Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κύρωση σύμβασης ΟΗΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος-OΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΩΣ ''ΘΥΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ''.

Με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και άρνηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ένεκα των διατάξεων ενάντια στην εμπορία ανθρώπων και την τρομοκρατία, υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο που κυρώνει την σύμβαση του ΟΗΕ ενάντια στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα.

Τα κόμματα της Αριστεράς, επέδειξαν και κατά την σημερινή συζήτηση, την εναντίωσή τους σε ρυθμίσεις που αφορούν την πάταξη της τρομοκρατίας, προβάλλοντας την σχετικότητα των ορισμών και τον κίνδυνο κατάχρησής τους.

«Αν δεν υπήρχε η συμπερίληψη της τρομοκρατίας στην περιγραφή του οργανωμένου εγκλήματος, θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά...
ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, εκφράζοντας παράλληλα και την δυσπιστία του στην σημερινή φυσιογνωμία του ΟΗΕ, ο οποίος κατά την γνώμη του, ολοένα μετατρέπεται σε εκφραστή των απόψεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πλέον παλαιότερων νομοσχεδίων, «εδώ υποκαθίσταται το υποκειμενικό στοιχείο του ατομικού δόλου με την αντικειμενική στόχευση της τρομοκρατικής οργάνωσης - ακόμα κι αν δεν αποδεικνύεται δηλαδή η πρόθεση του μέλους της οργάνωσης να σκοτώσει, υπερισχύει στην απόδοση της κατηγορίας η φυσιογνωμία της οργάνωσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


«Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος περιστολής των ατομικών ελευθεριών. Άλλωστε ο κίνδυνος, δεν προέρχεται από το νομικό εποικοδόμημα, όσο από την αδιαφανή δράση των μηχανισμών εξουσίας. Αυτή η δράση στην σκιά της κοινωνικής ζωής, προκαλεί προβλήματα και συνήθως γίνεται κατά παραβίαση των νόμων» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, κατέλαβε ωστόσο η αντιπαράθεση για την προστασία των θυμάτων του λαθρεμπορίου ανθρώπων, με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, να υποστηρίζουν πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα χρησιμοποιηθούν, έστω και καταχρηστικώς, για την εξυπηρέτηση των σκοπών των παράνομων διακινητών.

«Είναι θύμα ο λαθρομετανάστης που πληρώνει τους διακινητές; Η γυναίκα που χρησιμοποίησε το εγκληματικό κύκλωμα για να έλθει στην Ελλάδα και να εκδίδεται, γιατί να τύχει της προστασίας του νόμου;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης.

«Για την κυρία αυτή, δεν υπάρχει προστασία. Για να υπάρξει, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως θύμα - και τον χαρακτηρισμό αυτό, τον αποδίδει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στους μετανάστες, εφόσον έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες στην γενετήσια ελευθερία, την σωματική ακεραιότητα και ζωή τους» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι εξηγήσεις του κου Καστανίδη, δεν έπεισαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επετέθη κατά της Νέας Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Γρ. Αποστολάκου, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής: «Τι λέει η Νέα Δημοκρατία - όχι του κου Λούλη, αλλά του Αντώνη Σαμαρά; Θα αναρτήσω την σημερινή συνεδρίαση στην ιστοσελίδα μου, για να δουν οι νεοδημοκράτες τι ψηφίσατε σήμερα» ανέφερε ο κος Γεωργιάδης. «Προβλέπω πως θα στηθεί μια πολύ ωραία φάμπρικα και θα αγοράζονται χαρτιά που θα οδηγούν στον χαρακτηρισμό του θύματος» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη λογική του ΛΑΟΣ, «ή να διώξουμε τους μετανάστες, ή να τους κλείσουμε φυλακή». Δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα μια απέραντη φυλακή» παρενέβη ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

«Δεν είπαμε να πηγαίνει ο λαθρομετανάστης φυλακή, ή να σκοτώνεται, αλλά να συνεχίσει να θεωρείται παράνομος και να μην οικειοποιείται τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα θύματα» απάντησε ο Μάκης Βορίδης.

«Μην φοβάστε συνάδελφοι του ΛΑΟΣ. Φεύγουν οι μετανάστες λόγω της κρίσης, και μαζί μ’ αυτούς μεταναστεύουν πλέον και οι Έλληνες εργαζόμενοι» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Θέλετε επειδή φεύγουν οι μετανάστες από τις χώρες της εξαθλίωσης να ποινικοποιούνται; Έχουμε στην Ευρώπη φαινόμενα τέτοιου τύπου; Δεν με νοιάζει η άποψη του ΛΑΟΣ κε υπουργέ. Με νοιάζει η δική σας έλλειψη σθεναρής αντίστασης στις φασίζουσες εξελίξεις».

Απαντώντας ο Χ. Καστανίδης, κατηγόρησε τον ΛΑΟΣ πως «μετατρέπει τον φόβο και την άγνοια σε πολιτική» και διευκρίνισε πως η ποινική δίωξη για όποιον παραβιάζει τα σύνορα εξακολουθεί να υφίσταται: «Οι ρυθμίσεις αφορούν την αρχή προστασίας και αρωγής και όχι αν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι. Όταν οι μετανάστες που διακινούνται από εγκληματικές οργανώσεις χαρακτηριστούν θύματα, μετά από σχετική πράξη του εισαγγελέα, τότε ναι! - κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις, προσθέτοντας μάλιστα και εγκλήματα όπως η παιδική πορνογραφία ή ο σεξουαλικός τουρισμός. Για έναν νεαρό π.χ. που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, προσθέσαμε την δυνατότητα στο τρίμηνο που του παρέχεται προστασία, να μην μπορεί να εκδοθεί. Διαφωνείτε γι’ αυτό; Στο όνομα ποιων ανθρωπιστικών ιδεωδών επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι συγκεκριμένου κόμματος προσπαθούν να φοβίσουν κοινωνικές κατηγορίες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει να πάνε φυλακή, αλλά να φύγουνε» επανήλθε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο μετανάστης έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία για να εξασφαλίσει τον χαρακτηρισμό του θύματος. Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι ανθρώπους που θα μπορούσε το κράτος να τους απελάσει μέσα σε τρεις μήνες, τώρα με την δικαστική εμπλοκή, θα το κάνει σε τρία χρόνια» συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

peripatris

Δεν υπάρχουν σχόλια: