάλους ποταμούς της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσά τους και ο Αλιάκμονας, ήταν επικίνδυνη. Η έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Τμήματος των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών (Β. Σωματαρίδου, Π. Χριστοφορίδη, Κ. Δόμβρη και Κ. Αποστολάκη υπό την καθηγήτρια στον Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Λαζαρίδου) είχε δείξει ειδικότερα για τον Αλιάκμονα ότι η ποιότητα των υδάτων βρέθηκε από «πολύ κακή» (Γκιόλι, Τάφρος 66) έως «καλή» (Κοκκινιά, Πλατανιά) κατάσταση. Ως αιτίες της ρύπανσης, για το σύνολο των ποταμών που μελετήθηκαν, αναφέρθηκαν η μη επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων και τα φράγματα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: